Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

«Ακριβά» θα πληρωθούν τα λάθη στον Ενιαίο Φόρο Ακινήτων

Με τον χειρότερο συντελεστή θα υπολογιστεί ο ΕΝΦΙΑ σε περιπτώσεις όπου ο φορολογούμενος έχει ξεχάσει να δηλώσει στοιχεία του ακινήτου, όπως ο όροφος ή η συνιδιοκτησία. Τι ορίζει εγκύκλιος της Αικ. Σαββαΐδου.

«Ακριβά» θα πληρωθούν τα λάθη στον Ενιαίο Φόρο Ακινήτων

Κάνατε λάθος κατά την υποβολή του Ε9 και δεν δηλώσατε κάποια στοιχεία για τα ακίνητά σας; Θα το πληρώσετε ακριβά. Η γενική γραμματέας δημοσίων εσόδων Κ. Σαβαΐδου υπέγραψε απόφαση με την οποία δίνονται οδηγίες κατά τον υπολογισμό του ΕΝΦΙΑ να λαμβάνεται υπ΄ όψιν για τον υπολογισμό του φόρου η χειρότερη εκδοχή εκ των πιθανών επιλογών.

Σε πρώτη ανάγνωση η απόφαση περιλαμβάνει στοιχεία τα οποία έρχονται σε ευθεία αντιδιαστολή με την πρόσφατη κυβερνητική παρέμβαση ώστε να μειωθούν οι επιβαρύνσεις για όσους έχουν οικόπεδα. Αναφέρεται στην απόφαση, για παράδειγμα, ότι αν δεν προκύπτει η γεωγραφική θέση για ένα χωράφι, τότε για τον υπολογισμό του φόρου θα ληφθεί υπ' όψιν η μεγαλύτερη Αρχική Αξία Γης του νομού.

Σε περίπτωση όπου ένας φορολογούμενος έχει ξεχάσει να δηλώσει τον όροφο του διαμερίσματός του, τότε η εφορία θα θεωρεί ότι το ακίνητο βρίσκεται στον έκτο και επομένως ο ΕΝΦΙΑ θα υπολογιστεί με τον μεγαλύτερο συντελεστή ορόφου!

Σύμφωνα με τις οδηγίες της κ. Σαβαΐδου «για την αποκατάσταση ενδεχόμενων τυπικών λαθών και ελλείψεων σε στοιχεία ακινήτων των δηλώσεων στοιχείων ακίνητων, προκειμένου να συντεθούν μηχανογραφικά οι δηλώσεις ΕΝΦΙΑ:

1. Σε περίπτωση μη αναγραφής ή αναγραφής λανθασμένου είδους εμπράγματου δικαιώματος, το ακίνητο θεωρείται ότι ανήκει κατά πλήρη κυριότητα στον φορολογούμενο, εφόσον το έτος γέννησης επικαρπωτή για το συγκεκριμένο δικαίωμα είναι κενό.

2. Σε περίπτωση μη αναγραφής ή αναγραφής λανθασμένου ποσοστού συνιδιοκτησίας, λαμβάνεται ποσοστό συνιδιοκτησίας εκατό τοις εκατό (100%).

3. Σε περίπτωση μη συμπλήρωσης του αριθμού ορόφου ή συμπλήρωσης ορόφου ακινήτου ως δώματος, για τον υπολογισμό του φόρου λαμβάνεται ο συντελεστής που αντιστοιχεί στον έκτο (6ο) όροφο.

4. Σε περίπτωση κατά την οποία το έτος γέννησης επικαρπωτή έχει συμπληρωθεί με διψήφιο αριθμό, αυτός θεωρείται η ηλικία του επικαρπωτή κατά το έτος υποβολής της δήλωσης στοιχείων ακινήτων. Σε περίπτωση μη αναγραφής ή αναγραφής λανθασμένου έτους γέννησης επικαρπωτή, με εξαίρεση την προηγούμενη περίπτωση, λαμβάνεται το δυσμενέστερο για τον φορολογούμενο έτος.

