Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μίχαλος: Ο ΕΝΦΙΑ πρέπει να καταργηθεί, όχι να αλλάξει

Την κατάρτιση ενός νέου νόμου για την φορολογία ακινήτων, παράλληλα με την κατάργηση του ΕΝΦΙΑ ζητά ο πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων και του ΕΒΕΑ Κ. Μίχαλος.

Μίχαλος: Ο ΕΝΦΙΑ πρέπει να καταργηθεί, όχι να αλλάξει

Υπέρ της κατάρτισης ενός νέου νόμου για την φορολογία ακινήτων που δεν καταστρέφει την κτηματαγορά, τις επιχειρήσεις και γενικότερα την οικονομία ζητά ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ Κωνσταντίνος Μίχαλος.

Με ανακοίνωσή του ο πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων (ΚΕΕ) και του ΕΒΕΑ ζητά την κατάργηση του ΕΝΦΙΑ, καθώς επισημαίνει πως ειδικά για τα βιομηχανικά και βιοτεχνικά ακίνητα, όπως αποδεικνύεται από τα εκκαθαριστικά που αποστάλθηκαν, είναι υπέρογκος και στη συντριπτική τους πλειοψηφία οι επιχειρήσεις δεν μπορούν να ανταποκριθούν και σ' αυτή τη φορολογική τους υποχρέωση.

Σύμφωνα με τον κ. Μίχαλο, οι όποιες τροποποιήσεις επιχειρούνται δεν πρόκειται να επιφέρουν ουσιαστικές αλλαγές, αφού θα περιορίζονται σε κάποιες διορθώσεις λαθών ή το πολύ-πολύ σε παράταση της προθεσμίας πληρωμής του φόρου. Τα πραγματικά προβλήματα αφορούν κυρίως τις αντικειμενικές αξίες που επιβάλλεται ο ΕΝΦΙΑ και οι οποίες είναι κατά πολύ υψηλότερες από τις πραγματικές αγοραίες άξιες που ισχύουν σήμερα, λόγω της οικονομικής κρίσης.

Η πρόθεση του υπουργείου Οικονομικών να προχωρήσει στην κατάρτιση νέων πινάκων αντικειμενικών αξιών, δεν πρόκειται να επιλύσει άμεσα το πρόβλημα, σύμφωνα με τον πρόεδρο των Επιμελητηρίων, καθώς είναι μια διαδικασία χρονοβόρα, και, τουλάχιστον για δυο ακόμη φορολογικές χρήσεις, οι επιχειρήσεις αλλά και τα φυσικά πρόσωπα θα καλούνται να πληρώσουν εξωπραγματικά υψηλούς φόρους για την ακίνητη περιουσία τους.

Μάλιστα, ο επικεφαλής του ΕΒΕΑ προτείνει μέχρι να ολοκληρωθεί η κατάρτιση νέων αντικειμενικών αξιών, να συνεχιστεί η επιβολή με νέους μειωμένους συντελεστές ενός φόρου τύπου ΕΕΤΗΔΕ, αν και όπως σημειώνει «η φιλοσοφία και αυτού του φόρου ήταν να επιβληθεί για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, με στόχο την ενίσχυση των δημοσίων εσόδων στο πλαίσιο της δημοσιονομικής εξυγίανσης».

Προτείνει επίσης, στο πλαίσιο μιας αναπτυξιακής αντιμετώπισης από την κυβέρνηση, να μην επιβάλλεται φόρος ακινήτων στα βιομηχανικά και βιοτεχνικά κτίσματα. Σε περίπτωση δε, επιβολής του, ζητά να μην ξεπερνά το 0,5% επί των νέων πραγματικών αντικειμενικών αξιών για τις ιδιοχρησιμοποιούμενες βιομηχανικές, βιοτεχνικές και γενικότερα επαγγελματικές επιχειρήσεις, ενώ ο συντελεστής θα πρέπει να πέφτει στο 0,3% για κτίσματα οικοδομής που ανεγείρονται αν ηλεκτροδοτούνται, και να απαλλάσσονται του φόρου τα ημιτελή κτίρια εφόσον δεν ηλεκτροδοτούνται και δεν αποφέρουν τεκμαρτό ή πραγματικό εισόδημα.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v