Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τα «ψιλά γράμματα» του πολυνομοσχεδίου

Έως και 50% η μείωση στα εφάπαξ ενστόλων που διαμαρτύρονται. «Μπλόκο» στον ΑΦΜ φοροφυγάδων και κατάργηση στις εκκαθαριστικές ΦΠΑ στο φοροπακέτο. Κρίσιμες οι τροπολογίες που έρχονται. Ποιες ανατροπές φέρνει το νομοσχέδιο «σκούπα».

Τα «ψιλά γράμματα» του πολυνομοσχεδίου

Στις τροπολογίες θα παιχτεί το στοίχημα του πολυνομοσχεδίου, καθώς οι διατάξεις που περιλαμβάνονται στο αρχικό κείμενο των 232 άρθρων που κατατέθηκε χθες στη Βουλή κρίνονται σε πρώτη ανάγνωση πολιτικά «εύπεπτες».

Απουσιάζουν βέβαια από αυτές διατάξεις για την κατάργηση των φόρων υπέρ τρίτων και Κύριος οίδε ποιες άλλες θα προστεθούν υπό μορφή τροπολογιών.

Οι διατάξεις για τον αιγιαλό που είχαν προκαλέσει ενδοκυβερνητική τρικυμία δεν κάνουν πλέον τίποτε άλλο από το να προβλέπουν τη χάραξή του. Στα φορολογικά κυριαρχούν τα «καλά νέα», όπως η κατάργηση της εκκαθαριστικής δήλωσης ΦΠΑ και το χάρισμα των αποδείξεων σε όσους υπέβαλαν εκπρόθεσμα τις φορολογικές τους δηλώσεις. Παράλληλα, δίνεται το μήνυμα βούλησης πάταξης της μίζας και της διαφθοράς με τις διατάξεις του υπουργείου Δικαιοσύνης που φέρνουν πόθεν έσχες σε όποιον ακουμπάει δημόσιο χρήμα ή έχει εξουσία (από διαιτητές και δασάρχες, έως αστυνομικοί, πρόεδροι ΜΚΟ και λιμενικοί).

Παράλληλα επιχειρείται η αλλαγή του πλαισίου για τους διαγωνισμούς του Δημοσίου με στόχο τη διαφάνεια, αλλά και η «ελάφρυνση» των επιχειρήσεων με αλλαγές στο ΓΕΜΗ.

Εξαίρεση, όμως, αποτελούν οι διατάξεις του υπουργείου Εργασίας με τις οποίες οι ένστολοι βλέπουν μειώσεις στα εφάπαξ τους έως και 50%. Πόσο μάλλον που το θέμα είναι ευρύτερο, καθώς εκκρεμούν οι αποφάσεις για τα μισθολογικά.

Έτσι, προς το παρόν τουλάχιστον, το νομοσχέδιο δεν φαίνεται να συναντά εμπόδια για την ψήφισή του έως τις 8 Αυγούστου ώστε να δοθεί στη συνέχεια το πράσινο φως για την εκταμίευση της δόσης του 1 δισ. ευρώ.

Τα κόμματα της συγκυβέρνησης τα έχουν βρει και σε αυτό συνέβαλε και η χθεσινή συνάντηση του υπουργού Οικονομικών Γκ. Χαρδούβελη με βουλευτές και στελέχη της Ν.Δ. και του ΠΑΣΟΚ.

Το «κούρεμα» στους ενστόλους

Εκπρόσωποι των ενστόλων βλέπουν μειώσεις στα εφάπαξ τους έως και 50%, ενώ αναπόφευκτες θεωρούνται οι περικοπές στις επικουρικές συντάξεις όλων των απόστρατων, με αρχή από τον Σεπτέμβριο.

Το τελικό άρθρο που κατατέθηκε στο πολυνομοσχέδιο έχει ήδη προκαλέσει έντονες αντιδράσεις, καθώς οι εκπρόσωποι των σωμάτων ασφαλείας θεωρούν ότι καμία από τις προτάσεις τους κατά τις διαπραγματεύσεις των τελευταίων ημερών δεν εισακούστηκε.

