Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΕΕΤΤ: Εναρκτήριο «λάκτισμα» στον διαγωνισμό για ψηφιακό μέρισμα

Η κατάθεση των αιτήσεων συμμετοχής στη διαδικασία θα γίνει στις 15/09 και η ανακοίνωση του οριστικού καταλόγου των συμμετεχόντων από την ΕΕΤΤ θα πραγματοποιηθεί στις 25/09. Η διαδικασία προβλέπεται να ολοκληρωθεί στις 16 Οκτωβρίου.

ΕΕΤΤ: Εναρκτήριο «λάκτισμα» στον διαγωνισμό για ψηφιακό μέρισμα

Βαθιά το χέρι στο... ταμείο τους θα κληθούν να βάλουν για μια ακόμη φορά οι εταιρείες κινητής τηλεφωνίας προκειμένου να αποκτήσουν τμήματα από το ψηφιακό μέρισμα και τις συχνότητες των 2,6 GHz που βγαίνουν σε διαγωνιστική διαδικασία, όπως ανακοίνωσε νωρίτερα σήμερα η Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων.

Τα έσοδα που προσδοκά το ελληνικό δημόσιο να εισπράξει από την εκχώρηση των συνολικά 24 τμημάτων φάσματος ανέρχονται σε 380 εκατομμύρια ευρώ. Η Επιτροπή επισημαίνει ότι η διαδικασία που έχει επιλεγεί διασφαλίζει τον ανταγωνισμό στην ελληνική αγορά, καθώς και την πρόσβαση των παρόχων στο φάσμα ραδιοσυχνοτήτων, που χρειάζονται, ώστε να επενδύσουν σε δίκτυα και υπηρεσίες κινητών επικοινωνιών.

Σύμφωνα με το τεύχος προκήρυξης, η διαδικασία αφορά την απονομή συνολικά 24 τμημάτων ραδιοσυχνοτήτων ως εξής:

α) Έξι φασματικά τμήματα εύρους 2x5 MHz στις ζώνες συχνοτήτων 791–821 ΜΗz και 832–862 ΜΗz με τιμή εκκίνησης 51,5 εκατομμύρια ευρώ ανά τμήμα. Η χρονική διάρκεια ισχύος των συγκεκριμένων ραδιοσυχνοτήτων είναι από 01-11-2014 έως 28-2-2030. Ωστόσο για το διάστημα 1-11-2014 έως και 28-2-2015 τα δικαιώματά περιορίζονται μόνο σε πιλοτικές εφαρμογές, δοκιμές και δικαίωμα υποβολής αιτήσεων αδειοδότησης κεραιοσυστημάτων.

β) Δεκατέσσερα φασματικά τμήματα εύρους 2x5 MHz στις ζώνες συχνοτήτων 2500–2570 ΜHz και 2620–2690 MHz, με τιμή εκκίνησης 4,7 εκατομμύρια ευρώ ανά τμήμα.

γ) Τέσσερα ασύζευκτα φασματικά τμήματα εύρους 10 MHz στη ζώνη συχνοτήτων 2575–2615 MHz, με τιμή εκκίνησης 1,3 εκατομμύρια ευρώ ανά τμήμα. Για τις περιπτώσεις β και γ το φάσμα εκχωρείται για το διάστημα από 01-11-2014 έως 28-2-2030.

Η διαγωνιστική διαδικασία για όλα τα τμήματα συχνοτήτων θα πραγματοποιηθεί μέσω δημοπρασίας πολλαπλών γύρων με αυξανόμενο τίμημα.

Σημειώνεται ότι η χορήγηση των δικαιωμάτων στη ζώνη των 800 MHz, που προέκυψε από την απελευθέρωση του φάσματος μετά την έναρξη της επίγειας ψηφιακής ευρυεκπομπής, αποτελεί το λεγόμενο ψηφιακό μέρισμα.

Σύμφωνα με το τεύχος προκήρυξης της ΕΕΤΤ η κατάθεση των αιτήσεων συμμετοχής στη διαδικασία θα γίνει στις 15 Σεπτεμβρίου και η ανακοίνωση του οριστικού καταλόγου των συμμετεχόντων από την ΕΕΤΤ θα πραγματοποιηθεί στις 25 Σεπτεμβρίου. Η διαδικασία προβλέπεται να ολοκληρωθεί με την ανακοίνωση των υπερθεματιστών στις 16 Οκτωβρίου.

Στην διαδικασία αναμένεται ότι θα συμμετάσχουν και οι τρεις εταιρείες κινητής τηλεφωνίας. Οι εταιρείες επανειλλημένως είχαν ζητήσει την μείωση του τιμήματος, επικαλούμενες τις δυσκολίες που διέρχεται ο κλάδος έχοντας καταγράψει μεγάλη μείωση των εσόδων τα τελευταία χρόνια. Ωστόσο από το ύψος του τιμήματος είναι προφανές ότι πρυτάνευσε η ανάγκη του δημοσίου για την εξασφάλιση του υψηλότερου δυνατού τιμήματος

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v