Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ιππόδρομος: Εγγυητική επιστολή 40 εκατ. κατέθεσε η GFP στο ΤΑΙΠΕΔ

Επιμένει η επενδυτική εταιρεία GFP στη διεκδίκηση του ιπποδρομιακού στοιχήματος. Κατέθεσε εγγυητική επιστολή 40 εκατ. ευρώ στο ΤΑΙΠΕΔ το Δ.Σ. του οποίου συνεδριάζει για να εξετάσει τη βελτιωμένη προσφορά καταθέτει η Intralot

Ιππόδρομος: Εγγυητική επιστολή 40 εκατ. κατέθεσε η GFP στο ΤΑΙΠΕΔ

Εγγυητική επιστολή ύψους 40 εκατ. ευρώ κατέθεσε σήμερα η επενδυτική εταιρεία Global Family Partners (GFP) στο Ταμείο Ιδιωτικοποιήσεων (ΤΑΙΠΕΔ). Η GFP είχε υποβάλει πρόταση για την απόκτηση της άδειας 20ετούς διαχείρισης του ιπποδρομιακού στοιχήματος, εκτός διαδικασίας, την οποία δεν αξιολόγησε το διοικητικό συμβούλιο του Ταμείου. Το Δ.Σ. του ΤΑΙΠΕΔ συνεδριάζει σήμερα προκειμένου να παραλάβει και να αξιολογήσει τη βελτιωμένη προσφορά που καταθέτει η κοινοπραξία υπό την Intralot. Η αρχική προσφορά της τελευταίας ανέρχονταν σε 5,25 εκατ. ευρώ και σύμφωνα με ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες σχεδιάζει να καταθέσει βελτιωμένη πρόταση που θα κινείται κοντά στα 12 εκατ. ευρώ.

Με ενδιαφέρον αναμένεται, πάντως, η στάση που θα τηρήσει το Δ.Σ. του ΤΑΙΠΕΔ μετά την κατάθεση της εγγυητικής επιστολής από την GFP. Αν επιβεβαιωθούν οι πληροφορίες για τη βελτιωμένη προσφορά της Intalot, το τίμημα που προσφέρει η τελευταία είναι κάτω από το 1/3 αυτής που προσφέρει η GFP, γεγονός που ασχέτως των τυπικών διαδικασιών θα πρέπει να ληφθεί υπόψη σε ό,τι αφορά τη διασφάλιση του δημοσίου συμφέροντος, λένε παράγοντες της αγοράς. Η επενδυτική εταιρεία δεσμεύεται πλέον με την εγγυητική επιστολή πως θα προσφέρει 40 εκατ. ευρώ ενώ έχει αφήσει ανοικτό το ενδεχόμενο για υψηλότερο τίμημα (εφόσον υπάρξουν διαπραγματεύσεις) χωρίς να ζητά τη διενέργεια due diligence, θεωρώντας ότι καλύπτεται από τα δεδομένα που έχει στη διάθεσή του.

Τυπικά, η τύχη του διαγωνισμού συνδέεται με το πόσο κοντά θα βρίσκεται η βελτιωμένη προσφορά της Intralot στην αποτίμηση που παρέδωσε στο ΤΑΙΠΕΔ ο ανεξάρτητος εκτιμητής που είχε προσλάβει για τον σκοπό αυτό. Η αποτίμηση του 20ετούς δικαιώματος διαχείρισης του ιπποδρομιακού στοιχήματος από τον ανεξάρτητο εκτιμητή δεν έχει γίνει μέχρι στιγμής γνωστή. Το διοικητικό συμβούλιο του τελευταίου πάντως διατηρεί το δικαίωμα να κηρύξει άγονο τον διαγωνισμό στην περίπτωση που η βελτιωμένη προσφορά της Intralot απέχει από την αποτίμησή του.

Το Δ.Σ. του ΤΑΙΠΕΔ είχε ζητήσει την προηγούμενη εβδομάδα βελτίωση της οικονομικής προσφοράς η οποία είχε εξεταστεί και από το Συμβούλιο Εμπειρογνωμόνων του Ταμείου. Είχε, μάλιστα, αδειάσει τη διοίκηση της Intralot η οποία λίγες ημέρες νωρίτερα υποστήριξε πως η προσφορά της ανέρχεται σε περίπου 56.281.000 ευρώ! Στην ανακοίνωση του Ταμείου αναφερόταν πως η προσφορά της κοινοπραξίας υπό την Intralot ανέρχεται σε 5.250.000 ευρώ και πως «αυτό είναι και το μόνο ποσό που εξετάζεται στο πλαίσιο της εν εξελίξει διαγωνιστικής διαδικασίας. Διάφορα άλλα ποσά που ανακοινώθηκαν στα ΜΜΕ δεν συνδέονται με το τίμημα του διαγωνισμού».

Η διοίκηση του Ταμείου δεν συζήτησε την πρόταση της GFP με το επιχείρημα πως «είναι αυτονόητη η διαφύλαξη του κύρους και της αξιοπιστίας της διαγωνιστικής του διαδικασίας. Είναι σαφές ότι αυτό ισχύει και στον εν εξελίξει διαγωνισμό, όπου μοναδική εγκύρως υποβληθείσα προσφορά είναι η ανωτέρω (σ.σ. της Intralot»).

Για την ολοκλήρωση της διαδικασίας εξακολουθούν, πάντως, να πιέζουν τα σωματεία εργαζομένων στον Ιππόδρομο του Μαρκόπουλου. Η ελληνική κυβέρνηση έχει συμφωνήσει με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να θέσει σε εκκαθάριση τον καταχρεωμένο ΟΔΙΕ (που διαχειρίζεται σήμερα το ιπποδρομιακό στοίχημα και τον ιππόδρομο) μέχρι τα τέλη Σεπτεμβρίου. Οι ιπποδρομιακοί φορείς φοβούνται πως αν δεν έχει ολοκληρωθεί μέχρι τότε ο διαγωνισμός, θα σταματήσει η λειτουργία του ιπποδρόμου με αποτέλεσμα την απώλεια θέσεων εργασίας, γεγονός το οποίο πάντως αμφισβητείται καθώς υπάρχουν τρόποι να ξεκινήσει η εκκαθάριση του ΟΔΙΕ χωρίς να σταματήσει να λειτουργεί.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v