Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Επιχειρήσεις: Σενάρια για μεγάλα deals από το φθινόπωρο

Δημιουργείται το μείγμα για... καυτές εξελίξεις. Τα funds επιμένουν, οι τράπεζες βάζουν νερό στο κρασί τους και οι επιχειρηματίες ζητούν «έντιμο συμβιβασμό». Ο πολιτικός κίνδυνος και το ζητούμενο της επιστροφής καταθέσεων.

Επιχειρήσεις: Σενάρια για μεγάλα deals από το φθινόπωρο

«Μπορεί τους τελευταίους μήνες να μην έχουν γίνει πολλά και σημαντικά επιχειρηματικά deals, ωστόσο δύο πράγματα θα πρέπει να θεωρούνται βέβαια: Πρώτον, ότι το ενδιαφέρον των ξένων funds για να επενδύσουν σε ελληνικές επιχειρήσεις είτε μέσω αυξήσεων κεφαλαίου, είτε μέσω μετατρέψιμων ομολογιακών δανείων, εξακολουθεί να υπάρχει. Και δεύτερον, ότι -υπό προϋποθέσεις- πολλοί Έλληνες επιχειρηματίες θα μπορούσαν να φέρουν τα λεφτά τους από το εξωτερικό, προκειμένου να στηρίζουν και να αναπτύξουν περαιτέρω τις εταιρείες τους».

Αυτά δήλωσε στο Euro2day.gr γνωστός παράγοντας της αγοράς, συμπληρώνοντας πως «είναι πολύ πιθανό να δούμε έντονη κινητικότητα -από τον Νοέμβριο και μετά- στο συγκεκριμένο ζήτημα, υπό δύο-τρεις προϋποθέσεις. Πρώτον, αν ψηφιστεί το θεσμικό πλαίσιο για τα μη εξυπηρετούμενα τραπεζικά δάνεια και δεύτερον αν σταματήσει η αβεβαιότητα γύρω από το ζήτημα του προέδρου της Δημοκρατίας (εκτιμά ότι η κυβέρνηση θα θέσει το θέμα της ψήφισης του προέδρου ίσως και μέσα στον Οκτώβριο). Τα πράγματα θα μπορούσαν να επιταχυνθούν ακόμη περισσότερο, αν οι επενδυτές πείθονταν πως το φορολογικό καθεστώς δεν θα αλλάζει κάθε τόσο».

Υψηλόβαθμο στέλεχος χρηματιστηριακής εταιρείας δεν κρύβει τη συγκρατημένη αισιοδοξία του για την προσέλκυση κεφαλαίων από το εξωτερικό:

«Η πρόθεση των ξένων να τοποθετηθούν στην Ελλάδα φάνηκε από τη συμμετοχή τους στις αυξήσεις κεφαλαίου των συστημικών τραπεζών και από το διευρυμένο ενδιαφέρον που έχουν επιδείξει για την ΑΜΚ της Τράπεζας Αττικής.

Υπάρχουν όμως και τα δισ. ευρώ που έχουν οι Έλληνες τοποθετημένα στο εξωτερικό. Μικρό μόνο μέρος αυτών έχει επιστρέψει άμεσα ή έμμεσα την τελευταία διετία. Οι περισσότεροι δεν επιθυμούν να αφήσουν τα λεφτά τους για πάντα στο εξωτερικό, αντίθετα θα μπορούσαν να τα επαναπατρίσουν όταν δημιουργηθούν οι κατάλληλες συνθήκες: οικονομική σταθερότητα, σταθερό φορολογικό σύστημα και ξεκάθαρες καταστάσεις.

Πόσο εύκολο, για παράδειγμα, είναι να επενδύσει κάποιος στον κλάδο της ιδιωτικής υγείας όταν ο ΕΟΠΥΥ αλλάζει τα δεδομένα κάθε μέρα; Όταν η κατάσταση σταθεροποιηθεί και ξεκαθαρίσουν τα πράγματα γύρω από τα κόκκινα επιχειρηματικά δάνεια, πιστεύω πως αρκετοί επιχειρηματίες θα βάλουν το χέρι στην τσέπη προκειμένου να διατηρήσουν και να αναπτύξουν τις εταιρείες τους, μέσα από έναν έντιμο συμβιβασμό με τις τράπεζες».

Ερώτημα βέβαια, σύμφωνα με πολλούς, είναι ποια τελικά θα είναι η στάση των τραπεζών. Θα επιμείνουν στη μέχρι σήμερα πολιτική τους να αρνούνται κάθε πρόταση περί κουρέματος;

Γνωστός σύμβουλος επιχειρήσεων με ισχυρές προσβάσεις σε funds του εξωτερικού υποστηρίζει: «Το τι είναι κούρεμα και τι όχι είναι μια μεγάλη κουβέντα. Προβλέπω ότι κάποιας μορφής κουρέματα θα γίνουν και πως αυτά στις περισσότερες περιπτώσεις θα εμπεριέχονται στα... ψιλά γράμματα των νέων δανειακών συμβάσεων που θα υπογραφούν. Και δεν θα πρέπει να ξεχνάμε πως οι δανειακές συμβάσεις αποτελούν ιδιωτικά και όχι δημόσια έγγραφα.

Η ουσία όμως βρίσκεται αλλού και πιστεύω πως τελικά θα επικρατήσει η κοινή λογική.

Πρώτον, χαριστικά κουρέματα δεν πρόκειται να γίνουν γιατί δεν μπορούν να τα αντέξουν οι δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας των τραπεζών. Επίσης, σε περίπτωση χαριστικών κουρεμάτων, θα προκληθούν εντονότατες αντιδράσεις από τον ανταγωνισμό για όσους τόσα χρόνια ήταν συνεπείς στις υποχρεώσεις τους.

Από την άλλη πλευρά, όμως, οι τράπεζες θα αναγκαστούν να βάλουν λίγο νερό στο κρασί τους. Σήμερα έχουν δεσμευμένο στις υπερχρεωμένες επιχειρήσεις σημαντικό ποσοστό του ενεργητικού τους που ουσιαστικά δεν τους αποδίδει. Αυτό δεν μπορεί να συνεχιστεί για πολύ ακόμη.

Επιπλέον, οι τραπεζίτες γνωρίζουν πως η οικονομία δεν μπορεί να ανακάμψει αν οι εταιρείες αυτές δεν δουλέψουν και πάλι. Οι νέοι ιδιοκτήτες δεν θα αγοράσουν τις εταιρείες αυτές για να τις αφήσουν όπως είναι. Θα επενδύσουν σ' εκείνες, προσφέροντας κεφάλαια και θέσεις εργασίας».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v