Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Bloomberg: Σημάδια κόπωσης στην ανάκαμψη του ελληνικού χρηματιστηρίου

Μετά το ράλι των προηγούμενων χρόνων τα πρώτα ανησυχητικά σημάδια για την ελληνική οικονομία έρχονται στο προσκήνιο γράφει το Bloomberg. Πώς διαμορφώνονται οι αποτιμήσεις, τι προβληματίζει τους ξένους. Η πίεση στις τράπεζες και το ρωσικό εμπάργκο.

Bloomberg: Σημάδια κόπωσης στην ανάκαμψη του ελληνικού χρηματιστηρίου

Πέφτει η αυλαία για τον πρωταγωνιστικό ρόλο της Ελλάδας στους διεθνείς επενδυτές μετοχών, υποστηρίζει δημοσίευμα του Bloomberg. Το Χρηματιστήριο της Αθήνας, που ήταν μεταξύ των ευρωπαϊκών αγορών με τις καλύτερες επιδόσεις το 2013, μετά την πραγματοποίηση της μεγαλύτερης στην Ιστορία αναδιάρθρωσης χρέους, έχει γίνει πλέον ένα από τα χειρότερα στον κόσμο, καταγράφοντας πτώση 21% λόγω της κάμψης τραπεζικών μετοχών όπως της Τράπεζας Πειραιώς και της Eurobank. Η πτώση στις τιμές περιορίζει τις αποδόσεις που προσέγγιζαν το 200% από τον Ιούνιο του 2012, λόγω επενδύσεων από hedge funds όπως το Paulson & Co. και το Third Point LLC.

Οι μετοχές με αποτιμήσεις τριπλάσιες σε σχέση με την υπόλοιπη Ευρώπη είχαν σημειώσει υπερβολικά μεγάλη άνοδο, η οποία δεν δικαιολογείται από μια οικονομία που τώρα ετοιμάζεται να βγει από εξαετή ύφεση, σύμφωνα με τον επικεφαλής του τμήματος equity strategy της Saxo Bank, Peter Garnry. Οι επενδυτές ψάχνουν αλλού στις αναδυόμενες αγορές για ευκαιρίες, καθώς οι κυρώσεις που πλήττουν τη Ρωσία φέρνουν εμπόδια στις επιχειρηματικές δραστηριότητες.

«Η Ελλάδα ήταν το trade πέρυσι, όμως δεν νομίζω ότι θα είναι το trade του χρόνου», δήλωσε στο Bloomberg ο Garnry. «Οι επενδυτές που ψάχνουν για καλές αποδόσεις θα πρέπει να κοιτάξουν αλλού».

Μετά την υποβάθμιση της χώρας σε αναπτυσσόμενη τον Νοέμβριο, οι ελληνικές μετοχές δεν επηρεάστηκαν από την πτώση των νομισμάτων που έπληξε άλλες αναδυόμενες οικονομίες το α’ τρίμηνο. Τώρα, οι μετοχές από τη Βραζιλία μέχρι την Ταϊλάνδη ανακάμπτουν, όμως οι ελληνικές μετοχές δεν ακολουθούν γιατί πιέζονται από την πτώση στις ευρωπαϊκές αγορές.

Το Χ.Α. έχει υποχωρήσει 11% από τα τέλη Ιουλίου, καταγράφοντας την τρίτη μεγαλύτερη πτώση μεταξύ 92 Γενικών Δεικτών παγκοσμίως, ενώ έχει υποχωρήσει 21% σε σχέση με το υψηλό τριετίας που άγγιξε στις 18 Μαρτίου.

Ο δείκτης Stoxx Europe 600 καταγράφει απώλειες 2,4% από τις 30 Ιουνίου, λόγω των κρίσεων σε Ουκρανία, Ιράκ και Ισραήλ, αντιθέτως ο δείκτης MSCI Emerging Markets ενισχύεται 2,5% το ίδιο διάστημα.

Οι ελληνικές μετοχές άρχισαν να κάνουν ράλι περίπου τρεις μήνες αφότου η χώρα προχώρησε στη μεγαλύτερη αναδιάρθρωση κρατικού χρέους παγκοσμίως, τον Μάρτιο του 2012, όταν ανάγκασε τους ιδιώτες επενδυτές να διαγράψουν χρέος ύψους άνω των 100 δισ. ευρώ. Αν και το Χ.Α. κινείται 128% πάνω από τα χαμηλά που κατέγραψε τρεις μήνες μετά το PSI, παραμένει 80% χαμηλότερα από το υψηλό του 2007.

Ο Γενικός Δείκτης διαπραγματεύεται 42,6 φορές τα εκτιμώμενα κέρδη του 2015, έναντι του 12x για τις αναδυόμενες αγορές και του 15,1x για τον Stoxx 600, σύμφωνα με τα στοιχεία του Bloomberg.

Απειλή για την ανάκαμψη

Οι κυρώσεις που επέβαλε η Ρωσία στην εισαγωγή τροφίμων από την Ευρωπαϊκή Ένωση, ως αντίποινα για τις ποινές που επιβλήθηκαν στην ίδια λόγω της κρίσης στην Ουκρανία, απειλούν να εκτροχιάσουν την οικονομική ανάκαμψη της Ελλάδας.

