Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Βρούτσης: Συνεχίζουμε το δύσκολο μεταρρυθμιστικό έργο

Υπέρ της συνέχισης του μεταρρυθμιστικού έργου της κυβέρνησης, του δύσκολου δρόμου των αλλαγών και των μεταρρυθμίσεων, όπως χαρακτηριστικά είπε, προς όφελος του κοινωνικού συνόλου και όχι κάποιων ομάδων, τάχθηκε ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης.

Βρούτσης: Συνεχίζουμε το δύσκολο μεταρρυθμιστικό έργο

Μιλώντας σε εκδήλωση της ΟΝΝΕΔ με θέμα «Εργασία, ασφάλιση και κοινωνική πολιτική» ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης, μπροστά σε κομματικό κοινό, υπεραμύνθηκε των μεταρρυθμίσεων και έδωσε το στίγμα για νέες, επώδυνες αλλαγές, που απαιτούν πολιτικό θάρρος. Παράλληλα, ο κ. Βρούτσης τάχθηκε υπέρ της σταδιακής ελάφρυνσης των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων από τα φορολογικά βάρη και εξήγγειλε την σταδιακή αποκατάσταση αδικών.

Συγκεκριμένα, αναφερόμενος στην ανάγκη συνέχισης των μεταρρυθμίσεων, ο υπουργός,  μπροστά στους νεολαίους της ΝΔ επεσήμανε ότι η επιλογή των αλλαγών και των μεταρρυθμίσεων είναι ένας δύσκολος και ανηφορικός δρόμος. «Χρειάζονται κοινωνικές συναινέσεις, απαιτείται ειλικρινής και ανοιχτός δημόσιος διάλογος, κλίμα εμπιστοσύνης. Χρειάζεται πολιτική τόλμη» ανέφερε.

Κατά την ομιλία του ο κ. Βρούτσης έκανε λόγο για τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που πραγματοποίησε ως υπουργός Εργασίας, υπεραμύνθηκε των μειώσεων σε μισθούς και συντάξεις, ενώ χαρακτήρισε εξορθολογισμό την αλλαγή του τρόπου λήψης απόφασης για τις ομαδικές απολύσεις. Τάχθηκε υπέρ και της μείωσης των αποζημιώσεων, υποστηρίζοντας ότι με αυτόν τον τρόπο διευρύνθηκε η δυνατότητα των επιχειρήσεων να αυξομειώνουν το προσωπικό τους.

Ο υπουργός Εργασίας άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο περαιτέρω μείωσης των εργοδοτικών εισφορών, εντός του επόμενου έτους, εάν στο τέλος του 2014 υπάρχει ταμειακή ισορροπία στους ασφαλιστικούς οργανισμούς και εκτελεστεί χωρίς παρεκκλίσεις ο κοινωνικός προϋπολογισμός του υπουργείου Εργασίας.

Ο υπουργός αναφέρθηκε επίσης, στα πληροφοριακά συστήματα Εργάνη, Ήλιος, Άρτεμις και Άτλας, τάχθηκε υπέρ της κατάργησης των φόρων υπέρ τρίτων, υποστηρίζοντας ότι θα επιστρέψουν στους πολίτες 176 εκατ. ευρώ, ενώ όπως ανακοίνωσε, υπέγραψε την υπουργική απόφαση βάσει της οποίας καμία επιστροφή φόρου εισοδήματος ή ΦΠΑ δε θα δίνεται αν πρώτα δεν ελεγχθεί ότι αυτοί που θα πάρουν την επιστροφή των φόρων δεν χρωστούν στα ασφαλιστικά ταμεία, οπότε και θα γίνονται οι απαραίτητοι συμψηφισμοί.

Σύμφωνα με τον κ. Βρούτση, στον τομέα της κοινωνικής πολιτικής, η δημιουργία του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος, που ακόμη δεν έχει παρουσιαστεί, αποτελεί τη μεγαλύτερη κοινωνική μεταρρύθμιση των τελευταίων δεκαετιών στην Ελλάδα.

Τέλος, ο υπουργός Εργασίας αναφέρθηκε και στον ΟΑΕΔ, υποστηρίζοντας ότι ολοκληρώνεται η αναδιάρθρωσή του, μέσω της ενίσχυσης του ενιαίου και δημόσιου χαρακτήρα του, δίνοντας όμως έμφαση στην εξωστρέφεια και τα δίκτυα συνεργασίας με επιμελητήρια, πανεπιστήμια, Δήμους και άλλους φορείς προώθησης της απασχόλησης. 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v