Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Οι ρυθμίσεις για τη χάραξη του αιγιαλού

Μόνο οι ρυθμίσεις που αφορούν στον τρόπο χάραξης του αιγιαλού εντάχθηκαν στο πολυνομοσχέδιο, όπως είχε ήδη ανακοινώσει η κυβέρνηση. Ποια είναι η διαδικασία οριοθέτησης με βάση τα ψηφιακά υπόβαθρα της ΕΚΧΑ.

Οι ρυθμίσεις για τη χάραξη του αιγιαλού

Νέα διαδικασία οριοθέτησης του αιγιαλού προβλέπει το πολυνομοσχέδιο, με βάση τα υπόβαθρα της ΕΚΧΑ (πρώην Κτηματολόγιο Α.Ε.) τα οποία απεικονίζουν με σύγχρονα μέσα «την παράκτια ζώνη, κατ΄αρχάς και κατά κύριο λόγο, αλλά και τις παραποτάμιες και παραλίμνιες ζώνες των μεγαλύτερων ποταμών και λιμνών της χώρας και καθιστά ευχερή την οριοθέτηση του αιγιαλού, της παραλίας, της όχθης και παρόχθιας ζώνης, καθώς και των ακινήτων που χαρακτηρίζονται ως παλαιοί αιγιαλοί και περιλαμβάνονται στην ιδιωτική περιουσία του δημοσίου».

Στο πολυνομοσχέδιο έχουν ενσωματωθεί μόνο οι διατάξεις που προβλέπουν πώς θα γίνει η χάραξη του αιγιαλού και όχι οι υπόλοιπες ρυθμίσεις για τη διαχείριση κι εκμετάλλευση της παραλιακής ζώνης που περιλαμβάνονται στο αυτόνομο σχέδιο νόμου που είχε παρουσιάσει προ εβδομάδων το υπουργείο Οικονομικών. Ορισμένες από τις διατάξεις (π.χ. για τις μαρίνες) έχουν ενταχθεί σε άλλα σημεία του πολυνομοσχεδίου. Σύμφωνα με την αιτιολογική έκθεση, «μετά από 70 περίπου χρόνια εφαρμογής των α.ν. 2344/1940 και 2971/2001 έχει οριοθετηθεί μόνο ποσοστό 8% της συνολικής ζώνης αιγιαλού της χώρας».

Η χάραξη της οριογραμμής δεν γίνεται, κατ’ αρχάς, από επιτροπή δημοσίων υπαλλήλων (την Επιτροπή του άρθρου 3) όπως μέχρι σήμερα, αλλά με φωτοερμηνεία των ορθοφωτοχαρτών που κατήρτισε η ΕΚΧΑ Α.Ε., συνολικά και για όλο το μήκος των ακτών που δεν έχει μέχρι σήμερα οριοθετηθεί αιγιαλός. Η δημοσιοποίηση των σχετικών στοιχείων γίνεται πλέον ηλεκτρονικά, μέσω ιστοσελίδας στην οποία θα έχουν οι πολίτες ελεύθερη πρόσβαση. Τα εν λόγω υπόβαθρα «συνίστανται σε έγχρωμους ορθοφωτοχάρτες ακριβείας, με υψομετρική πληροφορία, κλίμακας τουλάχιστον 1:1000, και φωτοληψίας ετών 2008-2009, που είναι εξαρτημένοι από το Ελληνικό Γεωδαιτικό Σύστημα Αναφοράς 1987 και απεικονίζουν παράκτια ζώνη εύρους τουλάχιστον 300 μέτρων από την ακτογραμμή».

Εν συνεχεία προβλέπεται η παραλαβή των ορθοφωτοχαρτών με την επ΄ αυτών χαραγμένη προκαταρκτική γραμμή αιγιαλού και το ψηφιακό μοντέλο εδάφους καθώς και της τεχνικής έκθεσης για τις προδιαγραφές και τα κριτήρια που εφαρμόστηκαν κατά τη χάραξη της οριογραμμής του αιγιαλού, από το Δημόσιο και περιγράφεται, σε τρία στάδια, η διαδικασία οριστικοποίησης της προσωρινής οριογραμμής.

Με το σχέδιο νόμου «ρυθμίζονται οι λεπτομέρειες της ανάρτησης των στοιχείων, σε ψηφιακή μορφή, σε ιστοσελίδα του Υπουργείου Οικονομικών, στην οποία και θα παραμένουν διαρκώς αναρτημένα για την ενημέρωση του κοινού. Η ημερομηνία ανάρτησης πρέπει να αποδεικνύεται με πρακτικό αρμόδιας υπηρεσίας, σχετική ανακοίνωση δε τοιχοκολλείται για την ευρύτερη δυνατή δημοσιότητα. Επειδή είναι πιθανό, για λόγους εθνικής άμυνας, να εξαιρεθούν συγκεκριμένοι ορθοφωτοχάρτες από την ανάρτηση, προβλέπεται η δυνατότητα των ενδιαφερομένων να λαμβάνουν γνώση της οριογραμμής του αιγιαλού, για τις περιοχές που έχουν εξαιρεθεί από την ανάρτηση, με αίτημά τους προς την αρμόδια κτηματική υπηρεσία. Σε περίπτωση συνδρομής αυτής της περίπτωσης, πρέπει, στην απόφαση έγκρισης της παραγράφου 3 του άρθρου 4 και στις ανακοινώσεις που τοιχοκολλούνται, να γίνεται μνεία στην εξαίρεση ορθοφωτοχαρτών και στον τρόπο γνωστοποίησης της γραμμής αιγιαλού στους ενδιαφερόμενους».

Εισάγεται τεκμήριο γνώσης του καθορισμού της οριογραμμής, μετά την παρέλευση τριμήνου από την ανάρτηση και υλοποίηση των λοιπών όρων δημοσιότητας και ορίζεται ότι όσοι διαφωνούν με τον καθορισμό μπορούν να ζητήσουν τον επανακαθορισμό». Εισάγεται πρόβλεψη σύμφωνα με την οποία, αν μετά την παρέλευση 18 μηνών από τη λήψη των σχετικών στοιχείων από την αρμόδια κτηματική υπηρεσία δεν έχει εκδοθεί απόφαση επικύρωσης από το Γ.Γρ.Α. Διοίκησης, η προσωρινή οριογραμμή που έχει αποτυπωθεί στους ορθοφωτοχάρτες θεωρείται οριστική και εκδίδεται σχετικά διαπιστωτική πράξη του Γ.Γρ.Α.Διοίκησης. Τέλος, δίνεται η δυνατότητα σε όποιον έχει έννομο συμφέρον (π.χ. περιπτώσεις υποχρεωτικής χάραξης αιγιαλού του άρθρου 8 του ν.2971/2001) να επισπεύσει τον καθορισμό οριστικής γραμμής αιγιαλού υποβάλλοντας αίτηση στην αρμόδια Κτηματική Υπηρεσία. Σε αυτήν την περίπτωση, η Επιτροπή οφείλει να αποφανθεί εντός τριών μηνών από την υποβολή της αίτησης, άλλως η προσωρινή γραμμή θεωρείται οριστική.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v