Το μαρτύριο... της σταγόνας με τις φορολογικές ενημερότητες

Δεν εκδίδονται ηλεκτρονικά ενημερότητες από το Taxis εφόσον υπάρχουν βεβαιωμένες οφειλές. «Φρένο» και στις επιστροφές φόρου λόγω ΕΝΦΙΑ. Πού μπορούν να απευθυνθούν οι φορολογούμενοι. Ο αυτόματος συμψηφισμός με τα χρέη προς την εφορία.

Το μαρτύριο... της σταγόνας με τις φορολογικές ενημερότητες

Έχεις ΕΝΦΙΑ; Δεν έχεις ηλεκτρονική ενημερότητα. Περισσότεροι από 6 εκατομμύρια ιδιοκτήτες ακινήτων (για την ακρίβεια 6.187.902 φορολογούμενοι για τους οποίους εκδόθηκαν εκκαθαριστικά ΕΝΦΙΑ και συμπληρωματικού φόρου κατά περίπτωση) εάν θελήσουν να εκδώσουν ηλεκτρονικά αποδεικτικό φορολογικής ενημερότητας θα διαπιστώσουν ότι πέφτουν σε ηλεκτρονικό τείχος.

Στη σελίδα του taxisnet θα ανακαλύψουν ότι δεν μπορούν να προβούν σε έκδοση φορολογικής ενημερότητας και η απάντηση που δίνεται από αρμόδιους υπηρεσιακούς παράγοντες είναι πως το σύστημα δεν μπορεί να το πράξει επειδή υπάρχουν βεβαιωμένες -όχι ληξιπρόθεσμες- οφειλές φόρου.

Θεωρητικά, η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων θα είχε φτιάξει ήδη ηλεκτρονική εφαρμογή με την οποία θα μπορούσαν ακόμα και όσοι φορολογούμενοι έχουν βεβαιωμένες οφειλές να εκδίδουν ηλεκτρονικά τη φορολογική ενημερότητά τους. Τέτοια εφαρμογή δεν έχει ακόμα δημιουργηθεί, επομένως οι συγκεκριμένοι φορολογούμενοι θα πρέπει να απευθύνονται για ενημερότητα μηνιαίας ισχύος στη Δ.Ο.Υ. στην οποία υπάγονται. Αν η Δ.Ο.Υ τους έχει κλείσει, μπορούν να ζητήσουν ενημερότητα μέσω των Γραφείων Εξυπηρέτησης Φορολογουμένων ή εναλλακτικά μέσω των ΚΕΠ.

Αν μάλιστα ο φορολογούμενος ζητήσει αποδεικτικό ενημερότητας με σκοπό τη μεταβίβαση ακινήτου ή τη σύσταση εμπράγματου δικαιώματος σε ακίνητο και οι βεβαιωμένες οφειλές του είναι πάνω από 30 ευρώ, θα διαπιστώσει ότι στο αποδεικτικό ενημερότητας θα αναγράφεται και ο αριθμός ταυτότητας ακινήτου (ΑΤΑΚ) ή αν δεν υφίσταται, οποιοδήποτε άλλο στοιχείο ταυτοποιεί το ακίνητο το οποίο θα μεταβιβαστεί.

Αυτό γίνεται στη βάση παλαιότερων αποφάσεων της ΓΓΔΕ, ώστε να εξασφαλιστεί ότι κατά τη μεταβίβαση του ακινήτου, από το τίμημα πώλησης πρώτα θα εξοφληθούν οι βεβαιωμένες οφειλές του φορολογούμενου (σχετική υποχρέωση για την απόδοση των οφειλών έχει ο συμβολαιογράφος, εντός τριών ημερών από τη σύνταξη των συμβολαίων) και ό,τι απομείνει θα φτάσει στην τσέπη του πωλητή.

Φρένο και στις επιστροφές

Παράλληλα, όσοι φορολογούμενοι έχουν βεβαιωμένες οφειλές ΕΝΦΙΑ και παράλληλα δικαιούνται επιστροφή φόρου (εισοδήματος για παράδειγμα) θα διαπιστώσουν ότι θα περιμένουν αρκετά μέχρι να λάβουν τα... επιστρεφόμενα.

Όπως παγίως ισχύει, καμία επιστροφή φόρου δεν πραγματοποιείται από τη στιγμή που υπάρχει βεβαιωμένη οφειλή. Η επιστροφή φόρου επί της ουσίας παγώνει και γίνεται αυτόματος συμψηφισμός με τη βεβαιωμένη -έστω και μη ληξιπρόθεσμη- οφειλή.

Πρώτα η εφορία θα εισπράξει μέσω συμψηφισμού όσα χρωστά ο φορολογούμενος και μετά θα αποδεσμεύσει την επιστροφή φόρου, κατά το ποσό που απομένει...

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v