5. Σε περίπτωση εμπράγματου δικαιώματος με επικαρπωτή νομικό πρόσωπο, θα αποδίδεται η σταθερή τιμή 0,80 για επικαρπία, ανεξάρτητα από το δηλωθέν έτος γέννησης επικαρπωτή στη δήλωση στοιχείων ακινήτων.

6. Σε περίπτωση κατά την οποία η γεωγραφική θέση του αγροτεμαχίου προσδιορίζεται μόνο από τον νομό, λαμβάνεται η μεγαλύτερη Αρχική Βασική Αξία (ΑΒΑ) του νομού για τον κύριο φόρο φυσικών και νομικών προσώπων και, κατά περίπτωση, η μεγαλύτερη ΑΒΑ ή Ειδική Βασική Αξία (ΕΒΑ) για τον συμπληρωματικό φόρο των νομικών προσώπων. Σε περίπτωση κατά την οποία η γεωγραφική θέση του αγροτεμαχίου προσδιορίζεται μόνο από νομό και δήμο, λαμβάνεται κατά περίπτωση η μεγαλύτερη ΑΒΑ ή ΕΒΑ του δήμου για τον συμπληρωματικό φόρο των νομικών προσώπων.

7. Σε περίπτωση κατά την οποία η γεωγραφική θέση του αγροτεμαχίου προσδιορίζεται μόνο από τον νομό, λαμβάνεται η μεγαλύτερη ΤΟ αρχικό του νομού και εάν η γεωγραφική θέση του αγροτεμαχίου προσδιορίζεται μόνο από το νομό και δήμο, λαμβάνεται η μεγαλύτερη ΤΟ αρχικό του δήμου για τον συμπληρωματικό φόρο των νομικών προσώπων.

8. Σε περίπτωση κατά την οποία έχει συμπληρωθεί η στήλη της συνολικής επιφάνειας κτισμάτων που βρίσκονται στο αγροτεμάχιο, αλλά δεν έχει συμπληρωθεί η κατηγορία του ακινήτου, θεωρείται ότι επί του αγροτεμαχίου βρίσκεται κατοικία.

9. Σε περίπτωση κατά την οποία δεν έχουν συμπληρωθεί τα στοιχεία πρόσοψης του αγροτεμαχίου ή έχουν συμπληρωθεί λανθασμένα, για το συμπληρωματικό φόρο των νομικών προσώπων, θεωρείται ότι το γήπεδο έχει πρόσοψη σε εθνική ή επαρχιακή οδό.

10. Σε περίπτωση κατά την οποία υπάρχουν περισσότερες της μίας ζώνες, με την ίδια χαμηλότερη τιμή, ως συντελεστής οικοπέδου (Σ.Οικ.), συνολική τιμή εκκίνησης του οικοπέδου και συντελεστής αξιοποίησης οικοπέδου (Σ.Α.Ο.) λαμβάνονται αυτοί από τον συνδυασμό των οποίων προκύπτει η μικρότερη φορολογητέα αξία οικοπέδου.

11. Σε περίπτωση οικισμών προϋφισταμένων του 1923 και οικισμών κάτω των 2.000 κατοίκων, για τον υπολογισμό του Σ.Ο. τελ. ως επιφάνεια του κατά κανόνα άρτιου οικοπέδου λαμβάνεται η αναγραφόμενη στη δήλωση στοιχείων ακινήτων».

Να σημειωθεί ότι το απόγευμα της Πέμπτης το υπουργείο Οικονομικών εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία επισημαίνει ότι διορθώσεις μπορούν να γίνουν με διορθωτικές δηλώσεις χωρίς πρόστιμο.

* Δείτε το ΦΕΚ με το εκκαθαριστικό του ΕΝΦΙΑ στη στήλη Συνοδευτικό Υλικό

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v