Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ασφάλειες: «Θερμό» φθινόπωρο για τους διαμεσολαβούντες

Όσοι διαμεσολαβούντες δεν έχουν μεγάλο μέγεθος, όσοι δεν έχουν επαρκή χρηματοδότηση θα κινδυνεύσουν σοβαρά δήλωσε ο Γιάννη Χατζηθεοδοσίου. Προέβλεψε πως το 2015 θα είναι έτος μεγάλων εξελίξεων για τις ασφαλιστικές εταιρίες.

Ασφάλειες: «Θερμό» φθινόπωρο για τους διαμεσολαβούντες

Έντονη ανησυχία επικρατεί μεταξύ των διαμεσολαβούντων της ασφαλιστικής βιομηχανίας, καθώς μετά τις διακοπές του καλοκαιριού, διάχυτη είναι η εντύπωση πως μεγάλος αριθμός θα αναγκαστεί να εγκαταλείψει την αγορά.

Χαρακτηριστική είναι η άποψη του προέδρου του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών κ. Γιάννη Χατζηθεοδοσίου: «Οι αλλαγές που αναμένονται μετά το καλοκαίρι είναι αποτέλεσμα εξελίξεων που έχουν ήδη δρομολογηθεί εδώ και μήνες. Ο νέος τρόπος λειτουργίας της αγοράς έχει επιφέρει πολλές αλλαγές που αναβαθμίζουν μεν την προστασία του καταναλωτή, ωστόσο έχουν προκαλέσει μεγάλη αναστάτωση στο χώρο των διαμεσολαβούντων, οι οποίοι όχι μόνο θα πρέπει να απαιτούν από τους πελάτες να προπληρώνουν τα ασφάλιστρα, αλλά επίσης θα πρέπει να είναι καλύτερα οργανωμένοι και να γνωρίζουν από τεχνολογία.

Πέραν αυτών όμως, θα πρέπει να τονιστεί πως οι τιμές των ασφαλίστρων στο αυτοκίνητο έχουν πέσει κατά περίπου 40% από το 2011 μέχρι σήμερα, ενώ πτωτικά έχουν κινηθεί πολλές φορές και τα τιμολόγια άλλων κλάδων. Ακόμη λοιπόν και αν ένας διαμεσολαβών κατάφερε να διατηρήσει μέσα στην κρίση τον ίδιο αριθμό πελατών, τότε τα έσοδά του σημείωσαν πολύ μεγάλη κάμψη.

Έτσι λοιπόν, όσοι διαμεσολαβούντες δεν έχουν μεγάλο μέγεθος, όσοι δεν έχουν επαρκή χρηματοδότηση και όσοι δεν διαθέτουν την απαιτούμενη οργάνωση, θα κινδυνεύσουν σοβαρά και πολλοί από αυτούς θα αναγκαστούν αργά ή γρήγορα να φύγουν από την αγορά. Πιστεύω ότι το ποσοστό αυτό θα μπορούσε να φτάσει ακόμη και στο 40%».

Μεγάλο ενδιαφέρον ωστόσο παρουσιάζει και η άποψη του κ. Χατζηθεοδοσίου για τις ασφαλιστικές εταιρείες: «Αν το 2014 θα είναι έτος μεγάλων αλλαγών για το χώρο των διαμεσολαβούντων, το 2015 θα αποτελέσει τη χρονιά των μεγάλων εξελίξεων στο μέτωπο των ασφαλιστικών εταιρειών και αυτό λόγω της υιοθέτησης του πλαισίου Solvency II από την 1η Ιανουαρίου του 2016. Ένα παράδειγμα είναι ότι υπάρχουν σήμερα ασφαλιστικές εταιρείες που μειώνουν ενσυνείδητα την παραγωγή τους προκειμένου να αναβαθμίσουν τους δείκτες φερεγγυότητάς τους, σε αντίθεση με κάποιες άλλες, όπως για παράδειγμα ξένες, που διευρύνουν τα μερίδιά τους, καθώς δεν αντιμετωπίζουν τέτοιου είδους προβλήματα».

