Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Δένδιας: Στοίχημα για τη χώρα το νέο ΕΣΠΑ 2014- 2020

Τα κεντρικά γραφεία της Μονάδας Οργάνωσης της Διαχείρισης Αναπτυξιακών Προγραμμάτων (ΜΟΔ) επισκέφθηκε σήμερα ο Υπουργός Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας κ. Νίκος Δένδιας.

Δένδιας: Στοίχημα για τη χώρα το νέο ΕΣΠΑ 2014- 2020

Ο κ. Δένδιας, συνοδευόμενος από τον Γενικό Γραμματέα Δημόσιων Επενδύσεων / ΕΣΠΑ κ. Γιώργο Γιαννούση συναντήθηκε με τον πρόεδρο της ΜΟΔ Α.Ε. Δρ. Μάριο Καμχή, παρέστη σε συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της εταιρίας και επισκέφθηκε το Υπολογιστικό Κέντρο (Data Center).

Ακολούθως ο κ. Δένδιας απηύθυνε χαιρετισμό προς τους εργαζόμενους της ΜΟΔ, η οποία υποστηρίζει τη δημόσια διοίκηση για την αποτελεσματική διαχείριση και εφαρμογή των συγχρηματοδοτούμενων από την Ευρωπαϊκή Ένωση Επιχειρησιακών Προγραμμάτων.

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, τα κύρια σημεία του χαιρετισμού του Υπουργού Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας προς του εργαζόμενους της ΜΟΔ Α.Ε. έχουν ως εξής:

«Κατ' αρχήν για εμένα είναι μεγάλη χαρά που βρίσκομαι εδώ. Καταλαβαίνω ότι ο προγραμματισμός των διακοπών δεν μου δίνει την ευκαιρία να δω το μεγαλύτερο αριθμό των υπαλλήλων της ΜΟΔ, αλλά αυτό δεν σημαίνει κάτι, θα έχω ελπίζω τη χαρά να ξανάρθω και να δω τις διάφορες Μονάδες της ΜΟΔ, εκτός των κεντρικών της γραφείων.

Ο λόγος που ήρθα είναι απλός και σαφής. Έχετε ένα πολύ κεντρικό ρόλο να παίξετε στο πρόγραμμα της περιόδου 2014-2020. Έλεγα και πριν, στη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου, ότι εδώ έχουμε να αντιμετωπίσουμε κάτι, το οποίο συνιστά εν πολλοίς αντίφαση. Ποια είναι η αντίφαση; Ότι η οικονομική κρίση, αν θέλετε η συγκυρία, έχει περιορίσει πάρα πολύ τους εθνικούς πόρους στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων. Στην πραγματικότητα το αναπτυξιακό εργαλείο της χώρας είναι τα κοινοτικά χρήματα του '14-'20 και εσείς είστε ο απαραίτητος βραχίονας για την ορθή χρήση αυτών των χρημάτων.

Πρέπει να σας πω επίσης ότι κοιτώντας πίσω και χωρίς να θέλω να κάνω καμία, ούτε κομματική ούτε πολιτική κριτική σε οποιονδήποτε κυβέρνησε τη χώρα στο παρελθόν, πρέπει ως κοινωνία και ως Έλληνες να αναγνωρίσουμε ότι δεν πετύχαμε απολύτως στη διαχείριση αυτών των χρημάτων στο παρελθόν.

--Διαχείριση απορριμμάτων

Είπα και πριν στο Διοικητικό Συμβούλιο ότι το γεγονός και μόνο ότι πρέπει από το '14-'20 να χρηματοδοτήσουμε διαχείριση απορριμμάτων και βιολογικούς καθαρισμούς, αποτελεί απόλυτο μνημείο της αποτυχίας μας στο παρελθόν να χειριστούμε με επιμέλεια και με επάρκεια αυτά τα κονδύλια.

Νομίζω ότι η διαχείριση των λυμάτων και των απορριμμάτων είναι ένα θέμα, το οποίο μια σύγχρονη ευρωπαϊκή χώρα πρέπει να έχει επιλύσει. Εμείς ακόμη δεν το έχουμε καταφέρει. Καλούμαστε ένα τμήμα του να το επιλύσουμε μπροστά μας, το '14-'20. Ελπίζω ότι τουλάχιστον αυτή τη φορά θα τα καταφέρουμε ως κράτος και ως κοινωνία.

Ο δικός σας ρόλος είναι -το είπα και πριν από λίγο- είναι κομβικός. Αν θέλετε, συνολικά, το σύστημα διακυβέρνησης της χώρας και η ελληνική κοινωνία έχει απόλυτη ανάγκη από τις εξαιρετικές σας υπηρεσίες. Και λέω «εξαιρετικές υπηρεσίες» διότι βρίσκεστε εδώ επί τη βάσει ενός αξιοκρατικού πλαισίου επιλογής, έχετε βιογραφικά τα οποία στις περισσότερες των περιπτώσεων είναι αξιοζήλευτα. Γνωρίζω ότι υπολείπεστε από τον στόχο στελέχωσης της ΜΟΔ, έχετε ενισχυθεί από άτομα από το δημόσιο τομέα τα τελευταία χρόνια και είμαι βέβαιος μέσα από διαδικασίες απολύτως επαρκείς θα υπάρχει πλήρως ομογενοποίηση.

