Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ασφάλιση: Στον «αέρα» 300.000 συνταξιούχοι του ΟΑΕΕ

Ένα απίστευτο αλαλούμ με χιλιάδες συνταξιούχους να γίνονται μπαλάκι από το ΙΚΑ, τον ΟΑΕΕ και τον ΕΟΠΥΥ. Χωρίς παροχές σε είδος έμειναν οι παλαιοί συνταξιούχοι του πρώην ΤΕΒΕ. Πώς δημιουργήθηκε το πρόβλημα, τι υποστηρίζει ο ΟΑΕΕ.

Ασφάλιση: Στον «αέρα» 300.000 συνταξιούχοι του ΟΑΕΕ

Χωρίς ιατροφαρμακευτικές παροχές σε είδος ή χρήμα έχουν μείνει 300.000 συνταξιούχοι του ΟΑΕΕ, που με κίνδυνο της υγείας τους έχουν γίνει μπαλάκι από το ΙΚΑ στον ΟΑΕΕ και τον ΕΟΠΥΥ. Το ΙΚΑ τους διώχνει χωρίς να τους απογράψει, μαζί με τον ΟΑΕΕ δεν τους εγκρίνουν παροχές σε είδος, ενώ ο ΕΟΠΥΥ δεν είναι σε θέση να καλύψει μαζικά τις ανάγκες τους.

Η ασυνεννοησία, γραφειοκρατικές και διοικητικές αγκυλώσεις και κυρίως η έλλειψη αντίληψης της καθημερινότητας και των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι ασφαλισμένοι από τις διοικήσεις των ταμείων και του ΕΟΠΥΥ αλλά και από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εργασίας θέτουν σε κίνδυνο τη ζωή χιλιάδων ασφαλισμένων, οι οποίοι εξακολουθούν να καταβάλλουν εισφορές για παροχές υγείας, χωρίς να τις απολαμβάνουν.

Πρόκειται για τους παλαιούς ασφαλισμένους, ήδη συνταξιούχους του ΟΑΕΕ (πρώην ΤΕΒΕ) που τόσο οι ίδιοι όσο και τα προστατευόμενα μέλη τους είχαν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη από το ΙΚΑ. Εκτιμάται δε ότι πρόκειται για περίπου 300.000 άτομα.

Το πρόβλημα ξεκίνησε από τον Ιούλιο, με την εγκύκλιο 49/2014 του ΙΚΑ. Με αυτήν, οι υπηρεσίες του ΙΚΑ έπαψαν να εξυπηρετούν σε παροχές σε είδος τους παλιούς συνταξιούχους του ΟΑΕΕ και τα προστατευόμενα μέλη τους με βιβλιάρια του ΙΚΑ.

Σύμφωνα με το ΙΚΑ δεν μπορούν να απογραφούν, και συνεπώς δεν θα βγάζουν βιβλιάριο ΙΚΑ τα έμμεσα μέλη της οικογένειας των συνταξιούχων του ΟΑΕΕ, ενώ δεν θα εξυπηρετούνται για παροχές σε είδος οι παλαιοί συνταξιούχοι του ΟΑΕΕ. Η κατηγορία αυτή παραπέμπεται στις υπηρεσίες του ΕΟΠΥΥ.

Ο ΕΟΠΥΥ δεν έχει ενημερωθεί, δεν δέχεται τους ασφαλισμένους, ενώ δεν διαθέτει και τα μηχανογραφικά αρχεία παροχών του ΙΚΑ, με αποτέλεσμα να στέλνει πίσω στον ΟΑΕΕ τους συνταξιούχους. Με τη σειρά του ο ΟΑΕΕ υποστηρίζει πως οι υπηρεσίες του ΕΟΠΥΥ είναι αυτές που πρέπει να εξυπηρετήσουν τους ασφαλισμένους, και εκτιμά πως είναι στην αρμοδιότητα του ΙΚΑ να συνεννοηθεί με τον ΕΟΠΥΥ ώστε να βρεθεί λύση.

