Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΥπΑΑΤ: Σύσκεψη για παραγωγούς εσπεριδοειδών Λακωνίας

Τα προβλήματα των παραγωγών εσπεριδοειδών της Λακωνίας βρέθηκαν στο επίκεντρο σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε στο ΥπΑΑΤ. Συζητήθηκε και η αξιοποίηση των προγραμμάτων προώθησης του ΥπΑΑΤ για τη διείσδυση των εσπεριδοειδών σε νέες αγορές.

ΥπΑΑΤ: Σύσκεψη για παραγωγούς εσπεριδοειδών Λακωνίας
Σύσκεψη για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι παραγωγοί εσπεριδοειδών του Νομού Λακωνίας πραγματοποιήθηκε στο ΥπΑΑΤ, υπό την προεδρία του αναπληρωτή υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Πάρι Κουκουλόπουλου.

Στη σύσκεψη συμμετείχαν ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας και βουλευτής Λακωνίας του ΠΑΣΟΚ κ. Λεωνίδας Γρηγοράκος, η βουλευτής της ΝΔ στη Λακωνία κ. Φεβρωνία Πατριανάκου, ο γενικός γραμματέας Αγροτικής Πολιτικής και Διεθνών Σχέσεων του ΥπΑΑΤ κ. Δημήτρης Μελάς, ο πρόεδρος του ΟΠΕΚΕΠΕ κ. Γρηγόρης Αποστολάκος, η αντιπεριφερειάρχης της Περιφερειακής Ενότητας Λακωνίας κ. Ντία Τζανετέα και εκπρόσωποι των ΕΑΣ και των Ομάδων Παραγωγών εσπεριδοειδών του Νομού Λακωνίας και χυμοποιοί.

Στη συνάντηση επισημάνθηκε η υποστήριξη της καλλιέργειας των εσπεριδοειδών με την ένταξη των πορτοκαλιών στο καθεστώς των συνδεδεμένων ενισχύσεων που συμπεριλήφθησαν στην πρόταση του Εθνικού Φακέλου της νέας Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΚΑΠ), η οποία στάλθηκε προς έγκριση από το ΥπΑΑΤ στην Ε.Ε. την 1η Αυγούστου.

Ο κ. Κουκουλόπουλος επεσήμανε ότι η πολιτική ηγεσία του ΥπΑΑΤ είναι σε στενή συνεργασία με τις Ομάδες Παραγωγών και όλους τους εμπλεκόμενους φορείς για την τελική διαδικασία του τρόπου καταβολής των συνδεδεμένων ενισχύσεων, εν όψει της έγκρισης της πρότασης από την Ε.Ε.

Στη συνάντηση ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας κ. Λεωνίδας Γρηγοράκος τόνισε στον αναπληρωτή υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι παραγωγοί εσπεριδοειδών από την απώλεια του εισοδήματός τους εξαιτίας των βροχοπτώσεων του Νοεμβρίου και της μικροκαρπίας που έπληξαν τις καλλιέργειες και ζήτησε την άμεση ενεργοποίηση του κανονισμού de minimis για την ενίσχυση του εισοδήματος των παραγωγών. Με την πρόταση του κ. Γρηγοράκου συμφώνησε η βουλευτής της ΝΔ στη Λακωνία κ. Φεβρωνία Πατριανάκου, οι εκπρόσωποι της αυτοδιοίκησης και οι αγρότες.

Ο αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Πάρις Κουκουλόπουλος επεσήμανε σχετικά με το θέμα των ενισχύσεων από τον κανονισμό de minimis, ότι μετά την ολοκλήρωση της διάθεσης του προϊόντος, όπως προβλέπει η σχετική νομοθεσία της Ε.Ε., θα συγκροτηθεί φάκελος ο οποίος και θα κατατεθεί προς έγκριση στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Στη συνάντηση συζητήθηκαν, επίσης, θέματα που αφορούν στην αξιοποίηση των προγραμμάτων προώθησης του ΥπΑΑΤ για τη διείσδυση των εσπεριδοειδών σε νέες αγορές του εξωτερικού, ενώ επισημάνθηκε και η αναγκαιότητα της συγκρότησης υγιών ομάδων παραγωγών και συνεταιρισμών για την ενίσχυση της εμπορίας, της διακίνησης και της εξωστρέφειας του κλάδου των εσπεριδοειδών με την καλύτερη αξιοποίηση των κονδυλίων της νέας ΚΑΠ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v