Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τράπεζες: Κλειδί για το stress test οι απομειώσεις

Στο μικροσκόπιο της ΕΚΤ 7 χιλιάδες δάνεια και ενυπόθηκες εξασφαλίσεις. Οι κρίσιμες διαφορές με BlackRock II και τι θα αλλάξει στο consensus των αναλυτών για τη κερδοφορία 2016-17. Γιατί συντηρείται η ανησυχία για ΑΜΚ σε χαμηλότερες τιμές.

Τράπεζες: Κλειδί για το stress test οι απομειώσεις

Ασυγκίνητοι από τις εκθέσεις ξένων οίκων, που εκτιμούν ότι οι ελληνικές τράπεζες είναι καλά ανακεφαλαιοποιημένες εν όψει της ολοκλήρωσης της πανευρωπαϊκής άσκησης προσομοίωσης, παραμένουν οι ξένοι επενδυτές.

Το μπαράζ θετικών εκθέσεων από Deutsche Bank, JP Morgan, Citigroup και BofA και οι προσδοκίες των αγορών για νέα μέτρα ενίσχυσης της ρευστότητας από την ΕΚΤ βοήθησαν μεν τις μετοχές των τραπεζών να αντιδράσουν ανοδικά, δεν καθησύχασαν, όμως, τις ανησυχίες για το αποτέλεσμα του stress test.

Οι μακροπρόθεσμοι ξένοι επενδυτές που στήριξαν τις εγχώριες τράπεζες στις πρόσφατες αυξήσεις κεφαλαίου συνεχίζουν να τηρούν, σύμφωνα με επικεφαλής μεγάλης χρηματιστηριακής εταιρείας, στάση αναμονής καθώς ανησυχούν ότι η εν εξελίξει άσκηση προσομοίωσης ενδέχεται να βγάλει πρόσθετες κεφαλαιακές ανάγκες, αλλάζοντας και βασικές παραμέτρους αποτίμησης των τραπεζών.

Το πρώτο μέρος του stress test αφορά στην αξιολόγηση της ποιότητας στοιχείων ενεργητικού των τραπεζών, με βάση τον ισολογισμό της 31ης Δεκεμβρίου 2013. Η ΕΚΤ αναμορφώνει, πρακτικά, τον δημοσιευμένο ισολογισμό αξιολογώντας ποια δάνεια ή άλλα στοιχεία ενεργητικού πρέπει να απομειωθούν.

Για τις εγχώριες συστημικές τράπεζες που συμμετέχουν στην άσκηση δύο είναι τα μεγάλα αγκάθια: η αξιολόγηση τυπικά ενήμερων επιχειρηματικών δανείων και η αποτίμηση ενυπόθηκων κατοικιών.

Από τα αποτελέσματα του ελέγχου στις δύο παραπάνω υποκατηγορίες θα προκύψει εν πολλοίς όχι μόνο το αν τα πιστωτικά ιδρύματα είναι ορθά κεφαλαιοποιημένα, αλλά και το πόσο θα πρέπει να αναπροσαρμοσθούν τα μοντέλα των αναλυτών για την κερδοφορία τους τη διετία 2016-2017, με δεδομένο ότι τα αποτελέσματα των χρήσεων 2014-15 δεν έχουν βαρύτητα στις αποφάσεις των επενδυτών.

Ο έλεγχος από την ΕΚΤ 7 χιλιάδων φακέλων επιχειρηματικών δανείων εκτιμάται ότι θα οδηγήσει σε σημαντικές αναμορφώσεις. Αρκετά από τα τυπικά ενήμερα σήμερα δάνεια ενδέχεται να χρειασθούν απομείωση καθώς θα κριθεί ότι οι επιχειρήσεις δεν είναι σε οικονομική θέση να τα εξοφλήσουν.

«Ακόμη και αν συνυπολογισθεί η προεξόφληση μελλοντικών ταμειακών ροών, είναι βέβαιο ότι θα απαιτηθεί απομείωση δανείων» εκτιμούν στελέχη ελεγκτικών εταιρειών που βλέπουν από πρώτο χέρι τις επιδόσεις των μεγάλων εγχώριων επιχειρήσεων. Επιπρόσθετα, κρίσιμο για τις τράπεζες είναι το ύψος του «κουρέματος» που θα επιβάλει στην αποτίμηση ενυπόθηκων κατοικιών η ΕΚΤ.

Οι κρίσιμες διαφορές μεταξύ ΕΚΤ και BlackRock II

Το ερώτημα που ανακύπτει είναι πόσο καλά κεφαλαιοποιημένες είναι οι τράπεζες για τους δύο παραπάνω σκοπέλους.

Η JP Morgan εκτίμησε πρόσφατα ότι η μεθοδολογία του πρόσφατου stress test από την ΤτΕ και οι αυξήσεις κεφαλαίου που ακολούθησαν διαμορφώνουν ισχυρές κεφαλαιακές αντοχές για τις τράπεζες, ώστε ακόμη και αν προκύψουν (υπό το ακραίο δυσμενές σενάριο) κεφαλαιακές ανάγκες, οι ΑΜΚ θα είναι μικρές.