Το κυριότερο όμως στοίχημα για τη χώρα και την κοινωνία είναι το η ΣΕΣ '14-'20. Εκεί νομίζω ότι και οι Ευρωπαίοι εταίροι και φίλοι μας, αλλά και η χώρα έχουν περάσει σε μια τεράστια ποιοτική διαφορά. Έχουν περάσει από την εποχή των grants -που θα μου επιτρέψετε να σας πω ότι άποψή μου είναι πως δεν είναι άχρηστο εργαλείο για μια Κυβέρνηση ή για μια άσκηση της οικονομικής πολιτικής, αλλά δεν μπορεί να είναι το προεξάρχον εργαλείο- σε μια εποχή χρηματοδοτικών εργαλείων. Τα οποία μπορούν να έχουν και πολλαπλασιαστικό συντελεστή και να μπορούν να ενισχύσουν ευρύτερα προσπάθειες που είναι απαραίτητες για να φύγει η χώρα από το σημείο το οποίο βρίσκεται. Να αναπτυχθεί και να επιστρέψει σε μια οικονομική ομαλότητα, για να μην πω σε μια ευμάρεια και σε ένα επίπεδο που αξίζει στους κατοίκους και στην κοινωνία.

Νομίζω ότι όλες αυτές οι προσπάθειες που γίνονται τώρα, παραδείγματος χάριν η χρηματοδότηση των νέων επιχειρήσεων, των start ups, η λογική του leverage, όλα αυτά τα οποία δεν υπήρχαν ως προφανείς λύσεις μέχρι τώρα, στα χέρια σας μπορεί να μετατραπούν σε ένα ισχυρό πολλαπλασιαστή ανάπτυξης. Διότι τελικά πίσω από όλα αυτά είναι η οικονομική ανάπτυξη, απολύτως απαραίτητη σήμερα. Απολύτως απαραίτητη.

Είναι πάντα στόχευση κάθε Κυβέρνησης, αυτό το ξέρουμε. Κάθε χώρας, οποιασδήποτε χώρας, από την πρώτη ως την τελευταία. Αλλά για μας αυτή τη στιγμή, για την Ελλάδα σήμερα, είναι απαραίτητος όρος επιβίωσης.

--Ανεργία

Ξέρετε καλά, δεν χρειάζεται να αναφερθώ σε κανένα άλλο αριθμό. Έχουμε 1.300.000 ανέργους. Αυτό σε ένα πληθυσμό 11 εκατομμυρίων απλώς δεν αντέχεται. Δεν μπορεί η χώρα να υπάρξει, δεν μπορεί η κοινωνία να υπάρξει με ένα 1.300.000 ανέργους. Πρέπει να κινηθούμε γρήγορα ώστε αυτό να προωθηθεί.

Και ο τρόπος, ο μόνος τρόπος να προωθηθεί είναι η οικονομική ανάπτυξη και η οικονομική μεγέθυνση. Και το μόνο εργαλείο που έχουμε στα χέρια μας από την πλευρά του δημόσιου τομέα είναι το '14-'20 και το εργαλείο διαχείρισης του '14-'20 είστε εσείς. Απλά και ξάστερα. Άρα ο ρόλος σας είναι απολύτως κομβικός.

Καθ' όσον με αφορά θα κάνω ό,τι μπορώ και ό,τι μου αναλογεί για να βρεθώ δίπλα σας. Έχετε μια άξια ηγεσία νομίζω, δεν μπορώ να πω πολλά για τον κ. Καμχή διότι πρώτον είμαστε συμπατριώτες και δεύτερον είχα την χαρά και την τιμή να τον γνωρίζω πριν από τη σημερινή μας επίσκεψη, έχω δεδομένη γνώμη γι' αυτόν, αλλά πέρα αυτού έχω την εντύπωση ότι και οι διαδικασίες με τις οποίες έχετε επιλεγεί, είναι επαρκής εγγύηση.

Έχω αίσθηση των διαφορετικών φάσεων που πέρασε η ΜΟΔ από το 1996 μέχρι σήμερα, έχοντας Γενικό Γραμματέα τον κ. Γιαννούση, έχω και αίσθηση του λόγου δημιουργίας και της σκέψης πίσω από τη δημιουργία της. Kατά συνέπεια νομίζω ότι το Υπουργείο έχει επαρκή θεσμική μνήμη, ώστε να προασπίσει το ρόλο σας και να τον κατευθύνει εκεί που πρέπει με προφανές όφελος το κοινωνικό όφελος. Διότι στην κρίση που είμαστε σήμερα κομματικές και μικροπολιτικές σκοπιμότητες ούτε μπορούν να υπάρξουν ούτε επιτρέπονται, αλλά ούτε και θα αφήσουν την κοινωνία να επιβιώσει.

Με συγχωρείτε που σας κούρασα περισσότερο ίσως από ότι θα ήθελα, αλλά θέλω να ξέρετε ότι θα βρείτε σε μένα έναν ειλικρινή συνομιλητή και συμπαραστάτη. Σας ευχαριστώ θερμά».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v