Οι 5 φάκελοι της συνάντησης Σαμαρά - Βενιζέλου

Πού συγκλίνουν και πού απέχουν ο πρωθυπουργός και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης. Οι κινήσεις με ορίζοντα Παρίσι και ΔΕΘ και η πίεση της αντιπολίτευσης. Οι εκκρεμότητες και η προσπάθεια απεγκλωβισμού από το ΔΝΤ.

Οι 5 φάκελοι της συνάντησης Σαμαρά - Βενιζέλου

Στην τελική ευθεία πριν από την κρίσιμη συνάντηση με την τρόικα στο Παρίσι σε μία ακριβώς εβδομάδα μπαίνει η κυβέρνηση. Στο Μέγαρο Μαξίμου θεωρούν καθοριστικό το συγκεκριμένο ραντεβού, ευελπιστώντας ότι θα εξασφαλιστεί από τους δανειστές το πράσινο φως για την αποκατάσταση των αδικιών, ίσως στην τελευταία διαπραγμάτευση με τη μορφή που γνωρίζουμε. Είναι γνωστή, άλλωστε, η βούληση της χώρας μας για απεγκλωβισμό από το ΔΝΤ προκειμένου οι διαπραγματεύσεις να γίνονται απευθείας με ευρωπαϊκούς θεσμούς.

Οι τελευταίες λεπτομέρειες για τη διαπραγματευτική στάση που θα κρατήσει η ελληνική πλευρά, καθώς και οι εκκρεμότητες εν όψει της συγκεκριμένης συνάντησης αναμένεται να κυριαρχήσουν στη σημερινή σύσκεψη που θα έχουν στο Μέγαρο Μαξίμου ο Αντώνης Σαμαράς και ο Ευάγγελος Βενιζέλος, παρουσία του υπουργού Οικονομικών Γκίκα Χαρδούβελη.

Στην κορυφή της ατζέντας τοποθετούνται επίσης οι διορθώσεις στον ΕΝΦΙΑ και το αντιρατσιστικό νομοσχέδιο τα οποία έρχονται τις επόμενες μέρες στη Βουλή, οι απολύσεις που αποτελούν μνημονιακή υποχρέωση της χώρας μας, καθώς και οι τρόποι κοινού βηματισμού των δύο ανδρών στον δρόμο προς τη ΔΕΘ και των ανακοινώσεων που θα κάνουν. Πιο συγκεκριμένα:

1. Αντιρατσιστικό νομοσχέδιο. Λόγω των έντονων διαφωνιών που υπήρξαν, ακόμα και εντός των κομμάτων της συγκυβέρνησης, αναβλήθηκε για μία εβδομάδα η κατάθεσή του στη Βουλή. Στη Ν.Δ. πολλοί βουλευτές ζητούν την ποινικοποίηση των γενοκτονιών των χριστιανών, όπως συμβαίνει και με το Ολοκαύτωμα, κάτι το οποίο το ΠΑΣΟΚ θεωρεί δεδομένο και κατηγορεί τους γαλάζιους βουλευτές ουσιαστικά για υποκριτική στάση. Από την πλευρά της η Χαριλάου Τρικούπη θέλει την επέκταση του συμφώνου συμβίωσης και στα ομόφυλα ζευγάρια, πρόταση που οι περισσότεροι στη Ν.Δ. (όπως και η Εκκλησία) δεν βλέπουν θετικά. Μετά τις αντιδράσεις που σημειώθηκαν, πηγές του υπουργείου Δικαιοσύνης διευκρίνισαν ότι ο υπουργός Χαράλαμπος Αθανασίου είναι ανοικτός στον διάλογο για το ενδεχόμενο τροποποιήσεων στο νομοσχέδιο και πως μελετά τις τροπολογίες που έχουν κατατεθεί.

2. ΕΝΦΙΑ. Ένα ζήτημα που λίγο έλειψε να τινάξει στον αέρα την κυβέρνηση, εξαιτίας των ουκ ολίγων λαθών που έγιναν. Ο Αντώνης Σαμαράς και ο Ευάγγελος Βενιζέλος θα ενημερωθούν από τον Γκίκα Χαρδούβελη και θα κληθούν να οριστικοποιήσουν τις αλλαγές. Οπως έγινε γνωστό αποφασίστηκε η εξόφληση του φόρου να γίνει σε έξι δόσεις.

3. Απολύσεις. Επίσημη θέση της κυβέρνησης και του υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κυριάκου Μητσοτάκη, που συνάντησε χθες και τον Γκίκα Χαρδούβελη, είναι ότι ο στόχος των 15.000 απολύσεων για το 2014 πρέπει να εκπληρωθεί γιατί αποτελεί μνημονιακή δέσμευση της χώρας και μας επιτρέπει να μη γίνουν άλλες το 2015. Το ΠΑΣΟΚ από την πλευρά του επιμένει ότι, στο πλαίσιο της διαπραγμάτευσης, μπορούν να αποφευχθούν επιπλέον απολύσεις, όπως δήλωσε προχθές και ο υπουργός Παιδείας Ανδρέας Λοβέρδος.

4. Διαπραγμάτευση με την τρόικα. Ο Αντώνης Σαμαράς και ο Ευάγγελος Βενιζέλος θα ξεκαθαρίσουν τη στάση που θα κρατήσουν οι τέσσερις υπουργοί την επόμενη εβδομάδα στο Παρίσι. Θα επιμείνουν στη γνωστή θέση ότι η χώρα μας τήρησε όλες τις δεσμεύσεις της και ότι πλέον είναι η σειρά της τρόικας να αναλάβει τις δικές της ευθύνες. Θα δηλώσουν σε όλους τους τόνους πως δεν πρέπει να υπάρξει και δεν χρειάζεται νέο μνημόνιο ούτε νέα μέτρα, ότι απαιτείται να δοθεί πλέον όλο το βάρος στην ανάπτυξη και στην αντιμετώπιση της ανεργίας, ενώ θα τονίσουν την ανάγκη το χρέος να γίνει βιώσιμο.

5. Κοινός βηματισμός για ανακοινώσεις στη ΔΕΘ. Επειδή πολλές φορές έχουν υπάρξει παρεξηγήσεις για το τι και πώς ανακοινώνουν τα δύο κόμματα της συγκυβέρνησης, οι δύο άνδρες θα προσπαθήσουν να συντονιστούν, ώστε στη Θεσσαλονίκη να υπάρξει μια κοινή γραμμή πλεύσης, αποφεύγοντας νέα... αυτογκόλ. Ιδίως η ΔΕΘ αποτελεί μεγάλο στοίχημα για το Μέγαρο Μαξίμου, καθώς θα περιλαμβάνει, εκτός απροόπτου, τον οδικό χάρτη εξόδου από την κρίση, με ένα κοστολογημένο πρόγραμμα φοροελαφρύνσεων.

Σήμερα, πάντως, ο Α. Σαμαράς θα έχει μπαράζ συναντήσεων με υπουργούς που συμμετέχουν στις διαπραγματεύσεις με τους δανειστές προκειμένου να διαπιστωθεί αν υπάρχουν εκκρεμότητες που δεν έχουν κλείσει.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v