Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Συγκοινωνίες: Νέες τιμές για κάρτες και εισιτήρια

Μια σειρά αλλαγών που ξεκινούν με την νέα τιμολογιακή πολιτική και θα φτάσουν ως την πλήρη αναδιοργάνωση των αστικών συγκοινωνιών προωθούν το ΥΠΟΜΕΔΙ και ΟΑΣΑ. Στο 1,20 ευρώ το κόστος του εισιτηρίου στα 30 ευρώ η μηνιαία κάρτα απεριορίστων διαδρομών από τη Δευτέρα.

Συγκοινωνίες: Νέες τιμές για κάρτες και εισιτήρια

Φθηνότερες μετακινήσεις για τους περισσότερους χρήστες των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς (ΜΜΜ) φέρνει η εφαρμογή της νέας τιμολογιακής πολιτικής των Συγκοινωνιών Αθηνών, που τίθεται σε ισχύ από την ερχόμενη Δευτέρα, 1η Σεπτεμβρίου.

Η μείωση της τιμής σε εισιτήρια και κάρτες είναι η πρώτη αλλαγή που θα δουν οι πολίτες στις αστικές συγκοινωνίες, δεν είναι όμως η μόνη, αφού ο σχεδιασμός προβλέπει σειρά από δράσεις που θα ολοκληρωθούν σε διάστημα περίπου δύο ετών, οπότε και θα έχουν ολοκληρωθεί και τα έργα του ηλεκτρονικού εισιτήριου και της τηλεματικής. Μεταξύ άλλων προβλέπεται η παρουσία αστυνομικών στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, για την εμπέδωση του αισθήματος ασφάλειας, η εντατικοποίηση των ελέγχων για την αντιμετώπιση της λαθρεπιβίβασης και στόχο την αύξηση των εσόδων, η αναδιοργάνωση του δικτύου δρομολογίων, για την πληρέστερη κάλυψη του λεκανοπεδίου, αλλά και η δυνατότητα αγοράς μηνιαίων καρτών με τη χρήση πιστωτικών και χρεωστικών καρτών.

Χρυσοχοϊδης: Φθηνότερη πρόσβαση στις συγκοινωνίες

Η νέα τιμολογιακή πολιτική στις αστικές συγκοινωνίες της πρωτεύουσας παρουσιάστηκε νωρίτερα σήμερα από τον υπουργό Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων και τους επικεφαλής των συγκοινωνιακών φορέων ΟΑΣΑ, ΣΤΑ.ΣΥ και ΟΣΥ. Κατά την παρουσίαση, που έγινε στο αμαξοστάσιο των τρόλεϊ στο Ρουφ, ο Μιχάλης Χρυσοχοϊδης σημείωσε ότι από την Δευτέρα οι μετακινήσεις γίνονται φθηνότερες για τους πολίτες.

Ο υπουργός τόνισε ότι η εξέλιξη αυτή είναι ιδιαίτερα, σημαντική δεδομένου ότι στο μνημόνιο υπήρχε πρόβλεψη και υποχρέωση για αύξηση της τιμής στα εισιτήρια. Αντ’ αυτού προχωρά μείωση της τιμής του ενιαίου εισιτηρίου από 1,40 σε 1,20 ευρώ, με παράλληλη όμως μείωση της διάρκειά τους κατά 20 λεπτά της ώρας, αφού πλέον θα ισχύει για 70 και όχι για 90 λεπτά.

Σημαντική είναι και η μείωση στην τιμή της κάρτας απεριορίστων διαδρομών για όλα τα μέσα στα 30 ευρώ από τα 45 ευρώ που ίσχυε εως τώρα. Οι χρήστες θα μπορούν επίσης να προμηθεύονται και κάρτες με ετήσια, εξάμηνη και τρίμηνη διάρκεια.

Ερωτηθείς για την οικονομική επίπτωση που θα έχει η μείωση της τιμής εισιτηρίων και καρτών στα έσοδα των συγκοινωνιακών φορέων ο κ. Χρυσοχοϊδης εμφανίστηκε αισιόδοξος σημειώνοντας ότι φέτος καταγράφεται αύξηση των εσόδων κατά 10 εκατομμύρια ευρώ. Ο ίδιος απέδωσε την εξέλιξη αυτή αφενός στην εντατικοποίηση των ελέγχων που περιόρισαν την λαθρεπιβίβαση, αλλά και την μικρή βελτίωση του οικονομικού κλίματος.

Παραβατικότητα

Επίσης ο υπουργός ανέφερε ότι σύντομα θα κάνουν την εμφάνισή τους στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς αστυνομικοί, όπως υπήρχαν παλαιότερα, οι οποίοι θα αναλάβουν την αντιμετώπιση φαινομένων παραβατικότητας που παρουσιάζονται και για τα οποία δεν έχουν αρμοδιότητα οι υπηρεσίες security. Υπολογίζεται ότι για την κάλυψη των αναγκών των αστικών συγκοινωνιών θα απασχολούνται περίπου 50 αστυνομικοί, το κόστος των οποίων θα αναλάβει να καλύπτει ο ΟΑΣΑ.

Προσλήψεις

Σύντομα αναμένεται ότι θα προχωρήσουν και οι προσλήψεις προσωπικού που θα καλύψουν κενά σε σταθερές και οδικές συγκοινωνίες. Πιο κοντά φαίνεται ότι είναι η προκήρυξη του διαγωνισμού για την πρόσληψη 290 ατόμων στις σταθερές συγκοινωνίες. Ο διαγωνισμός καθυστέρησε να βγει στον αέρα μετά την απόρριψη από το ΑΣΕΠ της μοριοδότησης για τα άτομα που εργάζονταν παλιότερα στην εταιρεία και λύθηκε η σύμβαση τους μετά τον εντοπισμό παρατυπιών κατά την πρόσληψή τους, μετά από έλεγχο του Γενικού Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης.

Επίσης μέσα στις επόμενες μέρες οι χρήστες των ΜΜΜ θα έχουν τη δυνατότητα να προμηθεύονται τις κάρτες τους και από τα τραπεζικά καταστήματα, αφού προχώρησε ο σχετικός διαγωνισμός και τη δημιουργία του συστήματος ανέλαβε η Alpha Bank.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v