Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σε ρόλο επόπτη η ΤτΕ για τον Κώδικα Δεοντολογίας Τραπεζών

Ξεκαθαρίζουν οι αρμοδιότητες της Τράπεζας της Ελλάδος αναφορικά με τον Κώδικα Δεοντολογίας.

Σε ρόλο επόπτη η ΤτΕ για τον Κώδικα Δεοντολογίας Τραπεζών

Στο πολυνομοσχέδιο που κατατέθηκε στην Βουλή περιλαμβάνονται κρίσιμες διευκρινήσεις ως προς τον τρόπο λειτουργίας της Τράπεζας της Ελλάδος όσον αφορά τον Κώδικα Δεοντολογίας που θα κληθούν να εφαρμόσουν οι τράπεζες από την 1η Ιανουαρίου 2015.

Σύμφωνα με την προστιθέμενη διάταξη καμία εμπορική τράπεζα δεν θα πρέπει να χρεώνει τους δανειολήπτες σε σχέση με την εξέταση των αιτημάτων για υπαγωγή στις διατάξεις του Κώδικα, τη διαδικασία αξιολόγησης και επιλογή των ρυθμίσεων και εν γένει με όλες τις υπηρεσίες και διατάξεις που έχει ο Κώδικας Δεοντολογίας.

Το άρθρο 12 του πολυνομοσχεδίου ξεκαθαρίζει τις αρμοδιότητες της Τράπεζας της Ελλάδος όσον αφορά στον Κώδικα και οι οποίες είναι οι εξής:

Πρώτον, η ΤτΕ παρακολουθεί και ελέγχει τον τρόπο εφαρμογής του Κώδικα Δεοντολογίας.

Δεύτερον, την πλήρη και αποτελεσματική θέσπιση συστημάτων από τις τράπεζες, από τις οποίες δύναται να ζητήσει την λήψη επιπροσθέτων διαρθρωτικών μέτρων και να επιβάλει κυρώσεις στην περίπτωση που οι τράπεζες αφενός αποφεύγουν συστηματικά να εφαρμόσουν τον Κώδικα αφετέρου δεν διαθέτουν τα απαραίτητα συστήματα.

Τέλος, υπογραμμίζεται ότι η Τράπεζα της Ελλάδος δεν επιλαμβάνεται την επίλυσης των διαφόρων που προκύπτουν μεταξύ τράπεζας και δανειολήπτη από την εφαρμογή του Κώδικα Δεοντολογίας.

Αξίζει να αναφερθεί ότι ο Κώδικας Δεοντολογίας που δόθηκε στη δημοσιότητα πριν περίπου δυο μήνες από την Τράπεζα της Ελλάδος προβλέπει 22 οδηγίες προς τις τράπεζες με στόχο την αποτελεσματικότερη διαχείριση των κόκκινων δανείων νοικοκυριών και επιχειρήσεων.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v