Κόκκινα δάνεια: Ξορκίζει ρύθμιση για μπαταχτσήδες η κυβέρνηση

Επαναλαμβάνει η κυβέρνηση ότι η ρύθμιση για τα κόκκινα δάνεια δεν θα ευνοεί «μπαταχτσήδες». Οι προβληματισμοί της αγοράς και οι σχεδιασμοί του υπουργείου Ανάπτυξης.

Κόκκινα δάνεια: Ξορκίζει ρύθμιση για μπαταχτσήδες η κυβέρνηση

Λύση στον γόρδιο δεσμό των μη εξυπηρετούμενων επιχειρηματικών δανείων, χωρίς να επηρεαστεί η κεφαλαιακή επάρκεια των τραπεζών, εξακολουθεί να αναζητά η κυβέρνηση. Αν και χθες ο υπουργός Ανάπτυξης Νίκος Δένδιας ξεκαθάρισε ότι η ρύθμιση δεν θα επηρεάσει αρνητικά την κεφαλαιακή επάρκεια των τραπεζών, η εξίσωση, σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς είναι δύσκολο να βγει.

Ο υπουργός πάντως ήταν σαφής: "Μια από τις υποθέσεις εργασίας των προτάσεων τις οποίες έχουμε θέσει προς συζήτηση είναι ότι θα είναι ουδέτερες ως προς την κεφαλαιουχική επάρκεια των τραπεζών. Δε θα την επηρεάσουν αρνητικά. Άρα τα stress tests δεν πρόκειται να επηρεαστούν από τη συγκεκριμένη ρύθμιση, κατά συνέπεια δεν υπάρχει κανένας λόγος ν' αναμείνουμε τα stress tests και μετά να προχωρήσουμε στη συγκεκριμένη πρόταση".

Σε κάθε περίπτωση, το τελικό σχέδιο από την ελληνική πλευρά φαίνεται ότι θα είναι έτοιμο στις αρχές του φθινοπώρου, και συγκεκριμένα πριν από τη ΔΕΘ, με εξαίρεση τα θέματα που απασχολούν την τρόικα, όπως διευκρίνισε χθες ο υπουργός Ανάπτυξης Νίκος Δένδιας.

Πέρα από το ασφυκτικό χρονικό πλαίσιο, κρίσιμο σημείο παραμένει τι θα περιλαμβάνει η ρύθμιση, πόσους και ποιους θα αφορά και φυσικά αν το σχέδιο της κυβέρνησης θα αντιμετωπίσει ριζικά το πρόβλημα. Πριν από λίγες ημέρες ο πρόεδρος του ΣΕΒ κ. Φέσσας είχε καλέσει την κυβέρνηση να δρομολογήσει λύση μέσα από την οποία οι υγιείς επιχειρήσεις δεν θα βρεθούν χαμένες και δεν θα νοθεύεται ο ανταγωνισμός.

«Για αυτές τις υγιείς επιχειρήσεις αποτελεί σημαντικό θέμα να μην βρεθούν χαμένες μέσα από τη διαδικασία εξυγίανσης των υπολοίπων. Πρέπει να προστατευτούμε από τη νόθευση του ανταγωνισμού που μπορεί να προκληθεί από παρόμοιες ρυθμίσεις, σε όσους κατάφεραν να επιζήσουν μέχρι σήμερα ανταποκρινόμενοι στις υποχρεώσεις τους».

Απάντηση σε αυτόν τον προβληματισμό έσπευσε να δώσει χθες ο υπουργός Ανάπτυξης ο οποίος επανέλαβε πως το σχέδιο που καταρτίζεται δεν δίνει συγχωροχάρτι σε μπαταχτσήδες. Φτωχή επιχείρηση και πλούσιος επιχειρηματίας δεν μπορούν να συνδέονται, τόνισε ο Νίκος Δένδιας, ο οποίος μέσω αυτής της δήλωσής του έστειλε και ένα μήνυμα στους επιχειρηματίες που έχουν να ρίξουν λεφτά στην εταιρεία τους.

Το σίγουρο είναι ότι αυτήν τη στιγμή υπάρχουν 80 δισ. ευρώ κόκκινα δάνεια -εκ των οποίων σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς τα 42 δισ. ευρώ αφορούν μη εξυπηρετούμενα επιχειρηματικά δάνεια-, τα χρέη προς τα ασφαλιστικά ταμεία ανέρχονται στα 20 δισ. ευρώ και στα 60 δισ. ευρώ τα χρέη προς το Δημόσιο.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες που έχουν αφήσει το σχέδιο να διαρρεύσει, προβλέπεται η δημιουργία ενός πλαισίου ρύθμισης των μη εξυπηρετούμενων δανείων των οφειλών προς τα ασφαλιστικά ταμεία, το Δημόσιο, τους προμηθευτές και πιθανότατα και προς τους εργαζόμενους. Για τον λόγο αυτό προωθείται η δημιουργία ενός εξωδικαστικού μηχανισμού ώστε οι επιχειρήσεις να προσφεύγουν σε αυτόν για άμεση ρύθμιση των οφειλών τους.

Προκειμένου να ενταχθεί μια εταιρεία στη ρύθμιση θα πρέπει το σχέδιο αναδιάρθρωσης να είναι βιώσιμο και οι μέτοχοι να έχουν ή να μπορέσουν να εξασφαλίσουν ζεστό χρήμα, είτε δικό τους είτε άλλων επενδυτών. Την ίδια ώρα κομβικό σημείο στον όλο σχεδιασμό είναι η αλλαγή του πτωχευτικού κώδικα, κάτι που επεξεργάζεται το υπουργείο Δικαιοσύνης.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v