Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΕΣΠΑ: Επιχορήγηση €10.000 σε 900 άνεργους νέους έως 35 ετών

Έως και τις 21 Αυγούστου συνεχίζεται η υποβολή αιτήσεων στο πρόγραμμα «Επιχειρηματικότητα νέων με έμφαση στην καινοτομία». Τι χρηματοδοτεί η δράση. Οι όροι και οι προϋποθέσεις συμμετοχής. Ποιοι εξαιρούνται.

ΕΣΠΑ: Επιχορήγηση €10.000 σε 900 άνεργους νέους έως 35 ετών

Συνεχίζεται η διαδικασία υποβολής αιτήσεων στο πρόγραμμα προώθησης στην απασχόληση μέσω της οικονομικής ενίσχυσης 900 άνεργων νέων ηλικίας έως 35 ετών.

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να υποβάλουν αιτήσεις εκδήλωσης ενδιαφέροντος στο πρόγραμμα «Επιχειρηματικότητα νέων με έμφαση στην καινοτομία» έως και τις 21 Αυγούστου 2014 στον διαδικτυακό τόπο του ΟΑΕΔ www.oaed.gr.

Τι χρηματοδοτείται

Το ποσό της επιχορήγησης για κάθε νέο ελεύθερο επαγγελματία που υπάγεται στο πρόγραμμα καθορίζεται στα 10.000 ευρώ.
 Η πρώτη δόση, ύψους 4.000 ευρώ, καταβάλλεται μετά την έκδοση της απόφασης υπαγωγής και τα υπόλοιπα 6.000 ευρώ σε δύο ισόποσες δόσεις των 3.000 ευρώ η κάθε μία, μετά τη λήξη κάθε εξαμήνου από την υπαγωγή και αφού θα έχει πραγματοποιηθεί τουλάχιστον ένας επιτόπιος έλεγχος το ενδιάμεσο χρονικό διάστημα του εκάστοτε εξαμήνου, όπου και διαπιστώνεται η κανονική λειτουργία της επιχείρησης. Η διάρκεια της επιχορήγησης ορίζεται σε δώδεκα μήνες.

Όροι και οι προϋποθέσεις

Οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει:

1. Να έχουν την ιδιότητα του ανέργου (διαθέτοντας δελτίο ανεργίας σε ισχύ μέχρι και την προηγουμένη της ημερομηνίας έναρξης της δραστηριότητάς τους στη ΔΟΥ) και να έχουν ωφεληθεί από τη διαδικασία της εξατομικευμένης παρέμβασης.

2. Να έχουν παρακολουθήσει και να έχουν ολοκληρώσει σεμινάριο επιχειρηματικότητας σε Κέντρο Προώθησης της Απασχόλησης (ΚΠΑ2) του ΟΑΕΔ μέχρι και την προηγουμένη της ημερομηνίας έναρξης της δραστηριότητάς τους στη ΔΟΥ.

3. Να έχουν ελληνική υπηκοότητα ή υπηκοότητα άλλου κράτους-μέλους της Ε.Ε. ή να είναι ομογενείς που έχουν δικαίωμα διαμονής και απασχόλησης στη χώρα μας.

4. Να διαθέτουν αριθμό φορολογικού μητρώου (ΑΦΜ) και (οι άντρες υποψήφιοι) να έχουν εκπληρώσει ή νόμιμα να έχουν απαλλαγεί από τις στρατιωτικές τους υποχρεώσεις.

5. Να είναι ηλικίας 18 έως 35 ετών (να διανύουν το 36ο έτος) κατά την ημερομηνία υποβολής της αίτησης υπαγωγής στο πρόγραμμα. Το 18ο έτος θα πρέπει να είναι συμπληρωμένο (λαμβάνοντας υπόψη την ημερομηνία γέννησης) κατά την ημερομηνία υποβολής της αίτησης για υπαγωγή στο πρόγραμμα.

