Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τράπεζες: Θετικό σήμα από ΕΚΤ για TLTROs

Τι συζητήθηκε στις συναντήσεις Coeure με υπουργό Οικονομικών και ΤτΕ. Αναζητούνται επιλέξιμα υποκατάστατα κρατικών ομολόγων για να μπαίνουν ως ενέχυρα στην ΕΚΤ. Τι ζητά η Ελλάδα για το stress test. H στάση της ΕΚΤ.

Τράπεζες: Θετικό σήμα από ΕΚΤ για TLTROs

Τις βάσεις για την κανονική συμμετοχή των ελληνικών τραπεζών στο πρόγραμμα στοχευμένων συναλλαγών μακροχρόνιας αναχρηματοδότησης, το γνωστό TLTRO, έθεσαν χθες η κυβέρνηση και η Τράπεζα της Ελλάδος.

Στις συναντήσεις που είχε ο Γ. Στουρνάρας με το μέλος του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ B. Coeure συζητήθηκε το πώς θα συμμετάσχουν οι ελληνικές τράπεζες στις πράξεις του προγράμματος TLTROs, ακόμη και αν η Ελλάδα βγει από το μνημόνιο, με την πιστοληπτική της ικανότητα να παραμένει σε χαμηλότερα επίπεδα από αυτά που κάνει αποδεκτά η ΕΚΤ.

Ο κανονισμός της ΕΚΤ δεν περιλαμβάνει σχετική πρόνοια και έτσι τα πιστωτικά ιδρύματα κινδυνεύουν να μείνουν εκτός των πράξεων TLTROs καθώς τα ελληνικά κρατικά ομόλογα δεν θα γίνονται δεκτά ως ενέχυρα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η ΕΚΤ αποδέχθηκε την ανάγκη να υπάρξει λύση στο θέμα και οι δύο πλευρές εξετάζουν τρόπους ώστε να βρεθούν επιλέξιμα υποκατάστατα ενέχυρα στην περίπτωση που τα ελληνικά κρατικά ομόλογα δεν θα γίνονται δεκτά. Με αυτόν τον τρόπο δεν θα απαιτηθεί αλλαγή καταστατικού της ΕΚΤ, κάτι που ζήτησε αρχικώς η Ελλάδα, αλλά δεν έγινε προς το παρόν αποδεκτό.

«Υπάρχει κλίμα συνεννόησης, αν και απαιτείται αρκετή δουλειά για να βρεθεί η προσφορότερη λύση», σημειώνει στο Euro2day.gr στέλεχος που παρακολουθεί εκ του σύνεγγυς τις εξελίξεις

Ταυτόχρονα, η ελληνική πλευρά έθεσε στον απεσταλμένο του Μ. Ντράγκι όλα τα εκκρεμή ζητήματα σε σχέση με τη μεθοδολογία της άσκησης προσομοίωσης.

Η κυβέρνηση έχει ζητήσει από την ΕΚΤ να συνυπολογισθεί η επίπτωση της βαθιάς ύφεσης σε σειρά οικονομικών δεικτών, που προσμετρούνται στον έλεγχο ποιότητας ενεργητικού, τον οποίο ολοκληρώνει η ΕΚΤ, και να υιοθετηθεί για την αξιολόγηση των ελληνικών τραπεζών ένα μοντέλο που δεν θα είναι μόνο στατικό (σ.σ. reset στον ισολογισμό χρήσης 2013), αλλά θα περιλαμβάνει και εργαλεία δυναμικής αξιολόγησης.

Προς το παρόν, η ΕΚΤ έχει κάνει επί της αρχής δεκτό, όπως αποκάλυψε το Euro2day.gr, το αίτημα να αξιολογηθούν 7 χιλιάδες επιχειρηματικά δάνεια με μικτό μοντέλο, που θα λαμβάνει υπ' όψιν του τόσο τη σχέση καθαρού δανεισμού προς EBITDA όσο και μελλοντικές ταμειακές ροές.

Στον αντίποδα, οι ενέργειες κεφαλαιακής ενίσχυσης που προβλέπουν τα εγκεκριμένα πλάνα αναδιάρθρωσης δεν θα προσμετρηθούν για τον υπολογισμό των κεφαλαιακών αναγκών, θα ανακοινωθούν όμως ταυτόχρονα με τα ευρήματα της άσκησης ώστε να μετριασθούν οι εντυπώσεις για τις τράπεζες με μεγάλες κεφαλαιακές ανάγκες.

Ως προς τα υπόλοιπα αιτήματα, η ελληνική πλευρά διατυπώνει την εκτίμηση ότι θα βρεθεί modus operandi ως τις 15 Σεπτεμβρίου όταν και θα ξεκινήσει ο εποπτικός διάλογος μεταξύ της ΕΚΤ, εθνικών αρμόδιων αρχών και τραπεζών επί των μη ολοκληρωμένων και προκαταρκτικών ευρημάτων της άσκησης.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v