Να σημειωθεί ότι οι παροχές σε είδος αφορούν μια σειρά απολύτως αναγκαίων εξαρτημάτων και αναλώσιμων υλικών, όπως φιάλες οξυγόνου, φίλτρα αιμοκάθαρσης κ.ά. και η έλλειψή τους θέτει σε κίνδυνο τη ζωή των συνταξιούχων. Στην καλύτερη περίπτωση, οι δικαιούχοι καλούνται να πληρώσουν γι' αυτά από την τσέπη τους.

Ο ΟΑΕΕ με έγγραφό του γνωστοποιεί τα εξής:

Α) Οι παροχές σε είδος παρέχονται πλέον από τον ΕΟΠΥΥ.

Β) Οι παροχές σε χρήμα και προκειμένου περί συνταξιούχων, τα έξοδα κηδείας χορηγούνται στους δικαιούχους από 1η Ιανουαρίου 2012 από τον ΟΑΕΕ.

Γ) Σταδιακά, η έκδοση των βιβλιαρίων ασθενείας συνταξιούχων γίνεται πλέον από τις υπηρεσίες του ΟΑΕΕ, για τις εξής περιπτώσεις:

• Ασφαλισμένων του ΟΑΕΕ για τους οποίους εκδίδεται συνταξιοδοτική απόφαση από 19 Σεπτεμβρίου 2012 και μετά.

• Συνταξιούχων του Οργανισμού για τους οποίους έχει εκδοθεί συνταξιοδοτική δαπάνη πριν από τη 19η Σεπτεμβρίου 2012, πλην όμως δεν είχε εκδοθεί βιβλιάριο ασθενείας από το ΙΚΑ.

• Συνταξιούχων που κατέχουν βιβλιάριο ασθενείας ΙΚΑ με συγκεκριμένη διάρκεια, π.χ. σύνταξη αναπηρίας ορισμένου χρόνου, μετά τη λήξη ισχύος του βιβλιαρίου ασθενείας.

• Στους επιζώντες επί μεταβίβασης σύνταξης.

Απαντώντας δε, στο ΙΚΑ, επισημαίνει: «Δεν κατανοούμε τι είναι αυτό που πρέπει να αναλάβουμε επιπλέον, όμως εμμένετε προφορικά και γραπτά, δοθέντος ότι κατά τα προαναφερόμενα:

1) Οι παροχές σε είδος παρέχονται από τον ΕΟΠΥΥ,

2) Οι παροχές σε χρήμα από τον ΟΑΕΕ,

3) Σταδιακά, εξελίσσεται η έκδοση και ανανέωση των βιβλιαρίων ασθενείας των συγκεκριμένων κατηγοριών και

4) Η έκδοση της Ευρωπαϊκής Κάρτας Ασφάλισης Ασθένειας (ΕΚΑΑ) των παραπάνω γίνεται από τον ΟΑΕΕ».

Παράλληλα, ο ΟΑΕΕ υποστηρίζει πως αρμόδιος φορέας για την εξυπηρέτηση παροχών σε είδος για τους παλιούς συνταξιούχους που είχαν εκδώσει βιβλιάρια αορίστου χρόνου πριν από τις 19 Σεπτεμβρίου 2012 παραμένει το ΙΚΑ.

Συνεπώς, αναφέρει το έγγραφο, εάν το ΙΚΑ θέλει να τους μεταφέρει στον ΕΟΠΥΥ, πρέπει να το συζητήσει με τις υπηρεσίες του ΕΟΠΥΥ, καθώς πρέπει να γίνει και μεταφορά του μηχανογραφικού αρχείου παροχών του ΙΚΑ στον Οργανισμό. «Μόνο έτσι», συμβουλεύει ο ΟΑΕΕ το ΙΚΑ και τον ΕΟΠΥΥ, «είναι δυνατόν να σχετίζονται και να συσχετίζονται στο διηνεκές οι παροχές και ο έλεγχος της περιοδικότητας, των διπλοπληρωμών και της νομιμότητας απόδοσης»...

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v