6. Η έναρξη δραστηριότητας στη ΔΟΥ θα πρέπει να έχει πραγματοποιηθεί από την ημερομηνία δημοσίευσης του προγράμματος στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης και μετά. Στο πρόγραμμα δύνανται να υποβάλουν αίτηση υπαγωγής και άνεργοι που δεν έχουν προβεί σε έναρξη δραστηριότητας, με την προϋπόθεση ότι θα προβούν σε έναρξη στη ΔΟΥ το αργότερο εντός δύο (2) μηνών από τη γνωστοποίηση της θετικής αξιολόγησης (προέγκριση) της αίτησης - επιχειρηματικού τους σχεδίου από την Τριμελή Επιτροπή Αξιολόγησης.

7. Δύνανται να υπαχθούν στο πρόγραμμα ατομικές επιχειρήσεις καθώς επίσης και μέλος (με την προϋπόθεση ότι μετέχει με ποσοστό τουλάχιστον 51% στο εταιρικό κεφάλαιο):
- Ομόρρυθμης Εταιρίας (ΟΕ)
- Ετερόρρυθμης Εταιρίας (ΕΕ), μόνο για το ομόρρυθμο μέλος της
- Εταιρίας Περιορισμένης Ευθύνης (ΕΠΕ) και
- Ιδιωτικής Κεφαλαιουχικής Εταιρίας (ΙΚΕ).
Το ποσοστό συμμετοχής δεν μπορεί να μεταβληθεί κάτω του ελαχίστου (51%) καθ' όλη τη διάρκεια του προγράμματος.

8. Σημειώνεται ότι σε αυτήν τη δεύτερη περίοδο υποβολής εκτός όσων υποβάλουν αίτηση για πρώτη φορά μπορούν να υποβάλουν νέα αίτηση στο πρόγραμμα και όσοι απορρίφθηκαν κατά την πρώτη περίοδο του προγράμματος εφόσον ανακαλέσουν την ένστασή τους ή δεν έχει εκδοθεί έως τις 17/7/2014 απόφαση επί αυτής.

Εξαιρέσεις

Δεν μπορούν να υπαχθούν στο πρόγραμμα:

1. Επαγγέλματα που απαιτούν την ύπαρξη κενής θέσης (π.χ. συμβολαιογράφοι, δικαστικοί επιμελητές κ.ά.).

2. Όσοι απασχοληθούν με την εκμετάλλευση επιβατικού δημοσίας χρήσεως (ΤΑΧΙ), λεωφορείου ή φορτηγού δημοσίας χρήσεως.

3. Όσοι δημιουργούν εποχικές επιχειρήσεις, επιχειρήσεις αποκλειστικά χωματουργικών εργασιών, φροντιστήρια, εργαστήρια ή κέντρα ελευθέρων σπουδών, καντίνες, περίπτερα, επιχειρήσεις που λειτουργούν αποκλειστικά και μόνο τις βραδινές ώρες (10 μ.μ. – 6 π.μ.), καθώς και επιχειρήσεις που παρέχουν ψυχαγωγικές υπηρεσίες μαζικού χαρακτήρα (νυκτερινά κέντρα διασκέδασης κ.λπ..), τυχερά, ψυχαγωγικά ή ηλεκτρονικά παιχνίδια, πρακτορεία ΠΡΟΠΟ, ΛΟΤΤΟ, λαχείων και συναφή αυτών.

4. Πλανόδιες επιχειρήσεις.

5. Κυλικεία σχολείων, οργανισμών κ.λπ. που η ανάθεση της λειτουργίας και εκμετάλλευσής τους γίνεται κατόπιν πλειοδοτικού διαγωνισμού.

6. Οι επιχειρήσεις εκείνες που έχουν σύνθετο αντικείμενο δραστηριότητας και το ένα εξ αυτών περιλαμβάνεται στις εξαιρέσεις.

7. Οι επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον τομέα της αλιείας και στην πρωτογενή παραγωγή γεωργικών προϊόντων.

8. Όσοι δημιουργούν επιχείρηση που έχει το ίδιο αντικείμενο δραστηριότητας με επιχείρηση που λειτουργούσε στον ίδιο χώρο από άλλο επαγγελματία μέσα στο τελευταίο εξάμηνο πριν από την ημερομηνία έναρξης εργασιών της νέας επιχείρησης στη ΔOΥ.

9. Όσοι έχουν επιχορηγηθεί από προγράμματα ΝΕΕ στο παρελθόν.

10. Όσοι είχαν άλλη επιχείρηση από την 1η/1/2005 και μετά.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v