Φούντωσε η «προεδρολογία» το κατακαλόκαιρο

Πώς απαντούν τα κόμματα στο όνομα του Φώτη Κουβέλη. Ποια η στάση συγκυβέρνησης και αντιπολίτευσης με φόντο τους 180 βουλευτές. Αύριο η συνάντηση Σαμαρά - Βενιζέλου για τα ανοιχτά μέτωπα.

Φούντωσε η «προεδρολογία» το κατακαλόκαιρο

Εντείνεται η σεναριολογία για το πρόσωπο που θα διαδεχθεί τον Κάρολο Παπούλια στην Προεδρία της Δημοκρατίας και τη δυνατότητα εξασφάλισης από την κυβέρνηση του πολυπόθητου αριθμού των 180 βουλευτών.

Το Σαββατοκύριακο, με αφορμή και σχετικό δημοσίευμα της Καθημερινής της Κυριακής, επανήλθε στην επικαιρότητα το όνομα του προέδρου της ΔΗΜΑΡ Φώτη Κουβέλη, το οποίο, όπως έγραψε, προχθές το Euro2day.gr, δεν έχει απορριφθεί. Μάλιστα δεν το αποκλείει ούτε η Αγίου Κωνσταντίνου, παρόλο που υποστηρίζει ότι δεν έχει γίνει σχετική συζήτηση. «Το θέμα θα πρέπει να κριθεί στον κατάλληλο χρόνο και όχι τώρα, σε συνάρτηση με το πολιτικό κλίμα εκείνης της περιόδου και με τις ασκούμενες πολιτικές», είναι το σταθερό σχόλιο κύκλων της ΔΗΜΑΡ, γεγονός που αναπόφευκτα ρίχνει επιπλέον νερό στον μύλο των φημών.

Το συγκεκριμένο όνομα, πάντως, δείχνει να διχάζει τη Ν.Δ. γιατί υπάρχουν βουλευτές, όπως ο Γιώργος Κοντογιάννης, που δεν το βλέπουν αρνητικά, ενώ άλλοι, σε ιδιωτικές τους συνομιλίες, εκφράζουν ενστάσεις. «Τι έχουν να δουν τα ματάκια μας ακόμη!», ήταν η ανάρτηση στο twitter του πρώην εκπροσώπου της κυβέρνησης Καραμανλή, Ευάγγελου Αντώναρου, άποψη με την οποία συμφωνούν και αρκετοί άλλοι.

Ο γραμματέας του κόμματος Ανδρέας Παπαμιμίκος, μιλώντας χθες στη συνδιάσκεψη της ΟΝΝΕΔ, έθεσε τους βουλευτές προ των ευθυνών τους. «Εκεί θα κληθούν να αποφασίσουν αν θέλουν να πιάσουν τόπο οι θυσίες των Ελλήνων, ή το μόνο που τους νοιάζει είναι να ικανοποιήσουν τον τυχοδιωκτισμό τους με κάθε τρόπο», σημείωσε.

Στα υπέρ της υποψηφιότητας Κουβέλη, όπως αναφέρουν οι υποστηρικτές της τόσο από τη Ν.Δ., όσο και από το ΠΑΣΟΚ, είναι ότι πρόκειται για πρόσωπο χαμηλών τόνων, χωρίς εξάρσεις και φανατισμούς, και κυρίως ότι προέρχεται από τον χώρο της Αριστεράς, προκειμένου να εξασφαλίσει τις απαραίτητες συναινέσεις στην προσπάθεια παράτασης ζωής της κυβέρνησης.

Από το Μέγαρο Μαξίμου εκφράζουν την αισιοδοξία τους ότι η παρούσα Βουλή θα εκλέξει τελικά Πρόεδρο της Δημοκρατίας κι η πλειοψηφία των αναποφάσιστων μέχρι τώρα βουλευτών θα πει «ναι».

