Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Εκκενώνεται η ελληνική πρεσβεία στη Λιβύη

H Αθήνα στέλνει φρεγάτα στη Λιβύη για να παραλάβει το προσωπικό της πρεσβείας. Στο χάος βυθίζεται το αφρικανικό κράτος. Πλήθος παραστρατιωτικών ομάδων συγκρούονται μεταξύ τους και απειλούν με απόσχιση. Αδύναμη να επιβάλει την τάξη η κυβέρνηση της χώρας.

Εκκενώνεται η ελληνική πρεσβεία στη Λιβύη

Η κυβέρνηση αποφάσισε να προχωρήσει σε εκκένωση της πρεσβείας μας στη Λιβύη και την αποστολή ανέλαβε το Πολεμικό Ναυτικό. Η φρεγάτα ΣΑΛΑΜΙΣ στην οποία επιβαίνει ομάδα βατραχανθρώπων απέπλευσε από τον ναύσταθμο σήμερα και αναμένεται αύριο το πρωί να φθάσει στη Λιβύη.

Τα «βατράχια» μας έχουν αποστολή να μεταφέρουν με ασφάλεια το προσωπικό της πρεσβείας στη φρεγάτα κι όχι μόνο. Γίνονται συνεννοησεις και με άλλες χώρες ώστε αν καταστεί δυνατό να πάρουν και δικό τους προσωπικό στη φρεγάτα.

Στη χώρα, τρία χρόνια από την ανατροπή του Καντάφι επικρατεί χάος. Η Λιβύη ολισθαίνει σε ένα δικό της εμφύλιο πόλεμο. Εδώ και δύο εβδομάδες, ο κυβερνητικός στρατός συγκρούεται με τους πρώην αντικανταφικούς αντάρτες, που έχουν ενώσει τις δυνάμεις τους με τη διαβόητη οργάνωση Ανσάρ αλ Σαρία, στο εντονότερο ξέσπασμα βίας μετά την επανάσταση του 2011.

Ισλαμιστές μαχητές κατέλαβαν την Τρίτη ένα στρατόπεδο των ειδικών δυνάμεων στη Βεγγάζη, έπειτα από σφοδρή μάχη με τουλάχιστον 30 νεκρούς. Εκτός ελέγχου έχουν κηρύξει επισήμως οι λιβυκές αρχές την κατάσταση στις αποθήκες καυσίμων στην Τρίπολη. Το βασικό αεροδρόμιο αποτελεί το θέατρο των εχθροπραξιών για τον έλεγχο της ευρύτερης περιοχής και οι πτήσεις διεξάγονται από το Ματίγκα, τον δεύτερο αερολιμένα στην Τρίπολη.

Οι συγκρούσεις ανάμεσα σε ένοπλες ομάδες είναι καθημερινές, με κύριους πρωταγωνιστές τους ισλαμιστές μαχητές και τους στρατιώτες του απόστρατου στρατηγού Χαλίφα Χάφταρ. Στα μέσα Μαΐου ο Χαλίφα Χαφτάρ, που επί Καντάφι ήταν στρατηγός πριν πέσει σε δυσμένεια, μαζί με την παραστρατιωτική του ομάδα άρχισε επιχειρήσεις εναντίον των ισλαμικών ομάδων στη Βεγγάζη. Από τότε η επιρροή του μεγαλώνει συνεχώς. Στις τάξεις του στρατού του προσέρχονται και μέλη άλλων παραστρατιωτικών οργανώσεων όπως είναι η Σιντάν.

Η Λιβύη δεν είναι καμία φτωχή χώρα ή χώρα με πολύ πληθυσμό. Με 6 εκατομμύρια κατοίκους έχει σπουδαίες πλουτοπαραγωγικές πηγές όπως πετρέλαιο, αλλά και πολλά χρήματα στο εξωτερικό. Κανονικά θα έπρεπε να μπορεί να λειτουργεί το κράτος. Αλλά ανάμεσα στις παραστρατιωτικές ομάδες, οι οποίες ακολουθούν βασικά δύο κατευθύνσεις -μια ισλαμική και μια λιγότερο ισλαμική- το κράτος διαρκώς αποδυναμώνεται.

Κατά τη διάρκεια της επανάστασης, δημιουργήθηκαν πολλά τοπικά κέντρα εξουσίας, στα οποία ανταγωνίζονται φυλές και τοπικοί άρχοντες για την πολιτική και οικονομική κυριαρχία. Στην πραγματικότητα, η πτώση του καθεστώτος Καντάφι έθεσε σε αμφισβήτηση τη συνοχή της χώρας.

Με την πτώση του Λίβυου ηγέτη, οι πολιτοφυλακές οι οποίες συγκέντρωσαν τεράστιες ποσότητες όπλων κατά τη διάρκεια του πολέμου, αρνήθηκαν να τα παραδώσουν στην προσωρινή κυβέρνηση. Ορισμένες ομάδες, όπως εκείνη που κατέκτησε την Τρίπολη, αποτελείται από τζιχαντιστές. Εν τω μεταξύ, άλλες ομάδες -φυλές και απλοί πολίτες- έκτισαν τα δικά τους οπλοστάσια, διαβλέποντας την αναζωπύρωση του φυλετισμού και της περιφερειοποίησης.

Οι κάτοικοι της Μισράτα και της Ζιντάνι, για παράδειγμα, επέβαλαν την κυριαρχία τους σε περιοχές πλούσιες σε φυσικούς πόρους. Ορισμένοι στην Κυρηναϊκή, η οποία μπορεί να υπερηφανεύεται για το μεγαλύτερο μέρος των πετρελαϊκών αποθεμάτων της χώρας, απειλούσαν να αποχωρήσουν από τη Λιβύη. Εν τω μεταξύ, η φυλή Toubou άρχισε να αντιμάχεται τους Zwei στην Κούφρα και τη Σέμπχα, κοντά στα σύνορα με τον Νίγηρα και το Τσαντ. Η Toubou έχει επίσης απειλήσει να αποσχιστεί. Η φυλή Amazigh ξεκίνησε να μάχεται τους Άραβες στα δυτικά, κοντά στα σύνορα της Τυνησίας. Και οι Τουαρέγκ της Λιβύης ενεπλάκησαν σε μάχη με Ζιντάνις στην Γκατ, κοντά στα σύνορα της Αλγερίας. Οποιαδήποτε από αυτές τις συγκρούσεις θα μπορούσε να εξαπλωθεί γρήγορα.

Η κυβέρνηση της χώρας βρέθηκε αντιμέτωπη με προβλήματα ασφαλείας μετά την ανατροπή του Μουαμάρ Καντάφι το 2011. Διαφορετικές στρατιωτικές οργανώσεις που συνέβαλαν στην ανατροπή του Καντάφι συνεχίζουν να δρουν σε μεγάλες περιοχές της Λιβύης, ενώ έχουν αποκτήσει τον έλεγχο κεντρικών λιμανιών στο ανατολικό μέρος.

Σύμφωνα με την κυβέρνηση της χώρας, τρομοκρατικές οργανώσεις δρουν στη Βεγγάζη, στη Σύρτη καθώς και σε άλλες πόλεις.

Premium.paratiritis.gr

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v