Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Δένδιας: Μείωση ενεργειακού κόστους και με μονομερείς ενέργειες

«Αν διαφωνήσουμε με τους εταίρους μας για τα μέτρα, ως κυρίαρχη χώρα μπορούμε να νομοθετήσουμε και όποιος θέλει μπορεί να μας πάει στα κοινοτικά όργανα», είπε ο υπουργός. «Υπεραρκετές» οι παρεμβάσεις στο κόστος εργασίας, σημειώνει ο Θ. Φέσσας.

Δένδιας: Μείωση ενεργειακού κόστους και με μονομερείς ενέργειες

Ανοικτό αφήνει η κυβέρνηση το ενδεχόμενο μονομερών ενεργειών για τη μείωση του ενεργειακού κόστους σύμφωνα με όσα ανέφερε μετά τη Διυπουργική Επιτροπή για τη Βιομηχανική Πολιτική ο προεδρεύων υπουργός Ανάπτυξης Ν. Δένδιας.

«Επιδιώκουμε ειλικρινή διάλογο για τη μείωση του ενεργειακού κόστους, αλλά αν διαφωνήσουμε με τους εταίρους μας για τα μέτρα, ως κυρίαρχη χώρα μπορούμε να νομοθετήσουμε και όποιος θέλει μπορεί να μας πάει στα κοινοτικά όργανα», είπε ο υπουργός.

Ο κ. Δένδιας συνέχισε: «Δε συμμεριζόμαστε πάντα την ευρωπαϊκή άποψη. Μέτρα όπως οι επιστροφές κερδών από τη ΔΕΠΑ και η διακοψιμότητα που περιλαμβάνονται στο πακέτο για τη μείωση του ενεργειακού κόστους στη βιομηχανία μας θα τεθούν στην επίσκεψη του κ. Γιούνκερ στη χώρα μας ως νέου επικεφαλής της Κομισιόν, καθώς θεωρούμε ότι είναι σωστό να εφαρμοστούν κάποια μέτρα. Το κράτος τοποθετεί το πλαίσιο λειτουργίας της οικονομίας και αυτό που κάνει είναι να βοηθήσει να μειωθεί το κόστος ώστε αυτοί που παράγουν προϊόντα να καταφέρουν να είναι ανταγωνιστικοί και υπάρχει σαφής σχεδιασμός από τον πρωθυπουργό κ. Αντ. Σαμαρά για την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας». Επίσης, ο υπουργός σημείωσε: «Δεν βλέπω τους Ευρωπαίους εταίρους ως αντιπάλους ούτε ως υπερβάλλουσα αστυνομική αρχή που θα σκοτώνει κάθε προσπάθεια της χώρας να γίνει ανταγωνιστική. Θα τεκμηριώσουμε πολύ καλά τις θέσεις μας και εκτιμούμε ότι θα πείσουμε και μπορούμε φυσικά να νομοθετήσουμε».

Οι παρεμβάσεις στο κόστος εργασίας είναι υπεραρκετές, σχολίασε ο πρόεδρος του ΣΕΒ Θ. Φέσσας απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου εάν είναι επαρκείς οι παρεμβάσεις στην αγορά εργασίας και πρόσθεσε ότι ο σύνδεσμος δεν έχει ζητήσει επιπλέον παρεμβάσεις. «Άλλωστε τα μέλη του ΣΕΒ πληρώνουν πολύ παραπάνω από τον μέσο μισθό», είπε ο ίδιος.

Τόνισε, όμως, ότι το μη μισθολογικό κόστος έχει επιπτώσεις όπως είναι η υψηλή φορολογία της εργασίας «αλλά αυτό είναι κάτι που πληρώνει όλη η οικονομία και οι εργοδοτικές εισφορές σταδιακά μειώνονται κι ο υπουργός εργασιας έχει υπόψη του να προχωρήσει σε περαιτέρω μείωση κατά 1-1,5%».

Κατά τα λοιπά, έγινε συζήτηση για τη δυνατότητα χρηματοδότησης εφαρμοσμένης έρευνας μέσα από τα προγράμματα του νέου ΕΣΠΑ, την ανάγκη να απενοχοποιηθεί η επιχειρηματικότητα και να ενισχυθεί η λαϊκή, η νέα και καινοτόμα επιχειρηματικότητα

Επίσης συμφωνήθηκε να συσταθεί μία τριμελής επιτροπή που να παρακολουθεί την πορεία των παρεμβάσεων που σχεδιάζονται και υλοποιούνται για μείωση του ενεργειακού κόστους κι η διυπουργική να συνεδριάσει εκ νέου τον Οκτώβριο.

Από την πλευρά του ο κ. Φέσσας δήλωσε πως το πλαίσιο που ετέθη, να παρακολουθείται η εξέλιξη ανά 20ήμερο και ανά 2μηνο να συνεδριάζουμε σε υπουργικό επίπεδο και με τη Διοίκηση του ΣΕΒ είναι το καλύτερο μέτρο που μπορούμε να πάρουμε για να δημιουργηθεί μια ανάπτυξη με στέρεες βάσεις, που μόνο η βιομηχανία και η επιχειρηματικότητα μπορούν να φέρουν και να δοθούν θέσεις δουλειάς στους Έλληνες εργαζόμενους σταθερές και καλά αμειβόμενες.

Πρόσθεσε επίσης πως "οι παρεμβάσεις που έχουν γίνει στο κόστος εργασίας νομίζω είναι υπέρ αρκετές και ο ΣΕΒ ουδέποτε ζήτησε περαιτέρω παρέμβαση στο κόστος εργασίας. Άλλωστε οι επιχειρήσεις του ΣΕΒ ξέρετε ότι πληρώνουν πολύ πάνω από τον μέσο μισθό, όπως αναφέρεται και από το Υπουργείο Εργασίας.  Από κει και πέρα το μη μισθολογικό κόστος είναι ένα αντικίνητρο για την εργασία στην Ελλάδα.  Και το μη μισθολογικό κόστος έχει δύο συντελεστές: ο ένας είναι η υψηλή φορολογία της εργασίας, αλλά βέβαια η υψηλή φορολογία βαρύνει όλους τους Έλληνες κυρίως και με τα έκτακτα μέτρα που ελήφθησαν  στη διάρκεια της κρίσης και ο  δεύτερος είναι οι εργοδοτικές εισφορές.  

Οι εργοδοτικές εισφορές σταδιακά μειώνονται και ήδη ο Υπουργός Εργασίας, νομίζω έχει υπόψη του εφόσον υπάρξουν σωστές και επιτυχημένες εκτελέσεις του προϋπολογισμού μέχρι το τέλος του χρόνου να προχωρήσει και σε νέα περαιτέρω μείωση των εισφορών κατά 1-1,5%".

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v