Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τράπεζες: Όλα ανοικτά για stress test και TLTROs

Τα αιτήματα της ελληνικής πλευράς προς το μέλος της ΕΚΤ B. Coeure αναφορικά με τη μεθοδολογία στα stress test αλλά και τις πράξεις χρηματοδότησης της κεντρικής τράπεζας. Αναζητούνται εναλλακτικές λύσεις για τα TLTROs.

Τράπεζες: Όλα ανοικτά για stress test και TLTROs

Τα θέματα που απασχολούν κυβέρνηση και τράπεζες στην εν εξελίξει άσκηση προσομοίωσης ακραίων καταστάσεων αλλά και στο μέτωπο της άντλησης φθηνής ρευστότητας μέσω του προγράμματος TLTROs (Targeted Longer-Term Refinancing Operations) συζητήθηκαν στις συναντήσεις του κ. B. Coeure με τον υπουργό Οικονομικών και το διοικητή της ΤτΕ.

Το μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΚΤ συναντήθηκε χθες διαδοχικά με τους κ. Γκίκα Χαρδούβελη και Γ. Στουρνάρα. Στις συναντήσεις που έγιναν σε ιδιαίτερα καλό κλίμα η ελληνική πλευρά έθεσε όλα τα εκκρεμή ζητήματα σε σχέση με τη μεθοδολογία της άσκησης προσομοίωσης αλλά και τη συμμετοχή των ελληνικών τραπεζών στο πρόγραμμα χρηματοδότησης TLTROs.

Η κυβέρνηση έχει ζητήσει από την ΕΚΤ να συνυπολογισθεί η επίπτωση της βαθιάς ύφεσης, σε σειρά οικονομικών δεικτών, που προσμετρούνται στον έλεγχο ποιότητας ενεργητικού τον οποίο ολοκληρώνει η ΕΚΤ και να υιοθετηθεί για την αξιολόγηση των ελληνικών τραπεζών ένα μοντέλο που δεν θα είναι μόνο στατικό (σ.σ reset στον ισολογισμό χρήσης 2013) αλλά θα περιλαμβάνει και εργαλεία δυναμικής αξιολόγησης.

Προς το παρόν η ΕΚΤ έχει κάνει επί της αρχής δεκτό, όπως αποκάλυψε το Euro2day.gr το αίτημα να αξιολογηθούν 7 χιλιάδες επιχειρηματικά δάνεια με μικτό μοντέλο, που θα λαμβάνει υπ όψιν του τόσο τη σχέση καθαρού δανεισμού προς EBITDA όσο και μελλοντικές ταμειακές ροές.

Στον αντίποδα, οι ενέργειες κεφαλαιακής ενίσχυσης που προβλέπουν τα εγκεκριμένα πλάνα αναδιάρθρωσης δεν θα προσμετρηθούν για τον υπολογισμό των κεφαλαιακών αναγκών θα ανακοινωθούν όμως ταυτόχρονα με τα ευρήματα της άσκησης, ώστε να μετριασθούν οι εντυπώσεις για τις τράπεζες με υψηλές κεφαλαιακές ανάγκες.

Ως προς τα υπόλοιπα αιτήματα, η ελληνική πλευρά διατυπώνει την εκτίμηση ότι θα βρεθεί modus operandi ως τις 15 Σεπτεμβρίου όταν και θα ξεκινήσει ο εποπτικός διάλογος μεταξύ ΕΚΤ, εθνικών αρμόδιων αρχών και τραπεζών επί των μη ολοκληρωμένων και προκαταρκτικών ευρημάτων της άσκησης.

Αναζητούνται εναλλακτικές λύσεις για TLTROs

Στο μέτωπο της συμμετοχής των εγχώριων τραπεζών στη φθηνή χρηματοδότηση που παράσχει η ΕΚΤ μέσω του προγράμματος Targeted Longer-Term Refinancing Operations εξετάζονται εναλλακτικές λύσεις.

Όπως έγραψε ο Χαμαιλέων αν η Ελλάδα βγει από το μνημόνιο, όπως επιδιώκει η κυβέρνηση, και η πιστοληπτική ικανότητα της χώρας παραμείνει χαμηλότερη του ελάχιστου αποδεκτού από την ΕΚΤ, προκύπτει νομικό κενό.

Ο κανονισμός, δηλαδή, της ΕΚΤ δεν περιλαμβάνει σχετική πρόνοια και έτσι οι τράπεζες κινδυνεύουν να μείνουν εκτός των πράξεων TLTROs καθώς τα ελληνικά κρατικά ομόλογα δεν θα γίνονται αποδεκτά ως ενέχυρα.

Οι δύο πλευρές εξετάζουν λύσεις υποκατάστασης που θα επιτρέψουν την ομαλή πρόσβαση των εγχώριων τραπεζών στο πρόγραμμα χωρίς να απαιτηθούν σημαντικές αλλαγές στον κανονισμό της ΕΚΤ. «Υπάρχει κλίμα συνεννόησης αν και απαιτείται αρκετή δουλειά για να βρεθεί η προσφορότερη λύση» σημειώνει στο Euro2day.gr στέλεχος που παρακολουθεί εκ του σύνεγγυς τις εξελίξεις.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v