Με δεδομένο ότι η BlackRock ταξινόμησε στα μη εξυπηρετούμενα όσα ενήμερα δάνεια είχαν υποστεί ρύθμιση, το επιχείρημα της JP Morgan έχει ισχυρή βάση. Η ΕΚΤ όμως ελέγχει έναν προς έναν 7 χιλιάδες φακέλους τυπικά ενήμερων επιχειρηματικών δανείων, μεταξύ των οποίων περιλαμβάνονται και δάνεια που δεν έχουν ρυθμισθεί.

Οι αλλαγές στα μοντέλα αποτίμησης των τραπεζών

Οι απομειώσεις που θα προκύψουν ενδεχομένως να ξεπερνούν την κεφαλαιακή επάρκεια των τραπεζών, σημειώνει στέλεχος ξένου επενδυτικού οργανισμού. Ακόμη, όμως, και αν δεν προκύψουν νέες ΑΜΚ, θα απαιτηθεί ο άμεσος σχηματισμός υψηλών προβλέψεων προκαλώντας τεκτονικές αλλαγές στις εκτιμήσεις αποτελεσμάτων για τη φετινή και την επόμενη χρήση.

Δεν είναι τυχαίο ότι η Deutsche Bank στην πρόσφατη έκθεσή της για τις τράπεζες περιορίστηκε σε εκτιμήσεις μόνο για τις επιδόσεις β΄ τριμήνου, πάνω στις οποίες στήριξε και τις τιμές στόχους που έδωσε για Εθνική, Alpha, Eurobank και Πειραιώς.

«Αυτήν τη στιγμή δεν γνωρίζουμε αν ο υφιστάμενος ισολογισμός των τραπεζών μπορεί στο σύνολό του να παράγει έσοδα. Μετά τη δημοσίευση των ευρημάτων της αύξησης θα γνωρίζουμε πέρα από τις τυχόν κεφαλαιακές ανάγκες, τι μέρος του ενεργητικού μπορεί να παραγάγει έσοδα και πού θα φθάσουν τα μη εξυπηρετούμενα και απομειούμενα δάνεια» αναφέρει στο Euro2day.gr έμπειρος τραπεζικός αναλυτής.

Η ταξινόμηση τυπικά ενήμερων σήμερα δανείων ως απομειούμενων θα οδηγήσει σε αυτόματη αναπροσαρμογή του μοντέλου αποτίμησης των τραπεζών. « Είναι άλλο να υπολογίζεις την απόδοση επί εξυπηρετούμενων δανείων 80 δισ. ευρώ και άλλο επί 70 δισ. ευρώ» τονίζει ο ίδιος.

Πού εδράζεται η ανησυχία για ΑΜΚ σε χαμηλότερες τιμές

Ένας ακόμη παράγοντας ισχυρής ανησυχίας μεταξύ των ξένων επενδυτών που έχουν θέσεις σε τραπεζικές μετοχές είναι σε ποιες τιμές θα διενεργηθούν ενδεχόμενες νέες αυξήσεις κεφαλαίου.

Πρόκειται για εύλογη ανησυχία καθώς ενδεχόμενες κεφαλαιακές ανάγκες θα προκύψουν από την απομείωση δανείων και ενυπόθηκων εξασφαλίσεων μειώνοντας το υγιές ενεργητικό των τραπεζών και επομένως την εύλογη αξία τους.

Όπως είναι γνωστό, ο νόμος που πέρασε η κυβέρνηση για την τελευταία ανακεφαλαιοποίηση της Eurobank προβλέπει για τις τράπεζες που έχουν δεχθεί κρατική βοήθεια ότι οι αυξήσεις κεφαλαίου θα διενεργούνται εντός εύρους εύλογης αξίας που την καθορίζουν δύο ανεξάρτητοι εκτιμητές.

Επιπρόσθετα, αν οι τράπεζες χρειασθούν εκ νέου αυξήσεις κεφαλαίου μερικούς μήνες αφότου άντλησαν 8,3 δισ. ευρώ, είναι πιθανόν υφιστάμενοι ξένοι (μεγαλο)επενδυτές να απαιτήσουν τιμές έκδοσης χαμηλότερες από τις προηγούμενες.

Ήδη, μέσω σειράς δημοσιευμάτων, δημιουργείται το απαραίτητο κλίμα με το σκεπτικό ότι αν οι ΑΜΚ είναι αναπόφευκτες, ας αποτελέσουν τουλάχιστον το μέσο περαιτέρω μείωσης του ποσοστού του ΤΧΣ, ώστε να επιτευχθεί διά αυτής της οδού η ταχύτερη ιδιωτικοποίηση των τραπεζών...

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v