Χαρδούβελης: Διόρθωσα πολλά λάθη στον ΕΝΦΙΑ

Προοδευτικές οι ρυθμίσεις του πολυνομοσχεδίου, τόνισε ο ΥΠΟΙΚ από το βήμα της Βουλής. Προσπαθούμε να διορθώσουμε τα λάθη στον ΕΝΦΙΑ, σημείωσε. Τι είπε για Αργεντινή και εθνικό σχέδιο ανάπτυξης.

Χαρδούβελης: Διόρθωσα πολλά λάθη στον ΕΝΦΙΑ

Στο θέμα του Ενιαίου Φόρου Ακινήτων αναφέρθηκε από το βήμα της Βουλής ο υπουργός Οικονομικών Γκίκας Χαρδούβελης, στο πλαίσιο της συζήτησης για το πολυνομοσχέδιο.

Αφού τόνισε ότι έχει ήδη βγει ανακοίνωση από το ΥΠΟΙΚ για διορθώσεις στον ΕΝΦΙΑ, συμπλήρωσε: "Έχουμε αναγνωρίσει πολλά λάθη που έχουν γίνει και προσπαθούμε να τα διορθώσουμε. Ήδη, μάλιστα, προ ενός μηνός, επιλήφθηκα του θέματος και διόρθωσα πολλά λάθη τα οποία δεν έχετε δει καν και αφορούν περίπου 2 εκ. κόσμο. Χρειάζεται πολλή δουλειά, δεν είναι εύκολο, αλλά θα το κάνουμε".  

Αναφορικά με την συζήτηση για τη χρεοκοπία της Αργεντινής, υπογράμμισε ότι στην αντιπαράθεση με τους κερδοσκόπους, η χώρα ήταν μόνη της. «Γι αυτόν το λόγο αντιμετωπίζει περιπέτειες ακόμη, πάνω από μια δεκαετία μετά την πρώτη χρεοκοπία της, και παραμένει αποκλεισμένη από τις αγορές. Η Ελλάδα, αντιθέτως, συναποφάσισε με τους Ευρωπαίους εταίρους της και είχε τη στήριξή τους. Στην ελληνική κρίση, τα κερδοσκοπικά κεφάλαια βρήκαν απέναντί τους ολόκληρη την Ευρωζώνη».

Σε σχέση με το πολυνομοσχέδιο, τόνισε ότι έχει προοδευτικό χαρακτήρα. «Γι αυτόν το λόγο πιστεύω ότι τα περισσότερα άρθρα του μπορούν και πρέπει να τύχουν της στήριξης και της αντιπολίτευσης», υπογράμμισε. 

Όπως ανέφερε ο υπουργός, "είναι καιρός να αξιολογήσουμε τις επιλογές μας χωρίς τον παραμορφωτικό φακό των ιδεοληψιών του παρελθόντος. Να σκεφτούμε τι πραγματικά μας πηγαίνει μπροστά και τι μας κρατάει πίσω. Η ψήφιση από την Αντιπολίτευση του πολυ-νομοσχεδίου, ή τουλάχιστον κάποιων εκ των σημαντικών διατάξεων του, θα έστελνε ισχυρό μήνυμα ωριμότητας του πολιτικού μας συστήματος στους Ευρωπαίους εταίρους και συμμάχους μας".

Σημείωσε δε ότι η καθολική άρνηση αυτών των πολιτικών συνιστά βαθύτατα συντηρητική στάση και συνασπίζει πίσω της πελατειακά συμφέροντα. 

Σε σχέση με το Εθνικό Σχέδιο Ανάπτυξης, υπογράμμισε ότι κεντρικός στόχος είναι η μετάβαση από μια οικονομία που βασίζεται στην εσωτερική κατανάλωση σε μια οικονομία που βασίζεται στην εξωτερική ζήτηση, στην παραγωγή διεθνώς εμπορεύσιμων προϊόντων και υπηρεσιών.

«Εμείς γνωρίζουμε καλύτερα από οποιονδήποτε άλλον ποιοι δίνουν έναν πείσμονα αγώνα οπισθοφυλακής. Αγώνα για τη διατήρηση προνομίων για τα οποία ποτέ δεν προσέφεραν τα ανάλογα. Προνόμια που λειτουργούν ως εμπόδια στην προσπάθειά μας να αποκτήσουμε μια διεθνώς ανταγωνιστική οικονομία. Πιστεύω ότι η ψήφιση του παρόντος νομοσχεδίου μας φέρνει ένα σημαντικό βήμα πιο κοντά στην ανάληψη μιας ευθύνης που ανήκει περισσότερο σε εμάς και λιγότερο σε οποιονδήποτε άλλον», κατέληξε ο υπουργός.

 

***Ολόκληρη η ομιλία του Υπουργού Οικονομικών, δημοσιεύεται στη δεξιά στήλη "Συνοδευτικό Υλικό".

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v