Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

«Τανγκό» στο Παρίσι, «ροκ» στην Αθήνα

Ήπιο γύρο διαπραγματεύσεων στη Γαλλία περιμένει η κυβέρνηση. Τα πιο δύσκολα, εκτιμά, έρχονται στο τέλος Σεπτεμβρίου. Πρωτοβουλίες και επαφές Σαμαρά για να προχωρήσουν οι ελληνικές θέσεις και οι φοροελαφρύνσεις.

«Τανγκό» στο Παρίσι, «ροκ» στην Αθήνα

Την ώρα που το ΔΝΤ χαρακτήριζε χθες «προπαρασκευαστικές συζητήσεις» τις διαπραγματεύσεις της προσεχούς εβδομάδας στο Παρίσι, στην ελληνική κυβέρνηση κρατούν χαμηλούς τόνους εν όψει των τριήμερων διαβουλεύσεων με την τρόικα. Όπως αναφέρουν στο Μέγαρο Μαξίμου, το υπουργικό κλιμάκιο που θα συμμετάσχει στις συζητήσεις «θα κάνει αυτό που πρέπει», αναμένοντας να επιβεβαιωθεί και από την άλλη πλευρά η καλή πορεία της οικονομίας μας.

Χαρακτηρίζουν τη συγκεκριμένη διαπραγμάτευση σημαντική, όμως όχι και την πιο κρίσιμη, και παραπέμπουν στη συνολική αξιολόγηση που θα γίνει στο τέλος Σεπτεμβρίου στην Αθήνα η οποία θα καθορίσει σε πολύ μεγάλο βαθμό τις περαιτέρω εξελίξεις.

Το πλεόνασμα, οι αναβαθμίσεις των διεθνών οίκων και η πτωτική πορεία των spreads, με βάση κυβερνητικό αξιωματούχο, «είναι τα όπλα μας για να μπορέσουμε να πούμε πως έχουμε τηρήσει τις δεσμεύσεις μας. Και είναι σαφές πως δεν βρισκόμαστε στην ίδια κατάσταση με το 2010 και το 2012». Και σε αυτό το μήκος κύματος κινήθηκε και ο Αντώνης Σαμαράς κατά την προχθεσινή σύσκεψη με τους υπουργούς, τους οποίους προέτρεψε να πάνε στις συζητήσεις περισσότερο προετοιμασμένοι από κάθε άλλη φορά, με απτά και συγκεκριμένα στοιχεία που δεν θα μπορούν να αμφισβητηθούν από την τρόικα. Όπως για παράδειγμα, το πετρέλαιο θέρμανσης, τα έσοδα από το οποίο δεν ήταν τα επιθυμητά τα προηγούμενα δύο χρόνια, με συνέπεια να κρίνεται επιβεβλημένη η αλλαγή. Ή ακόμα οι οφειλές προς την εφορία και τα ταμεία, που δεν αποδόθηκαν κυρίως λόγω των λίγων και υψηλών μηνιαίων δόσεων και της αδυναμίας των φορολογουμένων να αντεπεξέλθουν.

Ειδικά για τους φόρους, πάντως, και τις ελαφρύνσεις που επιδιώκει η κυβέρνηση, ο Αντώνης Σαμαράς παίρνει πάνω του το παιχνίδι και στο πλαίσιο της πολιτικής διαπραγμάτευσης με κορυφαίους παράγοντες της Ε.Ε. και ηγέτες των άλλων χωρών αναζητά συμμάχους. Κι εδώ, ως βασικό επιχείρημα στο τραπέζι των συζητήσεων, χρησιμοποιεί τα νούμερα που πιστοποιούν τη βελτίωση των οικονομικών μεγεθών, αλλά και τον σοβαρό κίνδυνο της κοινωνικής έκρηξης εάν δεν δοθούν σύντομα οι απαραίτητες ανάσες προς τους πολίτες, ειδικά των μικρομεσαίων στρωμάτων.

«Πάντα τίθενται ζητήματα και γίνεται συζήτηση. Μια πρώτη φάση συζήτησης αφορά διάφορες δράσεις που είχαν συμφωνηθεί από την πλευρά της Ελλάδας. Η πολιτική διαπραγμάτευση ακολουθεί», δήλωσε χθες η κυβερνητική εκπρόσωπος Σοφία Βούλτεψη, κληθείσα να αποκαλύψει την ατζέντα των συζητήσεων.

Ο πρωθυπουργός βρίσκεται σε διαρκή επαφή με τους υπουργούς που θα συμμετάσχουν στην ελληνική αποστολή στο Παρίσι, ενώ χθες σε νέα συνάντηση που είχε με τον υπουργό Οικονομικών Γκίκα Χαρδούβελη, συζητήθηκε το ενδεχόμενο να δοθεί ένας ακόμα χρόνος παράταση στην προστασία της πρώτης κατοικίας από τους πλειστηριασμούς. Σε καμία περίπτωση, υποστηρίζουν τα δύο κόμματα της συγκυβέρνησης, δεν πρέπει να ικανοποιηθεί η απαίτηση της τρόικας να πλειστηριάζονται, από το 2015, τα ακίνητα στο 1/3 της αντικειμενικής αξίας τους.

Στις συζητήσεις με τους εκπροσώπους των δανειστών, πρόθεση της κυβέρνησης είναι να αποφευχθεί να ανοίξουν θέματα όπως το ασφαλιστικό και τα εργασιακά, ενώ αγκάθι παραμένει και το ζήτημα των απολύσεων στο δημόσιο, με τη μνημονιακή υποχρέωση της χώρας μας να θέλει την αποχώρηση από την εργασία τους επιπλέον 6.500 υπαλλήλων μέσα στο 2014. Αυτό το θέμα έχει προκαλέσει και ενδοκυβερνητικές τριβές, με το ΠΑΣΟΚ να επιμένει ότι, με τους κατάλληλους χειρισμούς, η συμφωνία μπορεί να αλλάξει προς όφελός μας.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v