Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Alpha Bank: Αρχές του 2015 ανοίγει η κάνουλα της χρηματοδότησης

Την εκτίμηση ότι την επόμενη χρονιά θα γυρίσει σε θετικό πρόσημο η πιστωτική επέκταση διατυπώνει η Alpha Bank. Θεωρεί ότι είναι κρίσιμη η επιστροφή καταθέσεων που καταγράφεται τους τελευταίους μήνες. Βελτίωση και στην καταναλωτική εμπιστοσύνη.

Alpha Bank: Αρχές του 2015 ανοίγει η κάνουλα της χρηματοδότησης

Ενισχύονται πλέον καταλυτικά οι ενδείξεις ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας, υποστηρίζει η Alpha Bank στην εβδομαδιαία ανάλυσή της, εκτιμώντας ότι ένα από τα πιο ενθαρρυντικά στοιχεία είναι η θετική ροή των καταθέσεων προς το τραπεζικό σύστημα για τέταρτο συνεχή μήνα.

Όπως σημειώνει, επιταχύνθηκε περαιτέρω ο ρυθμός αύξησης των καταθέσεων των επιχειρήσεων και των νοικοκυριών αφού στο τέλος Ιουνίου 2014 ανήλθαν στα €163,21 δισ., από €162,1 δισ. τον Μάιο και €161,4 δισ. τον Απρίλιο. Η τράπεζα εκτιμά ότι το γεγονός θέτει τις βάσεις για την αποκατάσταση μιας θετικής ροής πιστώσεων προς τις βιώσιμες επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά της χώρας, συμβάλλοντας με αυτόν τον τρόπο στην προσδοκώμενη, υγιή και διεθνώς ανταγωνιστική ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας. 

Η Alpha Bank εκτιμά ότι ο ρυθμός μεταβολής της τραπεζικής χρηματοδότησης προς τις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά που ήταν ακόμη αρνητικός στο -3,5% σε ετήσια βάση τον Ιούνιο του 2014 και τον Μάιο, από -3,7% τον Απρίλιο και -4,1% τον Μάρτιο, αναμένεται να καταστεί θετικός από τις αρχές του 2015, ή, ενδεχομένως, και νωρίτερα.

Σημειώνει, μάλιστα, ότι ο ρυθμός αυτός θα ήταν ήδη θετικός αν οι μεγάλες ελληνικές επιχειρήσεις δεν προσέφευγαν απευθείας στις διεθνείς αγορές ομολόγων για αναχρηματοδότηση των δανειακών τους υποχρεώσεων σε ευνοϊκό κόστος, κατά ένα μέρος με μείωση των υποχρεώσεών τους προς τις τράπεζες.

Όπως αναφέρει, παράλληλα βελτιώνονται ραγδαία η επιχειρηματική και η καταναλωτική εμπιστοσύνη. Ο δείκτης οικονομικού κλίματος (ESI) κυμαίνεται σε εξαιρετικά υψηλό επίπεδο (102,6 τον Ιούλιο από 92,1 τον Ιούλιο του 2013) και διαμορφώνεται μάλιστα στο ανώτερο σημείο από τον Μάιο του 2008.

Η θετική εξέλιξη του δείκτη προσδιορίζεται:

(1) από την ικανοποιητική πορεία του δείκτη καταναλωτικών προσδοκιών στο -51,0 τον Ιούλιο, από -49,8 τον Ιούνιο και -70,9 τον Ιούλιο του 2013.

(2) από την ταχεία ανάκαμψη του δείκτη επιχειρηματικών προσδοκιών στις υπηρεσίες στο +19,7 τον Ιούλιο (υψηλότερα από τον Ιούνιο του 2008), από +18,4 τον Ιούνιο και -21 τον Ιούλιο του 2013.

(3) από τη διατήρηση του δείκτη επιχειρηματικών προσδοκιών στο λιανικό εμπόριο σε θετικό έδαφος για 2ο συνεχή μήνα, μετά από 54 μήνες σε αρνητικό επίπεδο, στο +4,8 τον Ιούλιο, από +2,5 τον Ιούνιο και -21 τον Ιούλιο του 2013,

(4) από τη βελτίωση του δείκτη επιχειρηματικών προσδοκιών στη βιομηχανία, ο οποίος επίσης παραμένει σε θετικό επίπεδο για 2ο συνεχή μήνα, μετά από 76 μήνες σε αρνητικό επίπεδο, στο +1,5 τον Ιούλιο, από +1,3 τον Ιούνιο και 10,6 τον Ιούλιο του 2013.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v