Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Παράπονα στο ΣτΕ από τους ένστολους

Αναρμόδιος να απαντήσει στις διαμαρτυρίες δήλωσε ο πρόεδρος του ΣτΕ. Ποιες είναι οι νομικές επιλογές που έχουν στο οπλοστάσιό τους οι ένστολοι.

Παράπονα στο ΣτΕ από τους ένστολους

Την έντονη δυσαρέσκειά τους για την μη εφαρμογή της απόφασης της Ολομέλειας του ΣτΕ βάσει της οποίας κρίθηκαν αντισυνταγματικές οι αναδρομικές περικοπές στις αποδοχές τους, εκφράζουν οι ένστολοι. 

Μάλιστα, αντιπροσωπεία όλων των σωμάτων επισκέφθηκε τον πρόεδρο του Συμβουλίου της Επικρατείας Σωτήρη Ρίζο, ο οποίος ωστόσο δήλωσε αναρμόδιος επί του θέματος.

Οι ενστολοι έχουν δύο τρόπους πίεσης για την εφαρμογή της δικαστικής απόφασης:

• Ο ένας περιλαμβάνει την υποβολή αγωγής στα Διοικητικά Δικαστήρια σε βάρος του Ελληνικού Δημοσίου και να ζητήσουν να εκδικαστεί με διαδικασίες εξπρές, ως πρότυπη δίκη, σύμφωνα με τις επιταγές του νόμου 3900/2010. Όπως χαρακτηριστικά μάλιστα επεσήμαιναν νομικοί κύκλοι ,σχεδόν μετά βεβαιότητας οι αγωγές θα γίνουν δεκτές, καθώς στηρίζονται στην μη εκτέλεση της απόφασης της Ολομέλειας του ΣτΕ.

• Η δεύτερη επιλογή να καταθέσουν μηνυτήρια αναφορά στην Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου σε βάρος των αρμόδιων υπουργών για μη εκτέλεση δικαστικής απόφασης.

Η διαδικασία αυτή είναι πιο χρονοβόρα καθώς από την Εισαγγελία θα πρέπει να ζητηθεί η άρση της ασυλίας των αρμοδίων υπουργών και να εξεταστεί εάν θα πρέπει να ασκηθεί σε βάρος τους ποινική δίωξη για παράβαση καθήκοντος και για μη συμμόρφωση προς δικαστική απόφαση. 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v