«Ο κίνδυνος να στραβώσουν τα πράγματα τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό είναι αρκετά σημαντικός», σύμφωνα με τον Matthew Beesley της Henderson Global Investors Holdings. «Γι’ αυτό όταν αγοράζεις ελληνικές μετοχές θέλεις να είσαι σίγουρος ότι αγοράζεις αυτές τις επιχειρήσεις με discount».

Αν και οι οικονομολόγοι προβλέπουν πως η πιο χρεωμένη χώρα της Ευρώπης θα εμφανίσει φέτος την πρώτη αύξηση του ΑΕΠ από το 2007, έκθεση που δημοσιοποιήθηκε την περασμένη εβδομάδα έδειξε πως το ΑΕΠ της Ελλάδας υποχώρησε κατά 0,2% το β’ τρίμηνο, μετά από πτώση 1,1% το α’ τρίμηνο.

Σε πτώση οι τράπεζες

Οι μετοχές της Τράπεζας Πειραιώς, της Eurobank και της Εθνικής έχουν υποχωρήσει περισσότερο από 30% από τις 18 Μαρτίου. Η Bank of America υποβάθμισε τις αξιολογήσεις των ελληνικών τραπεζών στις 5 Αυγούστου, επικαλούμενη αβεβαιότητα ως προς το πώς θα τα πάνε στα ευρωπαϊκά stress tests, που αναμένονται αργότερα φέτος.

Και οι επενδυτές ομολόγων όμως απομακρύνονται από την Ελλάδα. Ο σχετικός δείκτης του Bloomberg, που παρακολουθεί το χρέος της χώρας, υποχώρησε 1,8% από τα τέλη Ιουνίου, μετά από πέντε συνεχόμενα τριμηνιαία ράλι - η πιο μακροχρόνια άνοδος από το 2005.

Αυτοί που στοιχηματίζουν σε περισσότερα κέρδη από τις ελληνικές μετοχές επιμένουν. Ο John Paulson, ο δισεκατομμυριούχος επενδυτής που αγόρασε μετοχές της Alpha Bank το 2013, αύξησε τη συμμετοχή του στις ελληνικές τράπεζες το πρώτο τρίμηνο του έτους και συνεχίζει να κρατά τις θέσεις του, με βάση ενημέρωση της εταιρείας. Το Third Point Hellenic Recovery Fund κατέγραψε κέρδη 12% από την αρχή του 2014 μέχρι τον Ιούνιο, όπως δήλωσε στο Bloomberg πηγή που γνωρίζει το θέμα.

«Κοιτάζοντας τη μακροοικονομική πλευρά, η Ελλάδα στην πραγματικότητα φαίνεται αρκετά καλή», σχολιάζει ο Maarten-Jan Bakkum της ING Groep. «Πρόκειται για turnaround story. Δεν βρίσκεται πλέον σε ύφεση. Η Ελλάδα έχει πολύ περισσότερο περιθώριο να αναπτυχθεί τα επόμενα χρόνια».

Tο Χρηματιστήριο της Αθήνας άρχισε να ανεβαίνει τον Ιούνιο του 2012 αφού προηγουμένως έχασε συνολικά 52% το 2011. Τα κέρδη των εταιρειών του Γενικού Δείτκη αυξήθηκαν στα 73,41 ευρώ ανά μετοχή το 2013 έναντι ζημιών 216,79 ευρώ ανά μετοχή το 2012.

Οι αναλυτές υποστηρίζουν ότι τα κέρδη ανά μετοχή θα περιοριστούν στα 25,5 ευρώ το 2014 και θα είναι χειρότερα για εταιρείες όπως η Frigoglass και η Intralot. Αμφότερες εμφάνισαν ζημίες το β’ τρίμηνο έναντι κερδών το αντίστοιχο διάστημα πέρυσι. Η Coca Cola η οποία έχει τη δεύτερη υψηλότερη στάθμιση στο ASE δήλωσε στις 11 Αυγούστου ότι τα κέρδη υποχώρησαν 5%.

Τα εμπόδια στην ελληνική ανάκαμψη παραμένουν, σύμφωνα με τον Thomas Wilson της Schroders Plc. Η ύφεση κατέστρεψε το 25% του ΑΕΠ και έστειλε την ανεργία στο 27,9% τον Σεπτέμβριο. Το ΔΝΤ υποστηρίζει ότι ο ρυθμός υλοποίησης των μεταρρυθμίσεων υποχωρεί.

«Δεν διαφωνούμε ότι η οικονομία σταθεροποιείται», λέει ο Wilson. «Εκεί που είμαστε περισσότερο προσεκτικοί είναι στο πώς δείχνει η ανάκαμψη στον μεσοπρόθεσμο ορίζοντα. Πρέπει να δούμε την κυβέρνηση να συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις προκειμένου να βελτιωθεί η ανταγωνιστικότητα της χώρας και να προσελκύσει περισσότερες ιδιωτικές επενδύσεις».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v