Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Εγκρίθηκε η εκταμίευση της δόσης του 1 δισ. ευρώ προς την Αθήνα

Σήμερα θα καταβληθεί η δόση του 1 δισ. ευρώ μετά την έγκριση που δόθηκε από τις Βρυξέλλες. Για την αποπληρωμή των ομολόγων που λήγουν τον Αύγουστο θα αξιοποιηθεί το ποσό.

Εγκρίθηκε η εκταμίευση της δόσης του 1 δισ. ευρώ προς την Αθήνα

Το διοικητικό συμβούλιο του EFSF ενέκρινε την εκταμίευση της δόσης ύψους 1 δισ. ευρώ που εκκρεμούσε από τον περασμένο Μάιο. Είναι η τελευταία δόση από τα συνολικά 8,3 δισ. που είχαν εγκριθεί από το Eurogroup. Η εκταμίευση αναμένεται να γίνει αύριο. 

Η εκταμίευση έγινε εφικτή μετά την ψήφιση του πολυνομοσχεδίου από την ελληνική Βουλή με την οποία καλύφθηκαν τα προαπαιτούμενα που είχε θέσει η τρόικα. Τα χρήματα θα διατεθούν για την κάλυψη των ομολόγων που λήγουν αυτόν τον μήνα και συνολικά ανέρχονται σε 7,9 δισ. ευρώ

Μετά τη λήξη και αυτής της εκκρεμότητας, τα βλέμματα πλέον στρέφονται στη συνάντηση των Παρισίων από τις 3 έως τις 5 Σεπτεμβρίου, όπου θα ξεκινήσει ο νέος γύρος αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος.

Οπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση του EFSF «μετά και από αυτή την καταβολή η συνολική βοήθεια που έχει δώσει το EFSF στην Ελλάδα φτάνει τα 141,8 δισ. ευρώ και 1,8 δισ. ευρώ παραμένει διαθέσιμο από την πλευρά του Ταμείου».

Η ανακοίνωση του Υπουργείου Οικονομικών

Σήμερα, 13/08/2014, το Euro Working Group εισηγήθηκε και το Διοικητικό Συμβούλιο του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας ενέκρινε την εκταμίευση της δόσης των € 1 δισ., μετά από ενδελεχή επισκόπηση και αξιολόγηση των συμφωνημένων προαπαιτούμενων ενεργειών.

Η συγκεκριμένη απόφαση ελήφθη μετά την νομοθέτηση από την ελληνική κυβέρνηση σημαντικών διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων με μεγάλες και μακροπρόθεσμες ωφέλειες για την ελληνική οικονομία.

Ενδεικτικά, μεταξύ των ενεργειών συμπεριλαμβάνεται η νέα νομοθεσία για την καταπολέμηση της διαφθοράς και τη διαφάνεια στη χρηματοδότηση των πολιτικών κομμάτων, η διασφάλιση της βιωσιμότητας των επικουρικών ταμείων, η οριοθέτηση του αιγιαλού για την προστασία του από καταπατήσεις και η μείωση του κόστους το οποίο επιφέρει η γραφειοκρατία στην επιχειρηματικότητα.

Η εφαρμογή τέτοιου εύρους μεταρρυθμίσεων-τομών σε τόσο μικρό χρονικό διάστημα αποτελεί επίτευγμα σε ευρωπαϊκή κλίμακα, αναφέρει το ΥΠΟΙΚ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v