Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Θετική η απάντηση της Κομισιόν για ΔΕΣΦΑ

Θετική χαρακτηρίζεται η απάντηση της Κομισιόν για την εξαγορά του ΔΕΣΦΑ από τη Socar. Ωστόσο υπάρχουν και τα... ψιλά γράμματα, τα οποία απειλούν τη διαδικασία μεταβίβασης και την είσπραξη του τιμήματος.

Θετική η απάντηση της Κομισιόν για ΔΕΣΦΑ

Ακριβώς δύο μήνες μετά την καταρχήν πιστοποίηση του ΔΕΣΦΑ από τη ΡΑΕ ως ανεξάρτητου διαχειριστή του συστήματος φυσικού αερίου, η Ελληνική Αρχή έλαβε την πολυαναμενόμενη απάντηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, που ήταν απαραίτητη για να ανοίξει ο δρόμος για μεταβίβαση της εταιρείας.

H απάντηση της Επιτροπής χαρακτηρίζεται «θετική». Ωστόσο, μιας και δεν διαθέτουμε το πλήρες κείμενό της και με βάση τα «συμφραζόμενα» ή καλύτερα τα «ψιλά γράμματα», που όπως καταλαβαίνουμε περιλαμβάνει η απόφαση της Επιτροπής, θα πρέπει να περιμένουμε τις εξελίξεις.

Γιατί αν η έγκριση αυτή δίδεται υπό προϋποθέσεις που δεν θα κάνει αποδεκτές ο υποψήφιος αγοραστής, δηλαδή η Socar, τότε δύσκολα η μεταβίβαση του ΔΕΣΦΑ και η ενίσχυση των δημόσιων ταμείων με 180 εκατ. και των ΕΛ.ΠΕ. με περίπου 200 εκατ. θα γίνει πραγματικότητα.

Παρά την αισιοδοξία που εξέφρασαν στην κυβέρνηση για τη μεταβίβαση του ΔΕΣΦΑ, από την αρχή σημειώθηκε ότι το εγχείρημα είναι δύσκολο, υπό το πρίσμα όσων προβλέπουν οι κοινοτικές οδηγίες για τον έλεγχο ενεργειακών εθνικών συστημάτων, από καθετοποιημένες κρατικές ενεργειακές εταιρείες τρίτων μη κοινοτικών χωρών, οι οποίες δεν έχουν ενσωματώσει στο δίκαιό τους την κοινοτική νομοθεσία.

Το εγχείρημα έγινε ακόμη πιο δύσκολο όταν η Ευρωπαϊκή Επιτροπή άρχισε να διερευνά τη δραστηριότητα της ρωσικής Gazprom, ενώ η Socar έστω και σε πολύ μικρότερη κλίμακα έχει τα ίδια χαρακτηριστικά με τον ρωσικό κολοσσό που περιμένει στη γωνία να αμφισβητήσει τις αιτιάσεις της Επιτροπής.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v