Ακόμα, πάντως, κι αν συμπράξουν η Ν.Δ., το ΠΑΣΟΚ και η ΔΗΜΑΡ, που συγκεντρώνουν συνολικά 164 ψήφους, θα πρέπει να βρεθούν επιπλέον 16 βουλευτές.

Από την άλλη, ο ΣΥΡΙΖΑ, το ΚΚΕ, η Χρυσή Αυγή και οι Ανεξάρτητοι Έλληνες διαμηνύουν ότι δεν πρόκειται να ψηφίσουν οποιοδήποτε πρόσωπο για τη θέση του Προέδρου. Ο Αλέξης Τσίπρας, σε συνέντευξή του στη Real News, ανέφερε χαρακτηριστικά: «Δεν έχουν σίγουρους τους 151 για τη ΔΕΗ, έχουν τους 180 για τον Πρόεδρο; Ο λαός στις ευρωεκλογές απεφάνθη. Αποδοκίμασε την κυβέρνηση. Τελεία και παύλα. Εκλογή "κατεψυγμένου" Προέδρου σημαίνει συνέχιση και ολοκλήρωση της καταστροφής».

Την κάθετη αντίθεσή του δήλωσε και ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας: «Το ΚΚΕ από θέση αρχών δεν ψηφίζει κανέναν υποψήφιο για ΠτΔ και δεν συμμετέχει στα παιχνίδια που κάνουν τα άλλα κόμματα, άλλα για την εύρεση των 180 βουλευτών και άλλα για τους 121. Εμείς δεν ψάχνουμε ούτε για 180 ούτε για 121».

Η Χρυσή Αυγή, διά του βουλευτή της Αρτέμη Ματθαιόπουλου, ξεκαθάρισε πως δεν θα ψηφίσει Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ενώ και ο εκπρόσωπος των ΑΝΕΛ Τέρενς Κουίκ, με μία ακόμα παρέμβασή του, δήλωσε ότι «δεν θα δώσουμε στη συγκυβέρνηση της ισοπέδωσης των Ελλήνων το δικαίωμα να συνεχίσει να κυβερνά. Ισχύει η ομόφωνα εκφρασθείσα επίσημη θέση μας και ζητάμε εκλογές χθες». Πάντως στους Ανεξάρτητους Έλληνες η κατάσταση δεν είναι απόλυτα ελεγχόμενη από το Πάνο Καμμένο, καθώς επισήμως ο Παύλος Χαϊκάλης και ο Παναγιώτης Μελάς έχουν ξεκαθαρίσει ότι η όποια απόφασή τους θα οριστικοποιηθεί μετά την ανακοίνωση του υποψηφίου.

Τη ίδια ώρα, πάντως, πολλά είναι τα ανοικτά μέτωπα που θα πρέπει να κλείσει σύντομα η κυβέρνηση, προκειμένου να πάει στο Παρίσι για τη διαπραγμάτευση με την τρόικα με άλλον αέρα και να υλοποιηθεί ο σχεδιασμός του Μεγάρου Μαξίμου. Αύριο το πρωί θα συναντηθούν στο Μέγαρο Μαξίμου για τη διευθέτηση των μείζονων ζητημάτων ο Αντώνης Σαμαράς και ο Ευάγγελος Βενιζέλος. Στη συζήτηση, μεταξύ άλλων, θα τεθούν το αντιρατσιστικό νομοσχέδιο, οι διορθώσεις στον ΕΝΦΙΑ και οι απολύσεις στο δημόσιο. Ειδικά για το θέμα αυτό, ο υπουργός Παιδείας Ανδρέας Λοβέρδος πήρε χθες σαφείς αποστάσεις από τον Κυριάκο Μητσοτάκη αλλά και από την επίσημη γραμμή της κυβέρνησης, δηλώνοντας στον real fm: «Περιμένουμε ένα από τα θέματα της διαπραγμάτευσης για το δεύτερο εξάμηνο του 2014 να είναι η μη απόλυση των υπολοίπων μέχρι τις 15.000 και αυτό θεωρώ ότι θα το ξέρουμε τις επόμενες εβδομάδες».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v