Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Από σήμερα οι αιτήσεις για απασχόληση 12.000 νέων ανέργων

Νέοι, 18 έως 24 ετών, μπορούν από σήμερα να κάνουν ηλεκτρονικά αιτήσεις για συμμετοχή στο πρόγραμμα κατάρτισης και απασχόλησης σε ιδιωτικές επιχειρήσεις. Τη Δευτέρα, παρουσία του πρωθυπουργού, συνεδριάζει για πρώτη φορά η Εθνική Επιτροπή Απασχόλησης.

Από σήμερα οι αιτήσεις για απασχόληση 12.000 νέων ανέργων

Η μείωση του ποσοστού ανεργίας, ει δυνατόν και εντός του 2014, τίθεται κεντρικός στόχος από την κυβέρνηση και προσωπικά από τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, ο οποίος μία ημέρα πριν από την αναχώρηση του οικονομικού επιτελείου για το Παρίσι ενεργοποιεί το Εθνικό Συμβούλιο Απασχόλησης.

Άλλωστε, ακόμη και η τρόικα έχει θέσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων τη στήριξη των ανέργων, κυρίως των νέων και των μακροχρόνια, με καινοτόμα μέτρα, στο πλαίσιο αναδιάρθρωσης του ΟΑΕΔ. Κι ενώ τα επιδοτούμενα από το νέο ΕΣΠΑ προγράμματα περιμένουν την έγκριση της Κομισιόν, το υπουργείο Εργασίας ρίχνει στην αγορά προγράμματα κατάρτισης και επιδότησης της απασχόλησης, για συγκεκριμένες ομάδες-στόχους, που χρηματοδοτούνται από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο. Από σήμερα, ξεκινούν οι δηλώσεις συμμετοχής νέων ανέργων ηλικίας έως 24 ετών για τη συμμετοχή στο πρόγραμμα απόκτησης εργασιακής εμπειρίας.

Κατά τη συνάντηση της Δευτέρας, στο Μαξίμου, από τον υπουργό Εργασίας Γιάννη Βρούτση θα τεθεί ο κεντρικός άξονας για τον συντονισμό των δράσεων αλλά και των πόρων όλων των υπουργείων για την αντιμετώπιση της ανεργίας. Τα σημάδια δεν είναι καλά αφού δεν διαφαίνεται σημαντική ανάσχεση της ανεργίας, από το Πάσχα έχουν σταματήσει τα νέα επιδοτούμενα προγράμματα, ενώ από τον επόμενο κιόλας μήνα θα υπάρξει νέο κύμα ανέργων, λόγω της σταδιακής λήξης της τουριστικής περιόδου.

Παράλληλα, σήμερα ξεκινούν οι αιτήσεις για την πρώτη δράση που εντάσσεται στο Εθνικό Σχέδιο «Εγγύηση για τη Νεολαία». Πρόκειται για ένα από τα γνωστά προγράμματα voucher, που απευθύνεται όμως σε 12.000 νέους ηλικίας από 18 έως 24 ετών για να αποκτήσουν εργασιακή εμπειρία σε επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα. Άνεργοι νέοι μπορούν από σήμερα, ηλεκτρονικά να υποβάλλουν αιτήσεις για να συμμετάσχουν στο πρόγραμμα «Επιταγή εισόδου».

Συνολικά, προβλέπεται ότι θα ωφεληθούν 12.000 άνεργοι, από τους οποίους 3.000 θα είναι απόφοιτοι πανεπιστημίων - ΤΕΙ και 9.000 θα είναι απόφοιτοι υποχρεωτικής, δευτεροβάθμιας και μεταδευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.

Ομάδα-στόχος του προγράμματος είναι αφενός οι νέοι, αφετέρου οι άνεργοι με χαμηλά προσόντα, οι οποίοι αποκλείονταν από τα προηγούμενα προγράμματα λόγω της έλλειψης εξειδίκευσης, ή λόγω της ηλικίας τους. Ο συνολικός προϋπολογισμός του προγράμματος είναι 43.200.000 € και χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Πρωτοβουλία για την Απασχόληση των Νέων (ΠΑΝ – «Youth Employment Initiative») και το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο (ΕΚΤ). Όπως όλα τα προγράμματα voucher, προσφέρει θεωρητική κατάρτιση και πρακτική άσκηση σε επιχειρήσεις. Οι ωφελούμενοι λαμβάνουν εκπαιδευτικό επίδομα ύψους 2.410 ευρώ για τους αποφοίτους ΑΕΙ - ΤΕΙ και 2.240 για τους αποφοίτους υποχρεωτικής δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.

Προϋποθέσεις συμμετοχής για τους άνεργους νέους:

- Να πιστοποιούν το επίπεδο εκπαίδευσης με την προσκόμιση -κατά περίπτωση- τίτλου σπουδών, απολυτηρίου Γυμνασίου-Λυκείου-ΙΕΚ ή άλλου ισοδύναμου τίτλου σπουδών.

- Να έχουν γεννηθεί από 1.1.1990 μέχρι και 31.12.1996.

- Να είναι εγγεγραμμένοι στα Μητρώα Ανεργίας του ΟΑΕΔ.

