Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τι αλλάζει στο ΓΕΜΗ και στις εταιρικές δημοσιεύσεις

Προαιρετική η δημοσίευση στις οικονομικές εφημερίδες, ενώ το ΦΕΚ διατηρείται ως και το 2015 ατελώς.

Τι αλλάζει στο ΓΕΜΗ και στις εταιρικές δημοσιεύσεις

Το ΓΕΜΗ καθίσταται πλέον ο μοναδικός εθνικός τόπος εμπορικής δημοσιότητας. Όπως ορίζει το πολυνομοσχέδιο, η δημοσίευση στις οικονομικές εφημερίδες διατηρείται ως προαιρετική και το ΦΕΚ παραμένει έως και το τέλος του 2015 ατελώς.

Όπως αναφέρεται στην εισηγητική έκθεση, με τα άρθρα 203- 208 επιτρέπεται σε όλες τις επιχειρήσεις που είναι γραμμένες στο ΓΕΜΗ να υποβάλλουν εξ αποστάσεως με ηλεκτρονικό τρόπο κάθε εταιρική τους πράξη, στοιχείο και ανακοίνωση στο ΓΕΜΗ. Με τον τρόπο αυτό, σημειώνεται, επιτυγχάνεται η καταχώριση στο ΓΕΜΗ όλων των πράξεων και στοιχείων που από το νόμο απαιτείται να καταχωριστούν σε αυτό, με μειωμένο κόστος και χρόνο για τις επιχειρήσεις, αλλά και για τη δημόσια διοίκηση, δεδομένου ότι μειώνεται ο όγκος των εξυπηρετούμενων πολιτών ενώπιον των Υπηρεσιών ΓΕΜΗ στα Επιμελητήρια και δεν απαιτείται πια η ψηφιοποίηση να γίνεται από τις υπηρεσίες.

Τέλος, με τον ηλεκτρονικό τρόπο υποβολής, η επιχείρηση απαλλάσσεται και από το κόστος μετάβασης για την πληρωμή των σχετικών τελών σε κάποια ΔΟΥ ή τράπεζα, καθώς το σύστημα επιτρέπει και την εξ αποστάσεως ηλεκτρονική πληρωμή.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v