Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Αναψε μεγάλες φωτιές στη ΝΔ το αντιρατσιστικό νομοσχέδιο

Να ποινικοποιηθεί η άρνηση των γενοκτονιών των χριστιανών ζητούν 38 γαλάζιοι βουλευτές. Έτοιμο προς κατάθεση το αντιρατσιστικό νομοσχέδιο, αβέβαιη πλέον η τύχη του. «Εσωτερικό πρόβλημα της ΝΔ», λέει το ΠΑΣΟΚ.

Αναψε μεγάλες φωτιές στη ΝΔ το αντιρατσιστικό νομοσχέδιο

Σε νέο γεφύρι της Άρτας έχει μετατραπεί το αντιρατσιστικό νομοσχέδιο, το οποίο για μία ακόμη φορά, ύστερα από το χθεσινό αντάρτικο 38 γαλάζιων βουλευτών, κινδυνεύει να μείνει σε εκκρεμότητα, επανεξεταζόμενο από την αρχή.

Αφορμή για τη στάση των κοινοβουλευτικών στελεχών της Ν.Δ. είναι το γεγονός ότι δεν ποινικοποιούνται οι γενοκτονίες των χριστιανών της Ανατολής, δηλαδή των Ποντίων, των Μικρασιατών, των Αρμενίων και των Ασσυρίων και δεν εξομοιώνονται με το ολοκαύτωμα των Εβραίων, το οποίο, βάσει του νομοσχεδίου, ποινικοποιείται.

Στην κυβέρνηση επικρατεί προβληματισμός, καθώς, ο Αντώνης Σαμαράς και ο Ευάγγελος Βενιζέλος, ύστερα από την ισχυροποίηση της Χρυσής Αυγής αλλά και σε εφαρμογή σχετικής κοινοτικής οδηγίας, έχουν αποφασίσει να το προχωρήσουν τώρα. Μάλιστα είναι προγραμματισμένο να κατατεθεί στη Βουλή την προσεχή Τρίτη και να ψηφιστεί εντός της εβδομάδας από το δεύτερο θερινό τμήμα το οποίο ολοκληρώνει τις εργασίες του.

Το ΠΑΣΟΚ, σύμφωνα με πηγές της Χαριλάου Τρικούπη, δεν έχει αντίρρηση να περιληφθούν ονομαστικά οι συγκεκριμένες γενοκτονίες και να ποινικοποιηθεί η άρνησή τους, ενώ θεωρεί ότι πρόκειται για εσωτερικό ζήτημα της Ν.Δ. Πλέον τον λόγο έχει ο ίδιος ο πρωθυπουργός που θα πρέπει να βρει τρόπο να ρίξει τους τόνους και το σχέδιο να γίνει νόμος του κράτους.

Από το Μέγαρο Μαξίμου υποστηρίζουν ότι η πρόταση των βουλευτών θα μελετηθεί, ωστόσο διευκρινίζουν πως υπάρχουν δυσκολίες. Όπως εξηγούν, το ολοκαύτωμα έχει αναγνωρισθεί από το σύνολο της διεθνούς κοινότητας, όχι όμως και οι Γενοκτονίες των Ποντίων και των Αρμενίων. Αξίζει να σημειωθεί ότι από τους 38 βουλευτές της Ν.Δ. οι οποίοι υπογράφουν την επιστολή με το αίτημά τους προς τον πρωθυπουργό, οι 18 συμμετέχουν στο δεύτερο θερινό τμήμα, οπότε αναμένεται με ενδιαφέρον η συνέχεια. Αν δηλαδή ο κ. Σαμαράς θα κάνει δεκτό το αίτημά τους ή, στην περίπτωση που δεν συμβεί αυτό, αν οι βουλευτές θα υπερψηφίσουν το νομοσχέδιο.

Στην επιστολή τους υπενθυμίζουν ότι και ο αρμόδιος υπουργός Δικαιοσύνης, Χαράλαμπος Αθανασίου, είχε προβεί σε σχετική δήλωση - δέσμευση για το θέμα, η οποία άλλωστε είναι καταγεγραμμένη στα πρακτικά της αρμόδιας επιτροπής του Κοινοβουλίου. «Αν αυτό δεν τηρηθεί, θα σημαίνει στην πράξη την Άρνηση της Γενοκτονίας των ελληνικών πληθυσμών της Ανατολής, την Αυτοαναίρεση της Βουλής των Ελλήνων, γεγονός το οποίο δεν μπορούμε να αποδεχθούμε», σημειώνουν, με σαφή την απειλή καταψήφισης εάν δεν εισακουστούν.

Το νομοσχέδιο, τουλάχιστον στην παρούσα μορφή του, δεν θα περιλαμβάνει το θέμα του Συμφώνου Συμβίωσης, ενώ προβλέπει αυστηρές τιμωρίες για τις ρατσιστικές επιθέσεις και τις επιθέσεις στους ομοφυλόφιλους. Το ΠΑΣΟΚ, εξάλλου, επιδιώκει να υπάρχει, σε περίπτωση ρατσιστικής επίθεσης, η πρόβλεψη για τη στέρηση πολιτικών δικαιωμάτων για όλα τα αδικήματα του Ποινικού Κώδικα, καθώς και η απαλλαγή των θυμάτων από την καταβολή παράβολων μήνυσης και πολιτικής αγωγής. «Η καταπολέμηση των εκδηλώσεων ρατσισμού και ξενοφοβίας παραμένει για το ΠΑΣΟΚ στην πρώτη γραμμή προτεραιότητας, καθώς εκτός από διεθνή υποχρέωση της χώρας μας αποτελεί και στοιχείο δημοκρατικού αυτοπροσδιορισμού της», αναφέρουν στη Χαριλάου Τρικούπη.

Θέση στο ζήτημα πήρε πριν από λίγες μέρες και ο ΣΥΡΙΖΑ, που προτείνει σειρά αλλαγών με αντίστοιχες τροπολογίες στο νομοσχέδιο. Στην κορυφή της παρέμβασης των βουλευτών της αξιωματικής αντιπολίτευσης βρίσκεται η τροπολογία με σκοπό «να οριοθετηθεί με σαφήνεια η αξιόποινη πράξη και ο ποινικός κολασμός εγκλημάτων με ρατσιστικά χαρακτηριστικά και να διασφαλισθούν οι ουσιαστικές και δικονομικές εγγυήσεις, ώστε να επιτυγχάνεται η αποτελεσματική δίωξή τους».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v