Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σύσκεψη στο υπουργείο Εξωτερικών για το ρωσικό εμπάργκο

Οι εξελίξεις αναφορικά με το ρωσικό εμπάργκο και οι δυνατότητες διαφοροποίησης των προορισμών των ελληνικών εξαγωγών απασχόλησαν τη Άτυπη Ομάδα Εργασίας στη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε εχθές. Οι προτάσεις του ΕΒΕΠ.

Σύσκεψη στο υπουργείο Εξωτερικών για το ρωσικό εμπάργκο
Χθες, Τρίτη 19/8/14, πραγματοποιήθηκε συνάντηση της Ατύπου Ομάδας Εργασίας, αντικείμενο της οποίας είναι η εποπτεία των εξελίξεων στις διμερείς εμπορικές σχέσεις με τη Ρωσία, καθώς και η διερεύνηση δυνατοτήτων διαφοροποίησης των αγορών - προορισμών των ελληνικών εξαγωγών.

Στη συνάντηση, ο υφυπουργός Εξωτερικών κ. Δημήτρης Κούρκουλας, ενημέρωσε τους παρευρισκόμενους εκπροσώπους των παραγωγικών φορέων για τις τελευταίες εξελίξεις στις εμπορικές σχέσεις Ελλάδας - Ρωσίας.

Επιγραμματικά, τα σημαντικά σημεία αναφοράς της σύσκεψης είναι τα ακόλουθα:

1. Παρατηρείται επιδείνωση της κρίσης, ιδιαίτερα μετά τη σύγκληση του έκτακτου Συμβουλίου των Υπουργών Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

2. Αναμένονται εξελίξεις στην υλοποίηση των κυρώσεων, παρά τις θεμελιώδεις διαφωνίες μεταξύ Ευρώπης και Ρωσίας.

3. Οι διαβουλεύσεις μεταξύ Ρωσίας, Ουκρανίας και Ευρωπαϊκής Ένωσης μπορεί να συνεχίζονται, αλλά βρίσκονται σε αδιέξοδο.

4. Η εκτίμηση ζημιών συνεχίζεται και θα ολοκληρωθεί εντός των ημερών, τόσο στην Ελλάδα, όσο και σε άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

5. Οι τιμές απόσυρσης των ροδάκινων και οι αποζημιώσεις στα υπόλοιπα οπωροκηπευτικά δεν καλύπτουν τις άμεσες οικονομικές απώλειες, ούτε βεβαίως τις παράπλευρες απώλειες, οι οποίες δύσκολα στοιχειοθετούνται.

6. Επιδίωξη της ελληνικής κυβέρνησης είναι η μέγιστη δυνατή αποζημίωση από κοινοτικούς πόρους.

7. Προτεραιότητα αποτελεί η εξεύρεση νέων αγορών με την άρση εξαγωγικών εμποδίων, την υπογραφή φυτο-υγειονομικών πρωτοκόλλων, την αμοιβαιότητα δασμών και την απλοποίηση της τελωνειακής νομοθεσίας.

8. Το φυσικό αέριο σίγουρα απασχολεί την ελληνική πλευρά, αφού μεγάλο ποσοστό έχει ως πηγή τη Ρωσία, αλλά θεωρείται ότι το όπλο της ενέργειας δεν θα χρησιμοποιηθεί από τη ρωσική πλευρά, η οποία θέλει να διατηρήσει την αξιοπιστία της.

9. Έγινε σαφές ότι η εξαίρεση της Ελλάδας από τα ρωσικά αντίμετρα, δεν είναι εφικτή διότι οφείλει, αφενός να ευθυγραμμιστεί με τις κυρώσεις της Κομισιόν, αφετέρου δεν διακινδυνεύει την εταιρική της σχέση με την Ευρωπαϊκή Ένωση.

10. Το Υπουργείο Εξωτερικών ελπίζει ότι το ρωσικό «εμπάργκο» θα περιοριστεί σε μια περιοδική κρίση και δεν θα εξελιχθεί σε εμπορικό πόλεμο διαρκείας μεταξύ Ευρώπης - Ρωσίας.

Ο Πρόεδρος του ΕΒΕΠ, κ. Β. Κορκίδης, δήλωσε ότι έχει απόλυτη εμπιστοσύνη στην ελληνική οικονομική διπλωματία και τόνισε: «Απώλειες από τη ρωσική αγορά θα υπάρξουν σίγουρα, αλλά οι προσπάθειες να ελαχιστοποιηθούν θα είναι τόσο άμεσες, για την αντιμετώπιση της παρούσας κατάστασης όσο και μελλοντικές, για την αναπλήρωση των ελληνικών εξαγωγών σε τρίτες χώρες».

Τέλος, ο Πρόεδρος του ΕΒΕΠ πρότεινε την άρση των εξαγωγικών εμποδίων και την απλοποίηση των τελωνειακών διαδικασιών, προς εξυπηρέτηση των εφοδιασμών πλοίων, καθώς και τη διερεύνηση της δυνατότητας εξαγωγής από το Λιμάνι του Πειραιά νωπών φρούτων και οπωροκηπευτικών, με την αξιοποίηση των αποθηκευτικών εγκαταστάσεων και της χωρητικότητας των ψυκτικών θαλάμων, προς ανερχόμενες, δυναμικές, μεγάλες αγορές, όπως της Κίνας, της Ινδίας και της Κορέας.

Το ΕΒΕΠ απέστειλε ήδη τις προτάσεις του στα υπουργεία Οικονομικών και Εξωτερικών.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v