Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Προγραμματικές θέσεις για την οικονομία ετοιμάζει ο ΣΥΡΙΖΑ

Η στρατηγική του Αλέξη Τσίπρα για τη Θεσσαλονίκη. Τι θα πει για ΕΝΦΙΑ και "κόκκινα δάνεια". Ανοίγματα σε φορείς και επαγγελματικούς κλάδους. Δεν θα προτείνει υποψήφιο για Πρόεδρο της Δημοκρατίας η Κουμουνδούρου.

Προγραμματικές θέσεις για την οικονομία ετοιμάζει ο ΣΥΡΙΖΑ

Τις τελευταίες πινελιές στους άξονες του προγράμματος του κόμματος βάζουν στον ΣΥΡΙΖΑ, που ανεβάζει στροφές στον δρόμο προς τη ΔΕΘ. Ο Αλέξης Τσίπρας θα βρεθεί στη Θεσσαλονίκη δύο φορές: στις 6 Σεπτεμβρίου, δίπλα στα συνδικάτα στο προγραμματισμένο συλλαλητήριο με αφορμή την επίσκεψη του πρωθυπουργού, και μία εβδομάδα αργότερα, με την ιδιότητα του επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Εκεί αναμένεται να παρουσιάσει τις επικαιροποιημένες θέσεις του κόμματος, αποσαφηνισμένες και σε απλουστευμένη μορφή προκειμένου να γίνουν κατανοητές από τους πολίτες.

Αυτήν την περίοδο γίνονται διαβουλεύσεις για τη διευθέτηση των λεπτομερειών και επαφές με κοινωνικούς φορείς και επαγγελματικούς κλάδους, ενώ πριν από την επίσημη παρουσίασή τους στη συμπρωτεύουσα θα γίνουν τέσσερις σχετικές θεματικές εκδηλώσεις. Για σήμερα είναι προγραμματισμένη ευρεία σύσκεψη στην Κουμουνδούρου, στην οποία θα συμμετάσχουν τα μέλη της Επιτροπής Προγράμματος και της Πολιτικής Γραμματείας του κόμματος.

Ιδιαίτερη έμφαση ο κ. Τσίπρας θα θελήσει να δώσει σε μείζονα θέματα που απασχολούν την κοινωνία, όπως η φορολογία, η ανεργία, τα "κόκκινα δάνεια" και η αναπτυξιακή πολιτική.

Για τον ΕΝΦΙΑ, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ θα ανακοινώσει την άμεση αντικατάστασή του, εφόσον το κόμμα του έλθει στην εξουσία, από έναν φόρο που θα έχει αφορολόγητο πλαφόν και θα κινείται κλιμακωτά. Ο παρών ενιαίος φόρος ακινήτων, όπως λένε στην Κουμουνδούρου, "είναι άδικος, παράλογος και εξοντωτικός".

Όσον αφορά τα "κόκκινα δάνεια", θα εξαγγείλει τη δημιουργία ενός ενδιάμεσου δημόσιου, κοινωνικά ελεγχόμενου, φορέα διαχείρισης του ιδιωτικού χρέους, που θα λογοδοτεί μέσω της Πολιτείας στην ίδια την κοινωνία. Έτσι, όπως υποστηρίζει, θα εφαρμοστεί ένα απλό, διαφανές και κοινωνικά δίκαιο πρόγραμμα ρύθμισης των συγκεκριμένων δανείων, το οποίο θα μπορεί να επεκταθεί και στη διαχείριση των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς το Δημόσιο, τα ασφαλιστικά ταμεία και τις ΔΕΚΟ.

Ο κ. Τσίπρας θα δεσμευτεί για νομοθετικές αλλαγές που θα φέρει ο ΣΥΡΙΖΑ με σκοπό την αποκατάσταση των φορολογικών αδικιών και ρυθμίσεις για τη μείωση του κόστους ενέργειας,. Επίσης θα κάνει λόγο για την ανάγκη επιστροφής στην ανάπτυξη, με την ενίσχυση της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας και της παραγωγικής βάσης.

Ακόμα, θα γνωστοποιήσει την πρόθεσή του για τη σύνταξη ενός εθνικού σχεδίου ανασυγκρότησης της χώρας, σε συνεργασία με κοινωνικούς και επιχειρηματικούς φορείς, αλλά και με όσες πολιτικές δυνάμεις το επιθυμούν.

Συνεχίζοντας το... άνοιγμα προς κλάδους με τους οποίους μέχρι τώρα δεν υπήρχαν ανεπτυγμένες σχέσεις, ο Αλέξης Τσίπρας μετά την προχθεσινή συνάντησή του με εκπροσώπους των επιμελητηρίων και των αγροτών, χθες δέχθηκε στην Κουμουνδούρου το προεδρείο της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδος (ΓΣΕΒΕΕ), ενώ για σήμερα έχει προγραμματίσει συνάντηση με τον Δικηγορικό Σύλλογο Αθηνών.

Στο μεταξύ, την πρόθεση του ΣΥΡΙΖΑ να μην προτείνει υποψήφιο Πρόεδρο της Δημοκρατίας αποκάλυψε χθες ο εκπρόσωπος του κόμματος Πάνος Σκουρλέτης. Σε μια τέτοια περίπτωση, όπως είπε, "τίθεται θέμα πολιτικής νομιμοποίησης της κυβέρνησης, η καταστροφική πολιτική της οποίας πρέπει να σταματήσει".

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v