Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ενιαίος Φόρος Ακινήτων: Ραντεβού το Σεπτέμβρη για τα νέα εκκαθαριστικά

Ερχονται νέα εκκαθαριστικά για τις περιοχές που εντοπίστηκαν τα «χοντρά» λάθη. Πότε «ανοίγει» το taxis για διορθώσεις στο έντυπο Ε9. Τα σενάρια για τις δόσεις εξόφλησης και την παροχή έκπτωσης για εφάπαξ καταβολή.

Ενιαίος Φόρος Ακινήτων: Ραντεβού το Σεπτέμβρη για τα νέα εκκαθαριστικά
Σε αναμμένα κάρβουνα θα κάθονται έως τις 15 Σεπτεμβρίου οι ιδιοκτήτες ακινήτων σε περίπου 4.000 οικισμούς ανά την επικράτεια όπου ο ΕΝΦΙΑ και ο συμπληρωματικός φόρος υπολογίστηκε με αντικειμενικές αξίες πέραν κάθε φαντασίας για την νέα εκκαθάριση των δηλώσεων Ε9.

Το υπουργείο Οικονομικών προωθεί νέα εκκαθάριση για τις περιοχές όπου δεν ισχύει το αντικειμενικό σύστημα προσδιορισμού της αξίας των ακινήτων, με βάση τις περυσινές ειδικές τιμές όπως αυτές είχαν καθοριστεί από απόφαση του υφυπουργού Οικονομικών Γ. Μαυραγάνη για τον υπολογισμό του ΦΑΠ 2013.

Με τον τρόπο αυτό, οι επιβαρύνσεις θα μειωθούν δραστικά για τους συγκεκριμένους ιδιοκτήτες ακινήτων, καθώς φέτος η αξία της ακίνητης περιουσίας τους υπολογίστηκε με έως και δεκαπλάσιες των πραγματικών τιμές. Τα νέα εκκαθαριστικά σχεδιάζεται να αναρτηθούν στο taxis στις 15 Σεπτεμβρίου.

Αμέσως μετά σχεδιάζεται να ανοίξει το Taxisnet για διορθώσεις στην περιουσιακή κατάσταση όσων φορολογουμένων έκαναν λάθος κατά τη συμπλήρωση των φετινών εντύπων Ε9 και δεν δήλωσαν για παράδειγμα είτε τον όροφο του διαμερίσματος, οπότε το σύστημα έβγαλε το φόρο ωσάν το διαμέρισμά τους να βρισκόταν στον έκτο όροφο (με τον υψηλότερο συντελεστή ορόφου), είτε δεν προσδιόρισαν με σαφήνεια τη γεωγραφική θέση του οικοπέδου τους οπότε η εκκαθάριση έγινε με την υψηλότερη τιμή του νομού.

Στο πλαίσιο αυτών των διορθώσεων, μετά τις 15 Σεπτεμβρίου, θα διορθωθούν και άλλες αστοχίες, όπως για παράδειγμα, το γεγονός ότι για ημιτελή κτίσματα πολλών φορολογουμένων δεν πέρασε η μείωση του φόρου κατά 60%.

Στο μέτωπο των δόσεων, το υπουργείο Οικονομικών θέλει η παράταση της προθεσμίας πληρωμής της πρώτης δόσης έως το τέλος Σεπτεμβρίου να μην συμπίπτει με την ημερομηνία εξόφλησης της δεύτερης δόσης. Αυτό όμως δεν έχει ακόμα ξεκαθαρίσει, όπως άλλωστε δεν είναι ακόμα σαφές αν ο χρονικός ορίζοντας για την εξόφληση του φόρου θα επεκταθεί έως το Φεβρουάριο του 2015.

Προβληματισμός υπάρχει και για το γεγονός ότι ο νόμος για τον ΕΝΦΙΑ δεν προβλέπει έκπτωση 1,5% για όσους φορολογούμενους πληρώσουν εφάπαξ σε μια δόση τις οφειλές τους. Εξετάζεται το ενδεχόμενο παροχής έκπτωσης, θέμα που θα ξεκαθαρίσει μετά τις 26 Αυγούστου, οπότε και σχεδιάζεται η κατάθεση νομοθετικής ρύθμισης με την οποία θα επιχειρηθεί να διορθωθούν όλες οι αστοχίες του αρχικού νόμου. Το οικονομικό επιτελείο ελπίζει ότι θα αποφύγει νέο γύρο διαμαρτυριών μετά την «αποτυχημένη» πρώτη προσπάθεια με τα εκκαθαριστικά...

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v