Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τουρισμός: Έσκασε νέο κανόνι ρωσικού τουρ οπερέιτορ

Ένα ακόμα -μικρό αυτή τη φορά- ρωσικό τουριστικό γραφείο ανέστειλε τις δραστηριότητές του, ενώ αναμένεται και συνέχεια. Εικόνα πυραμίδας δείχνει η ρωσική αγορά των τουρ οπερέιτορ, αναγκάζοντας τη Μόσχα να εξετάσει ακόμα και κρατικοποιήσεις.

Τουρισμός: Έσκασε νέο κανόνι ρωσικού τουρ οπερέιτορ

Πτώχευσε ένας ακόμα ρωσικός τουρ οπερέιτορ που διακινεί πελάτες στην Ελλάδα. Πρόκειται για τον Intaer, ο οποίος ανακοίνωσε προ ολίγου από την ιστοσελίδα του ότι «ανέστειλε όλες τις δραστηριότητές του από τις 5 Αυγούστου».

Σύμφωνα με τις δηλώσεις των υπευθύνων του στην αρχή της περιόδου, ο Intaer είχε προγραμματίσει να στείλει στη χώρα μας περί τους 10.000 Ρώσους.

Εκτιμήσεις στελεχών της αγοράς σημειώνουν ότι αυτή την περίοδο υπολογίζεται ότι βρίσκονται στη χώρα μας 500 πελάτες του συγκεκριμένου γραφείου, κυρίως σε Κέρκυρα, Ρόδο και Κρήτη.

Πηγές της ρωσικής αγοράς αναφέρουν ότι ο Intaer έχει εγγυητικές επιστολές ύψους 30 εκατ. ρουβλίων, που αντιστοιχούν σε περίπου 1 εκατομμύριο ευρώ. Η ασφαλιστική εταιρεία που έχει συμβληθεί με τον Intaer θεωρείται ιδιαίτερα σοβαρή στη Ρωσία, αλλά το ποσό της κάλυψης μικρό για να καλύψει την πελατεία του γραφείου.

Η πτώχευση του Intaer ήταν, σύμφωνα με στελέχη άλλων Ρώσων τουρ οπερέιτορ, αποτέλεσμα της πρόσφατης πτώχευσης του Labirint. Ο λόγος είναι ότι ο συγκεκριμένος τουρ οπερέιτορ αγόραζε αεροπορικές θέσεις από το Labirint. Έτσι, όταν πτώχευσε ο τελευταίος δεν μπόρεσε να καλύψει τις θέσεις στις αεροπορικές με τις οποίες συνεργάζονταν το Labirint, με αποτέλεσμα να αναγκαστεί να διακόψει το πρόγραμμά του.

Κύκλοι της αγοράς αναμένουν και άλλη πτώχευση τουρ οπερέιτορ, επίσης ως συνέχεια της πτώχευσης του Labirint, ενώ ραγδαίες είναι εξελίξεις στη ρωσική τουριστική αγορά.

Σύμφωνα με δηλώσεις κορυφαίων Ρώσων αξιωματούχων, η αγορά των ρωσικών τουρ οπερέιτορ θεωρείται πυραμίδα και εξετάζονται σενάρια μέχρι και για «κρατικοποίηση» ισχυρών παικτών σε αυτήν.

Εν τω μεταξύ, η υπουργός Τουρισμού Όλγα Κεφαλογιάννη μιλώντας νωρίτερα στο Mega υποστήριξε ότι εκείνοι που επλήγησαν από το «κανόνι» του Labirint θα αποζημιωθούν από τη ρωσική πλευρά. «Δεν ευθύνονται οι Ρώσοι, ούτε οι Έλληνες επιχειρηματίες για το κανόνι αυτό. Και η αγορά λειτούργησε πολύ θετικά. Ρώσοι κλείνουν με άλλα πρακτορεία για διακοπές στην Ελλάδα» τόνισε η κ. Κεφαλογιάννη.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v