Μάλιστα, οι συνδικαλιστές εκφράζουν φόβους ότι μια παράπλευρη, πολύ σημαντική, όμως, συνέπεια των επίμαχων ρυθμίσεων θα είναι η άμεση αποχώρηση από τα σώματα Στρατού και την Αστυνομία ή την Πυροσβεστική χιλιάδων ασφαλισμένων που έχουν θεμελιώσει δικαίωμα συνταξιοδότησης, προκειμένου να διασώσουν ό,τι διασώζεται από τις επικουρικές τους συντάξεις, τα εφάπαξ αλλά και τα μερίσματα.

Μόνο στην Αστυνομία, εκτιμάται ότι η πρόβλεψη για υπαγωγή του ΤΕΑΠΑΣΑ στο ΕΤΕΑ θα οδηγήσει σε κύμα αθρόων συνταξιοδοτήσεων, περίπου 4.000 αστυνομικών, με αποτέλεσμα τη δημιουργία τεράστιων προβλημάτων στη λειτουργία του Σώματος, αλλά και κατάρρευση του ταμείου.

Οι εκπρόσωποι των σωμάτων ασφαλείας χαρακτηρίζουν ληστεία την υπαγωγή του κλάδου επικουρικής ασφάλισης του ΤΕΑΠΑΣΑ στο ΕΤΕΑ γιατί θεωρούν πως το ταμείο είναι βιώσιμο με ίδιους πόρους. Έχει ρευστότητα (περίπου 350.000.000 ευρώ), έχει ακίνητη περιουσία (14 ακίνητα), τα επόμενα χρόνια θα έχει πολλαπλάσια των εξόδων έσοδα και έχει υποστεί «κούρεμα» 400.000.000 ευρώ περίπου. Βέβαια, όλα αυτά, με μία προϋπόθεση που δεν ισχύει, τη διατήρηση των κοινωνικών πόρων προς αυτό.

Ήδη, με το προηγούμενο πολυνομοσχέδιο καταργήθηκαν 24 κοινωνικοί πόροι που κατευθύνονταν σε επικουρικά ταμεία, μεταξύ των οποίων και το ΤΕΑΠΑΣΑ, ενώ με το πολυνομοσχέδιο που κατατέθηκε χθες στη Βουλή, καταργούνται άλλοι 4 φόροι υπέρ τρίτων.

Όσο για τους κλάδους πρόνοιας, η εφαρμογή του συντελεστή βιωσιμότητας, με την εμπλοκή και της Εθνικής Αναλογιστικής Αρχής, κάνει τους εκπροσώπους των ενστόλων να μιλούν για επερχόμενες μειώσεις της τάξης του 40% με 50%.

Μόλις την προηγούμενη εβδομάδα, οι εργαζόμενοι στα ασφαλιστικά ταμεία εκτιμούσαν ότι στο ΕΤΕΑ έρχεται νέα μείωση της τάξης του 3%, ακόμη και από τον Σεπτέμβριο, αφού η πρώτη μείωση, 5,2%, που εφαρμόστηκε από την 1η Ιουλίου δεν οδηγεί σε μηδενικό έλλειμμα στο τέλος του χρόνου. Συγκεκριμένα, εκτιμάται ότι θα εξοικονομηθούν περί τα 70 εκατ. ευρώ (11 εκατ. ευρώ τον μήνα), ποσό που δεν μηδενίζει το έλλειμμα, το οποίο εκτιμάται κοντά στα 160 εκατ. ευρώ.

Με βάση τα παραπάνω, οι εκπρόσωποι των ενστόλων θεωρούν ότι τα χτυπήματα στις επικουρικές θα είναι συνεχή, με αρχή μέσα στο 2014, πιθανότατα τον Σεπτέμβριο, όταν θα υπάρξουν σημαντικές μειώσεις στις επικουρικές συντάξεις που ήδη καταβάλλονται.

