Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κύρτσος: Περιορισμένο για την Ελλάδα το κόστος των κυρώσεων κατά Ρωσίας

Μικρός θα είναι ο λογαριασμός για τον τουρισμό λόγω της κρίσης στην Ρωσία εκτίμησε ο Γ. Κύρτσος. Δεν βλέπει επιπτώσεις στο ενεργειακό πεδίο. Πρόβλημα στις εξαγωγές αγροτικών προιόντων.

Κύρτσος: Περιορισμένο για την Ελλάδα το κόστος των κυρώσεων κατά Ρωσίας

Σύμφωνα με τις πρώτες ενδείξεις η Ελλάδα δεν θα πληρώσει ακριβά την ενίσχυση των οικονομικών κυρώσεων που εφαρμόζει η Ευρωπαϊκή Ένωση σε βάρος της Ρωσίας για τον ρόλο της στην κρίση της Ουκρανίας, ανέφερε ο Γιώργος Κύρτσος.

Σύμφωνα με τον ίδιο, στο ενεργειακό επίπεδο δεν αναμένεται να υπάρξουν σοβαρές επιπτώσεις, εφόσον η Ε.Ε. εξαίρεσε το ρωσικό φυσικό αέριο και το πετρέλαιο από τις κυρώσεις εξαιτίας της μεγάλης ενεργειακής εξάρτησής της από τη Ρωσία.

Παρατηρείται σημαντική μείωση των τουριστών από τη Ρωσία και την Ουκρανία που επισκέπτονται τη χώρα μας, αλλά η δυναμική που εμφανίζει τα τελευταία χρόνια ο ελληνικός τουρισμός κάλυψε με το παραπάνω τις απώλειες. Εάν δεν υπάρξει κλιμάκωση της κρίσης στην Ουκρανία στη διάρκεια των επόμενων 6-9 μηνών ο λογαριασμός για τον ελληνικό τουρισμό θα είναι σχετικά μικρός.

Δημιουργείται κάποιο πρόβλημα για τις εξαγωγές αγροτικών προϊόντων που πραγματοποιούμε, μέσω άλλων ευρωπαϊκών χωρών, προς τη Ρωσία. Η Ρωσία απαντά στις κυρώσεις αποκλείοντας τις εισαγωγές αγροτικών προϊόντων από ορισμένες χώρες μέλη της Ε.Ε. όπως η Πολωνία, γι' αυτό οι ελληνικές επιχειρήσεις θα πρέπει να πραγματοποιούν τις εξαγωγές τους απευθείας προς τη Ρωσία και όχι μέσω άλλων ευρωπαϊκών χωρών, όπως κάνουν σε αρκετές περιπτώσεις για φορολογικούς λόγους, σημείωσε ο κ. Κύρτσος.

Η χρηματοδότηση ρωσικών επενδύσεων στην Ελλάδα και η συμμετοχή ρωσικών συμφερόντων στις ιδιωτικοποιήσεις που πραγματοποιούνται στη χώρα μας θα γίνουν πιο δύσκολες και ακριβές εξαιτίας των οικονομικών κυρώσεων που επιβλήθηκαν σε μεγάλο τμήμα του χρηματοπιστωτικού τομέα της ρωσικής οικονομίας.

Από την άλλη πλευρά οι Ρώσοι αποκτούν ένα πρόσθετο κίνητρο να δώσουν δυναμικό επενδυτικό «παρών» στην ελληνική οικονομία για να στείλουν το μήνυμα ότι οι ευρωπαϊκές κυρώσεις δεν επηρεάζουν τη διεθνή οικονομική παρουσία τους, υπογράμμισε.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v