Χαρδούβελης: Η εξωστρέφεια «κλειδί» της μεταμνημονιακής εποχής

Κεντρικός άξονας του σχεδίου είναι η ενίσχυση της εξωστρέφειας και η προσέλκυση ξένων επενδύσεων, με μεταρρυθμίσεις που θα προωθούν και την κοινωνική δικαιοσύνη, υποστηρίζει ο υπουργός Οικονομικών.

Χαρδούβελης: Η εξωστρέφεια «κλειδί» της μεταμνημονιακής εποχής

Τους άξονες του ελληνικού σχεδίου ανάπτυξης για την εποχή μετά το πρόγραμμα προσαρμογής, παρουσιάζει με άρθρο του στην Καθημερινή της Κυριακής ο Γκίκας Χαρδούβελης.

Σημειώνει ότι κεντρικός άξονας του σχεδίου είναι η ενίσχυση της εξωστρέφειας και η προσέλκυση ξένων επενδύσεων, με μεταρρυθμίσεις που θα προωθούν και την κοινωνική δικαιοσύνη.

Ο υπουργός Οικονομικών κάνει για μια ακόμη φορά αναφορά στο στόχο για μείωση της φορολογίας, η οποία μαζί με τη βελτίωση του επενδυτικού κλίματος, τη μείωση της γραφειοκρατίας, την αύξηση της ευελιξίας στην αγορά εργασίας και την επιτάχυνση της απονομής δικαιοσύνης, βρίσκονται στον πυρήνα του εθνικού σχεδίου για την τόνωση της ανάπτυξης.

Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά ο υπουργός, «η πρόκληση που αντιμετωπίζουμε είναι να αντιληφθούμε ένα μέλλον διαφορετικό από το πρόσφατο παρελθόν μας χωρίς τον παραμορφωτικό φακό ιδεοληψιών του παρελθόντος. Να αντιληφθούμε ότι το μέλλον δεν είναι η γραμμική συνέχεια του πρόσφατου παρελθόντος».

Σύμφωνα με τον Γκίκα Χαρδούβελη "ενώ ο τουρισμός καταγράφει εξαιρετική πορεία και φέτος, όπως και πέρυσι, και η ναυτιλία σταδιακά ανακάμπτει, οι εξαγωγές των αγαθών δεν έχουν αναπτύξει ακόμα ισχυρή δυναμική. Οι εξαγωγές και η ανάπτυξη απαιτούν επενδύσεις, αλλά οι επενδύσεις, δημόσιες και ιδιωτικές, μειώνονταν τα τελευταία 6 χρόνια. Κρίσιμα τμήματα των επενδύσεων, όπως οι επενδύσεις σε μηχανολογικό εξοπλισμό, τα οποία ενσωματώνουν και την υψηλότερη τεχνολογία, παρουσιάζουν σταθεροποιητική τάση, αλλά δεν έχουν ακόμα ανακάμψει πλήρως. Συνεπώς, η στήριξη επενδύσεων και εξαγωγών πρέπει να είναι η βασική προτεραιότητα της οικονομικής πολιτικής εφεξής.

Για να έχουν οι μεταρρυθμίσεις και οι πολιτικές μας το επιθυμητό αποτέλεσμα, πρέπει να αποκτήσουν μια κρίσιμη μάζα και, παράλληλα, να πείθουν την κοινωνία ότι δεν προωθούν μόνο την οικονομική αποτελεσματικότητα αλλά και την κοινωνική δικαιοσύνη και συνοχή. Με μία φράση, πρέπει όλες μαζί να συναποτελούν ένα συνεκτικό σύνολο, ένα Μοντέλο Ανάπτυξης που θα εμπνεύσει και θα κινητροδοτήσει. Η ελληνική κυβέρνηση, αναγνωρίζοντας αυτή την αναγκαιότητα, έχει ξεκινήσει τη σκιαγράφηση του Σχεδίου.

Αρκετές από τις οριζόντιες πολιτικές στοχεύουν άμεσα στην άνοδο των εξαγωγών και την αύξηση της εξωστρέφειας της οικονομίας, π.χ. η ανάπτυξη οικονομικής διπλωματίας ή η ψηφιοποίηση των τελωνειακών διαδικασιών. Αλλά και έμμεσα, όλες οι παρεμβάσεις οι οποίες ωφελούν την παραγωγικότητα, ενισχύουν την παραγωγή προϊόντων και υπηρεσιών υψηλότερης προστιθέμενης αξίας και τις εξαγωγές".

Οπως τονίζει ο υπουργός "στο βραχυχρόνιο διάστημα, σημαντική ατμομηχανή προσέλκυσης παραγωγικών επενδύσεων μπορεί να είναι το πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων. Οι ιδιωτικοποιήσεις προκαλούν επενδύσεις για την αναβάθμιση των αποκτώμενων περιουσιακών στοιχείων. Περαιτέρω, μία επιτάχυνση της εισροής άμεσων ξένων επενδύσεων είναι μία αντικειμενική ψήφος εμπιστοσύνης από καλά ενημερωμένους μακροπρόθεσμους επενδυτές του εξωτερικού και μπορεί να αλλάξει το κλίμα για τη χώρα συντομότερα από τις άλλες αλλαγές που συντελούνται.

Κατά συνέπεια, η προσέλκυση ξένων επενδυτικών κεφαλαίων όχι μόνο δεν οδηγεί στην περιθωριοποίηση του Ελληνα επενδυτή αλλά, αντιθέτως, μπορεί να επιταχύνει τον επαναπατρισμό ελληνικών κεφαλαίων τα οποία έφυγαν από τη χώρα λόγω της αβεβαιότητας για τις προοπτικές της".

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v