- Να έχουν συμπληρώσει το τυποποιημένο έντυπο-φόρμα εξατομικευμένης παρέμβασης και να έχουν συμφωνήσει σε Ατομικό Σχέδιο Δράσης στο διάστημα του τελευταίου τετραμήνου πριν από την ημερομηνία λήξης της προθεσμίας υποβολής των αιτήσεων συμμετοχής στο πλαίσιο της παρούσας (δηλαδή από 30/5/2014 έως 30/9/2014). Δικαίωμα συμμετοχής έχουν επίσης και όσοι έχουν συμπληρώσει το τυποποιημένο έντυπο-φόρμα εξατομικευμένης παρέμβασης και έχουν συμφωνήσει σε Ατομικό Σχέδιο Δράσης προγενέστερα (δηλαδή πριν από την 30ή/5/2014), με την προϋπόθεση ότι δεν έχουν συμμετάσχει σε αυτό το διάστημα σε καμία ενεργητική πολιτική απασχόλησης. Επισημαίνουμε ότι σε αυτήν την περίπτωση οι υποψήφιοι με την υποβολή της αίτησής τους στο πλαίσιο της παρούσας επικαιροποιούν το Ατομικό Σχέδιο Δράσης τους.

- Να μην έχουν τη μαθητική, σπουδαστική ή φοιτητική ιδιότητα.

Κριτήρια επιλογής ωφελουμένων:

α) Διάρκεια συνεχόμενης ανεργίας (μέγιστος βαθμός = 20 μόρια)
Από 0 έως 4 μήνες, ο υποψήφιος λαμβάνει 3 μόρια ανά πλήρη μήνα ανεργίας από τον πρώτο έως και τον τέταρτο μήνα ανεργίας με μέγιστο βαθμό τα 12 μόρια.
Από 5 μήνες και άνω, ο υποψήφιος λαμβάνει 12 μόρια συν 0,5 μόρια για κάθε πλήρη μήνα ανεργίας από τον πέμπτο μήνα ανεργίας και άνω με μέγιστο βαθμό τα 20 μόρια.

β) Συνολικό εισόδημα ατομικό ή οικογενειακό οικ. έτους 2014 (μέγιστος βαθμός = 15 μόρια).
Ως ατομικό εισόδημα νοείται το εισόδημα του υπόχρεου σε περίπτωση που υποβάλλει μόνος του φορολογική δήλωση (π.χ. άγαμος, μονογονέας, διαζευγμένος). Ως οικογενειακό εισόδημα νοείται το εισόδημα του υπόχρεου, της συζύγου και των εξαρτώμενων μελών του. Οι αιτούντες που δεν είχαν οι ίδιοι υποχρέωση υποβολής δήλωσης (π.χ. πρόσωπα τα οποία δηλώνονται στη Δήλωση Φορολογίας Εισοδήματος ως προστατευόμενα μέλη) δηλώνουν το συνολικό οικογενειακό εισόδημα της πατρικής οικογένειας.
Τα μόρια του κριτηρίου υπολογίζονται έως και 2 δεκαδικά και η βαθμολόγηση του εισοδήματος γίνεται σε τρεις εισοδηματικές κλάσεις:

Για συνολικό εισόδημα από 0 € έως 12.000 €, τα μόρια υπολογίζονται από τον μαθηματικό τύπο [ 15-(Ε/1500)], όπου «Ε» το συνολικό εισόδημα και ο υποψήφιος δύναται να λάβει το μέγιστο βαθμό του κριτηρίου.
Για συνολικό εισόδημα από 12.001 € έως 18.000 €, τα μόρια υπολογίζονται από τον μαθηματικό τύπο (18000-Ε)/1000, όπου «Ε» το συνολικό εισόδημα.
Για συνολικό εισόδημα άνω των 18.000 €, ο υποψήφιος λαμβάνει 0 μόρια.

γ) Συμμετοχή σε προηγούμενες δράσεις επιταγής εισόδου στην αγορά εργασίας (μέγιστος βαθμός = 15 μόρια)
Άνεργοι που δεν εντάχθηκαν σε αντίστοιχες δράσεις επιταγής εισόδου στην αγορά εργασίας λαμβάνουν 15 μόρια.

δ) Εξετάζεται και βαθμολογείται μόνο για τους υποψηφίους που ανήκουν στην υποομάδα ΥΕ/ΔΕ που λαμβάνει μέγιστο βαθμό ίσο με 10 μόρια:
Απόφοιτοι Υποχρεωτικής εκπαίδευσης λαμβάνουν 10 μόρια
Απόφοιτοι ΔΕ/ μεταδευτεροβάθμιας λαμβάνουν 5 μόρια.

Οι ωφελούμενοι θα μπορούν να υποβάλλουν αιτήσεις μέσω της ειδικής ιστοσελίδας http://youthguarantee.ypakp.gr από 29/8 έως και 20/9. Για την παροχή πληροφοριών και οδηγιών προς τους ενδιαφερόμενους προβλέπεται η λειτουργία ειδικού τηλεφωνικού αριθμού (800 11 44444), Δευτέρα έως Παρασκευή 09.00-17.00.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v