Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Yellen: «Κλείνει το μάτι» για επίσπευση της αύξησης επιτοκίων

Είναι πιθανή μια αύξηση των επιτοκίων ταχύτερα από τις προσδοκίες, εάν υπάρξει συνέχεια της βελτίωσης στην αγορά εργασίας ή εάν ενισχυθεί ο πληθωρισμός, σημείωσε η κεντρική τραπεζίτης στην ομιλία της στο Jackson Hole. "Δεν υπάρχει συνταγή για την νομισματική πολιτική", σημειώνει.

Yellen: «Κλείνει το μάτι» για επίσπευση της αύξησης επιτοκίων

Η πραγματική οικονομία προσεγγίζει σταδιακά τους στόχους της Federal Reserve για την αγορά εργασίας και στην κεντρική τράπεζα υπάρχουν φωνές που ζητούν αυξήσεις επιτοκίων, σημείωσε η Janet Yellen στην ομιλία της στο Jackson Hole.

Ωστόσο, η επικεφαλής της αμερικανικής κεντρικής τράπεζας υπογράμμισε ότι "δεν υπάρχει μια απλή συνταγή" που θα μπορούσε να ακολουθήσει η Fed, σημειώνοντας ότι η κεντρική τράπεζα ενδέχεται να προχωρήσει σε αυξήσεις επιτοκίων νωρίτερα από τις προσδοκίες, εάν οι εξελίξεις στην αγορά εργασίας συνεχίσουν να υπερβαίνουν τις εκτιμήσεις ή εάν ενισχυθεί ταχύτερα ο πληθωρισμός.

Παράλληλα, η κεντρική τραπεζίτης σημείωσε ότι οι 19 δείκτες της αγοράς εργασίας που παρακολουθεί η Fed υποδηλώνουν ότι η μείωση στο ποσοστό ανεργίας υπερτιμά την πραγματική βελτίωση των συνθηκών στην αγορά.

Επανέλαβε δε ότι η κεντρική τράπεζα σχεδιάζει να διατηρήσει τα μηδενικά επιτόκια για "σημαντικό χρονικό διάστημα" μετά τη λήξη του προγράμματος επαναγοράς ομολόγων που αναμένεται τον Οκτώβριο. 

Σύμφωνα με τους FT η ομιλία της Yellen αφήνει την αίσθηση ότι είναι πιθανή η αύξηση των επιτοκίων νωρίτερα απ' ότι αναμένουν οι αγορές.

Η ομιλία ήταν άκρως «τεχνική» σε μια προσπάθεια να αποφύγει το να δώσει σαφές στίγμα των επόμενων κινήσεων της Fed. Τόνισε όμως την μεγάλη αβεβαιότητα αναφορικά με το πόσες θέσεις εργασίας μπορεί να δημιουργήσει η οικονομία πριν αρχίσουν να ανεβαίνουν οι πληθωριστικές πιέσεις. Αυτή η θέση εκτιμάται ότι σηματοδοτεί στροφή από τη τοποθέτησή της νωρίτερα φέτος ότι η ανεργία στις ΗΠΑ είναι υψηλή.

Η εξέλιξη αυτή είναι που οδηγεί τους αναλυτές στην εκτίμηση ότι η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ μπορεί αυξήσει τα επιτόκια που σήμερα είναι στο μηδέν, νωρίτερα το 2015 απ' ότι περιμένουν οι αγορές. H Yellen έχει δηλώσει ότι η πρώτη αύξηση επιτοκίων δεν θα πραγματοποιηθεί πριν τα μέσα του επόμενου χρόνου, ενώ κάποια "γεράκια" στη Federal Reserve, όπως ο Richard Fisher, επικεφαλής της Fed του Ντάλας, ζητούν επίμονα οι αυξήσεις επιτοκίων να πραγματοποιηθούν νωρίτερα.    

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v