Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΕΤΕΑ: Παράταση στην... παράταση για τις μισθολογικές καταστάσεις

Μέχρι το τέλος Οκτωβρίου παρατείνεται – εκ νέου – η περίοδος υποβολής όλων των μισθολογικών καταστάσεων στο Ενιαίο Ταμείο των Μισθωτών. Αρνούνται να στείλουν τα στοιχεία οι επιχειρήσεις.

ΕΤΕΑ: Παράταση στην... παράταση για τις μισθολογικές καταστάσεις

Η Διοίκηση του ΕΤΕΑ ανακοινώνει ότι παρατείνεται η περίοδος υποβολής ηλεκτρονικών αρχείων μέχρι 31-10-2014, προκειμένου να εξυπηρετηθούν οι εργοδότες στην αποστολή των ζητούμενων αρχείων.

Το επικουρικό ταμείο των μισθωτών που έχει πλέον την υποχρέωση να διατηρεί ατομικές μερίδες για όλους τους ασφαλισμένους του, ζητά αναλυτικά στοιχεία από τα λογιστήρια των επιχειρήσεων και όλους τους εργοδότες που απασχολούν ασφαλισμένους στα πρώην επικουρικά ταμεία του ιδιωτικού τομέα τα οποία πλέον έχουν υπαχθεί κάτω από την ομπρέλα του ΕΤΕΑ.

Και μάλιστα, ζητά τα στοιχεία αυτά σε ασφυκτικά χρονοδιαγράμματα, τα οποία αναγκάζεται να παρατείνει, καθώς παρατηρείται έντονη αντίδραση από τους λογιστές και τις επιχειρήσεις.

Αρχικά, το ΕΤΕΑ, ζητούσε ως το τέλος Μαρτίου, ηλεκτρονικά, στοιχεία μισθολογικών καταστάσεων και εισφορές επικουρικής ασφάλισης.

Σύμφωνα με τους λογιστές, το ΕΤΕΑ ζητά σε ηλεκτρονική μορφή, το σύνολο των στοιχείων για τις μισθολογικές καταστάσεις, τις καταθέσεις στην τράπεζα και τις πληρωμές των αντίστοιχων εισφορών μέχρι και την περίοδο 11ος/2013, για το σύνολο των εργαζομένων τους, πρώην ασφαλισμένων στους Τομείς ΤΕΑΥΕΚ, ΤΕΑΠΟΖΟ, ΤΕΑΕΙΓΕ, ΤΕΑΥΝΤΠ και ΤΕΑΧ του τ. ΤΕΑΙΤ και νυν ασφαλισμένων στο ΕΤΕΑ.

Μάλιστα, οι εκπρόσωποι των λογιστών που συναντήθηκαν με τη διοίκηση του ΕΤΕΑ, υποστηρίζουν ότι το Ταμείο έχει ορίσει ως τυπικό σημείο εκκίνησης της υποχρέωσης το έτος 1943.

Με εγκύκλιο που ήρθε μετά την αρχική άρνηση των επιχειρήσεων να ανταποκριθούν στο αίτημα, η διοίκηση του ταμείου χρησιμοποίησε άλλο τρόπο προκειμένου να πείσει τους εργοδότες να στείλουν τα στοιχεία. Ανέφερε ότι, η αποστολή των στοιχείων αποτελεί βασική προϋπόθεση για την έκδοση και ασφαλιστικής ενημερότητας.

Αναλυτικά, η εγκύκλιος όριζε ότι από 19.03.2014 και εφεξής, η έκδοση ασφαλιστικής ενημερότητας καθώς και ο έλεγχος των εργοδοτών για το χρονικό διάστημα μέχρι 30.11.2013 θα διενεργείται από τις αρμόδιες υπηρεσίες του ΕΤΕΑ, δια της αποστολής των προβλεπόμενων καταστάσεων και παραστατικών υπό μορφή ηλεκτρονικού αρχείου, βάσει των προδιαγραφών που έχουν καθοριστεί, στην ηλεκτρονική του διεύθυνση www.etea.gov.gr.

Σύμφωνα με στελέχη του ταμείου, η υποβολή κρίθηκε αναγκαία καθώς διαπιστώθηκαν περιπτώσεις αλλοίωσης παραστατικών από καταθέσεις σε τράπεζες. Όσο για το βάθος των απαιτήσεων, αυτό φθάνει μέχρι την 10ετία. Ζητούνται δηλαδή τα στοιχεία 10ετίας, κι αν υπάρχει δυνατότητα και παλαιότερα, από τα αρχεία που διατηρούν τα λογιστήρια των επιχειρήσεων. 

Με την τελευταία του εγκύκλιο το ΕΤΕΑ ορίζει ως νέα καταληκτική ημερομηνία αποστολής των στοιχείων, την 31η Οκτωβρίου του 2014.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v