Κινούμενη άμμος

Παρά το γεγονός ότι ο αριθμός των διαμεσολαβούντων στην εγχώρια αγορά αναμένεται να μειωθεί, η όλη κατάσταση στην αγορά κάθε άλλο παρά σταθεροποιημένη είναι.

Οι ασφαλιστικές εταιρείες, άλλοτε μέσω προγραμμάτων εθελουσίας εξόδου και άλλοτε μέσω απολύσεων, έχουν μειώσει το προσωπικό τους, πολλοί εκ των οποίων (ιδίως αυτοί που διαθέτουν αξιοσημείωτου ύψους χαρτοφυλάκια) επιδιώκουν να δραστηριοποιηθούν εκ νέου στην αγορά, είτε σε άλλες εταιρείες, είτε σε πρακτορεία.

Κινητικότητα επίσης υπάρχει λόγω και της διαφαινόμενης αύξησης του αριθμού των ΕΠΥ (εταιρειών Ελεύθερης Παροχής Υπηρεσιών), οι οποίες στην ουσία αποτελούν γραφεία αντιπροσώπευσης στην Ελλάδα, ξένων εταιρειών που έχουν άδεια ασφαλιστικής εταιρείας σε χώρες-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. «Όπλο» των ΕΠΥ είναι το χαμηλό ασφάλιστρο και βασικός τους στόχος η αγορά του αυτοκινήτου!

Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι το γεγονός ότι η οικογένεια Λιάγκα (γνωστή στον ασφαλιστικό χώρο από την εταιρεία E-Vima, της οποίας η άδεια λειτουργίας ανεστάλη πέρυσι) επανέρχεται στη αγορά, αυτή τη φορά με τη μορφή εταιρείας ΕΠΥ. Ειδικότερα, η οικογένεια Λιάγκα έχει αναλάβει την αντιπροσώπευση στην Ελλάδα της εταιρείας Evolution, που ως έδρα έχει το Γιβραλτάρ. Το εγχείρημα είναι νέο, ωστόσο η οικογένεια είναι έμπειρη σε θέματα δικτύων και μάλιστα στις μέρες μας, η προσέλκυση συνεργατών γίνεται πιο εύκολη υπόθεση εξ' αιτίας της οικονομικής κρίσης.

Ενδιαφέρουσα επίσης είναι και η θέση που έχει διατυπώσει στο διαδίκτυο ο κ. Άρης Βασιλειάδης, διαχειριστής του Insuranceforum.gr:

«Λίγες μέρες πριν κληθούμε όλοι οι επαγγελματίες να πληρώσουμε την πρώτη δόση του φόρου μας, πολλές φωνές στην αγορά μιλάνε για την νέα πραγματικότητα που θα διαμορφωθεί από τον Σεπτέμβρη.
Πολλοί μιλάνε για μειώσεις του αριθμού των ασφαλιστικών διαμεσολαβητών, άλλοι για συγκέντρωση συνεργατών κάτω από μεγάλα ασφαλιστικά σχήματα.

Η αλήθεια βρίσκεται κάπου στην μέση.

Με δεδομένο ότι ο ασφαλιστικός διαμεσολαβητής θα είναι πάντα αναγκαίος στην κοινωνία μας, αυτό που μπορούμε να κάνουμε είναι να βρούμε εκείνους τους τρόπους που χρειάζεται, αφενός για να ανταπεξέλθουμε στην τεράστια φορολογία και αφετέρου στον μεγάλο ανταγωνισμό, αλλά και την χαμηλή (ακόμη) ασφαλιστική συνείδηση του κόσμου.

Και πια οι τρόποι είναι λίγο-πολύ γνωστοί σε όλους μας. Αυτό που μένει είναι να το πάρουμε απόφαση (και να το πάρουν και αυτοί που θέλουν το αντίθετο) πως μπορούμε να επιβιώσουμε. Μέχρι τότε όμως είναι αναγκαίο να χαρίσουμε λίγο χρόνο διακοπών και στον εαυτό μας. Μας το οφείλουμε».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v