Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Νέα πρόταση της ΡΑΕ για την αγορά ρεύματος

Με στόχο την ανάπτυξη του ανταγωνισμού στην αγορά ρεύματος, η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας θα πραγματοποιήσει στις 20 Φεβρουαρίου του 2015 την πρώτη δημοπρασία ενέργειας από λιγνιτικά και υδροηλεκτρικά εργοστάσια της ΔΕΗ.

Νέα πρόταση της ΡΑΕ για την αγορά ρεύματος

Σε διαβούλευση έθεσε σήμερα η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ) το νέο πλαίσιο λειτουργίας της αγοράς ρεύματος. Η διαβούλευση θα διαρκέσει έως τις 15 Σεπτεμβρίου. Στη νέα πρόταση για τον τρόπο λειτουργίας της αγοράς, έχουν συμπεριληφθεί οι προτάσεις των φορέων.

Στόχος τη ΡΑΕ είναι οι ανεξάρτητοι προμηθευτές να αποκτήσουν πρόσβαση στις φθηνότερες πηγές ηλεκτροπαραγωγής (λιγνίτης και υδροηλεκτρικά) που σήμερα εκμεταλλεύεται αποκλειστικά η ΔΕΗ.

Βάσει των προτάσεων, η τιμή πώλησης της ενέργειας θα προκύπτει από τη δημοπρασία αλλά θα ορίζεται τιμή εκκίνησης από τη ΡΑΕ. Η πρώτη δημοπρασία θα πραγματοποιηθεί στις 20 Φεβρουαρίου του 2015.

Όπως αναφέρει το ΑΜΠΕ, οι δημοπρασίες θα αφορούν συνολικά το 30% - 35% της ετήσιας λιγνιτικής και υδροηλεκτρικής παραγωγής, ποσοστό που κατά τη ΡΑΕ είναι επαρκές, ώστε οι ανεξάρτητοι προμηθευτές να αναπτύξουν ένα «μίγμα καυσίμων» αντίστοιχου μέσου κόστους ενέργειας με αυτό του κυρίαρχου παίκτη της αγοράς (ΔΕΗ), δίνοντάς τους τη δυνατότητα να τον ανταγωνιστούν ισοδύναμα στην αγορά λιανικής.

«Οι προμηθευτές, οι οποίοι θα αποκτούν δικαιώματα χρήσης των ρυθμιζόμενων προθεσμιακών προϊόντων, αναμένεται ότι θα μετακυλύουν το οικονομικό όφελος που προκύπτει από τη χρήση τους στους εγχώριους πελάτες λιανικής, στη βάση του προφίλ κατανάλωσης της κάθε κατηγορίας καταναλωτή, λαμβάνοντας υπ' όψη την υφιστάμενη κατάσταση, όσον αφορά το επίπεδο των τιμολογίων λιανικής κάθε πελάτη και τις συνθήκες ανταγωνισμού που θα δημιουργηθούν μεταξύ των προμηθευτών», αναφέρει στο κείμενο της διαβούλευσης η ΡΑΕ.

Εκτιμά δε, ότι εφ' όσον όλοι οι προμηθευτές θα έχουν πρόσβαση στα προϊόντα αυτά, αναμένεται ότι, λόγω του ανταγωνισμού που θα δημιουργηθεί τόσο μεταξύ των νέων προμηθευτών και της ΔΕΗ όσο και των ανεξάρτητων προμηθευτών μεταξύ τους, πρακτικά θα εκλείψουν οι περιπτώσεις όπου θα είναι δυνατή η αποκόμιση υπερκέρδους από τη χρήση των προϊόντων αυτών .

*Δείτε την πρόταση της ΡΑΕ στη στήλη δεξιά Συνοδευτικό Υλικό 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v