Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Infobank Hellastat: Συγκρατημένη αισιοδοξία για τα τραπεζικά stress test

Η επιτυχής ανακεφαλαιοποίηση «θωράκισε» τον κλάδο από την ύφεση και επετεύχθη ο πρώτος μεγάλος στόχος, σημειώνεται σε ανάλυση για τις τράπεζες. «Αγκάθι» αποτελούν τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια που αποτελούν τον επόμενο μεγάλο στόχο.

Infobank Hellastat: Συγκρατημένη αισιοδοξία για τα τραπεζικά stress test

Η επιδείνωση της ελληνικής οικονομίας δεν άφησε ανεπηρέαστο τον εγχώριο τραπεζικό κλάδο, σημειώνει η Infobank Hellastat Α.Ε. σε ανάλυσή της για τον κλάδο, βλέπει όμως το τελευταίο διάστημα σημάδια βελτίωσης.

Όπως σημειώνει, την τρέχουσα περίοδο, ο κλάδος βρίσκεται σε αναμονή για την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων των ευρωπαϊκών ελέγχων: α) εξέτασης των στοιχείων του ενεργητικού και β) των stress tests που θα διεξαχθούν σε όλη την Ε.Ε. από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και την Ευρωπαϊκή Τραπεζική Αρχή (ΕΒΑ) την 31/10/2014.

Οι μακροοικονομικές παραδοχές που έχει υιοθετήσει η ΕΒΑ είναι πιο ήπιες σε σχέση με την αντίστοιχη προσομείωση της ΤτΕ, γεγονός που δημιουργεί συγκρατημένη αισιοδοξία στους εκπροσώπους των συστημικών τραπεζών ότι δεν θα απαιτηθούν πρόσθετες κεφαλαιακές ενισχύσεις. Η τελική έκβαση των ελέγχων θα καθορίσει και τον τρόπο αξιοποίησης του αποθέματος διαθεσίμων που έχει σήμερα το ΤΧΣ (ανέρχεται στα €11 δισ).

Ο κλάδος την τελευταία διετία βρίσκεται σε διαδικασία συγκέντρωσης δυνάμεων, κάτι που υπαγορεύεται τόσο από την ύφεση, όσο και την ανάγκη για ανακεφαλαιοποίηση και υψηλότερη ρευστότητα. Το 2013 η τάση αυτή εντάθηκε, γεγονός που ενίσχυσε σημαντικά το βαθμό συγκέντρωσης της αγοράς σε λιγότερες και μεγαλύτερου μεγέθους τράπεζες. Έτσι, στα τέλη του 2013 το Ενεργητικό των πέντε μεγαλύτερων τραπεζικών ομίλων αποτελούσε το 94% του Συνολικού Ενεργητικού του ελληνικού τραπεζικού συστήματος, από 69,2% το 2009.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v