Οι αλλαγές στα φορολογικά

Στα φορολογικά, το υπουργείο Οικονομικών δεν έκανε καμία έκπληξη. Οι διατάξεις ήταν οι αναμενόμενες για το μπλόκο στον ΑΦΜ των φοροφυγάδων, για τη στελέχωση της ΓΓΔΕ με 400 εφοριακούς (συστήνονται 400 μόνιμες θέσεις εφοριακών πανεπιστημιακής εκπαίδευσης) και το δωράκι σε όσους υπέβαλαν εκπρόθεσμα τις φορολογικές τους δηλώσεις.

Συγκεκριμένα, στις φορολογικές διατάξεις του νομοσχεδίου προβλέπεται:

1. Μπλόκο στον ΑΦΜ. Αν ο φορολογούμενος έχει πάψει να ασκεί οικονομική δραστηριότητα, φοροδιαφεύγει ή έχει δηλώσει ψεύτικα ή ανακριβή στοιχεία για να εκδώσει ΑΦΜ, η Φορολογική Διοίκηση θα μπορεί να μπλοκάρει προσωρινά ή να πάψει οριστικά τον Αριθμό Φορολογικού Μητρώου του. Ο φορολογούμενος δεν θα ενημερώνεται εκ των προτέρων, αλλά έχει το δικαίωμα να αποδείξει ότι η Φορολογική Διοίκηση έκανε λάθος και να ξεμπλοκάρει τον ΑΦΜ του.

2. Δεν χάνουν τις αποδείξεις οι εκπρόθεσμες δηλώσεις. Παρότι ο νόμος προβλέπει ότι όσοι υποβάλλουν εκπρόθεσμα τις φορολογικές τους δηλώσεις χάνουν το αφορολόγητο που συνεπάγεται η υποβολή αποδείξεων δαπανών, το υπουργείο Οικονομικών σβήνει, για φέτος τουλάχιστον, τις επιβαρύνσεις. Προβλέπεται ότι θα γίνονται δεκτές οι δαπάνες αγοράς αγαθών και λήψης υπηρεσιών καθώς και τα έξοδα ιατρικής και νοσοκομειακής περίθαλψης που αφορούν το οικονομικό έτος 2014 (εισοδήματα 2013), οι οποίες λαμβάνονται υπόψη για τον προσδιορισμό του φόρου για τους φορολογούμενους που υπέβαλαν τις φορολογικές τους δηλώσεις εκπρόθεσμα (η διάταξη ισχύει τόσο για εκπρόθεσμες αρχικές όσο και για τροποποιητικές δηλώσεις).

3. ΦΠΑ. Καταργείται η υποχρέωση υποβολής εκκαθαριστικής δήλωσης ΦΠΑ για διαχειριστικές περιόδους που λήγουν μετά την 1η Ιανουαρίου 2014. Δήλωση ΦΠΑ δεν θα υποβάλλουν οι υπόχρεοι που δηλώνουν ότι βρίσκονται σε αδράνεια ή αναστολή εργασιών, από τον χρόνο υποβολής σχετικής δήλωσης μεταβολής. Όταν ο υποκείμενος στον ΦΠΑ διακόπτει οριστικά τις εργασίες της επιχείρησής του και μεταφέρει εκτός της χώρας την οικονομική του δραστηριότητα, υποχρεούται κατά τον χρόνο της διακοπής να υποβάλει τις προβλεπόμενες δηλώσεις ΦΠΑ και να καταβάλει τον οφειλόμενο φόρο.

4. ΦΠΑ έως 30 ευρώ. Η διαφορά φόρου που προκύπτει στη δήλωση ΦΠΑ, αν είναι θετική και άνω των 30 ευρώ καταβάλλεται στο Δημόσιο, αν είναι θετική μέχρι 30 ευρώ μεταφέρεται για καταβολή στην επόμενη φορολογική περίοδο.

5. Εφημεριδοπώλες. Μπορούν να μην υποβάλουν δηλώσεις ΦΠΑ εφόσον επιλέξουν τη μη διενέργεια έκπτωσης του φόρου εισροών. Η σχετική δήλωση επιλογής υποβάλλεται μέσα σε τριάντα ημέρες από την έναρξη της διαχειριστικής περιόδου και δεν μπορεί να ανακληθεί πριν από την παρέλευση πενταετίας.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v