Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

«Κόβει» την πρόβλεψη για το ελληνικό ΑΕΠ η Citi

Οριακή ανάπτυξη θα εμφανίσει το 2014 η Ελλάδα, σύμφωνα με τη Citi που μειώνει τη σχετική εκτίμηση στο 0,1% λόγω των αδύναμων λιανικών πωλήσεων. Στο 1,5% η πρόβλεψη του 2015. Χαμηλότερες εκτιμήσεις και για ευρωζώνη. Αναμένονται νέα μέτρα από ΕΚΤ.

«Κόβει» την πρόβλεψη για το ελληνικό ΑΕΠ η Citi

Οριακή ανάπτυξη θα εμφανίσει η Ελλάδα το 2014, σύμφωνα με τις νέες, χαμηλότερες προβλέψεις της Citi.

Ειδικότερα, ο οίκος υπογραμμίζει ότι η ανάκαμψη στο ΑΕΠ β' τριμήνου κατά 1% σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο βασίστηκε πιθανότητα στην ισχυρή τουριστική σεζόν.

Η πτώση του ΑΕΠ στο β' τρίμηνο επιβραδύνθηκε μόλις στο 0,2% σε ετήσια βάση, και είναι η καλύτερη αρνητική μέτρηση από το 2008. Ωστόσο, μετά και τις αδύναμες λιανικές πωλήσεις τον Ιούνιο, η Citi υπογραμμίζει ότι μειώνει την πρόβλεψη για τον ρυθμό αύξησης του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος στο 0,1% (από 0,3% τον προηγούμενο μήνα, τη στιγμή που η κυβέρνηση προβλέπει άνοδο 0,6%.)

Ωστόσο, ο οίκος ανεβάζει την πρόβλεψη για το 2015 κι αναμένει ανάπτυξη 1,5% εν μέσω μείωσης της δημοσιονομικής σύσφιγξης και περισσότερων κερδών από τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας των ελληνικών εξαγωγών.    

Στο μέτωπο της ανεργίας, η Citi προβλέπει μικρή υποχώρηση εφέτος στο 27% από 27,5% πέρυσι, και περαιτέρω αποκλιμάκωση το 2015, στο 25,8%.  

 

Για την ευρωζώνη, χαμηλώνει τις προβλέψεις για το 2014 και το 2015 κατά 0,3% και 0,2%, στο 0,8% και το 1,5% αντίστοιχα. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη μείωση στις προβλέψεις της από τον Ιανουάριο του 2012 και για την τρίτη πτωτική αναπροσαρμογή τους τελευταίους τέσσερις μήνες.

Την ίδια στιγμή, σημειώνει ο οίκος, ο πληθωρισμός συνεχίζει να υποχωρεί, στο 0,4% τον Ιούλιο από 0,5% τον Ιούνιο, και αυτό σημαίνει ότι και ο μέσος όρος του γ' τριμήνου θα διαμορφωθεί πολύ χαμηλότερα από τα όρια που θέτει η ΕΚΤ.

Η Citi εμμένει στην εκτίμησή της ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα προχωρήσει σε πρόσθετα μέτρα στήριξης είτε στα τέλη του 2014 είτε στις αρχές του 2015.

    

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v