Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Δεύτερο σοκ απειλεί τους επενδυτές στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας

Το πακέτο των Κατευθυντήριων Γραμμών της Κομισιόν για την αγορά απειλεί να ανατρέψει εκ νέου το καθεστώς στον κλάδο, λίγους μήνες μετά τις σαρωτικές αλλαγές που επέφερε το New Deal. Κυβερνητική παρέμβαση ζητούν οι φορείς.

Δεύτερο σοκ απειλεί τους επενδυτές στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας

Αντιμέτωποι με ένα δεύτερο σοκ βρίσκονται οι επενδυτές στον χώρο των ΑΠΕ. Μετά το New Deal το οποίο ήδη προκάλεσε τεράστια αναστάτωση, το πακέτο των Κατευθυντήριων Γραμμών της Κομισιόν για τις κρατικές ενισχύσεις στην ενέργεια και στο περιβάλλον απειλεί να βάλει ξανά σε μεγάλες περιπέτειες τον κλάδο. 

Επί της ουσίας, η κυβέρνηση καλείται να βάλει φρένο στα ευρωπαϊκά σχέδια καθώς σε διαφορετική περίπτωση στην αγορά των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας θα πρέπει να αλλάξει εκ νέου το πλαίσιο που δημιουργήθηκε πριν από λίγους μήνες -και μάλιστα με τη σύμφωνη γνώμη της Κομισιόν- και το οποίο υποτίθεται ότι θα εξασφάλιζε σταθερές κι ανταγωνιστικές συνθήκες για την ενεργειακή αγορά για τα επόμενα 10 χρόνια.

Οι εξελίξεις έχουν προκαλέσει την έντονη αντίδραση των φορέων που δραστηριοποιούνται στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας που καλούν την ελληνική κυβέρνηση να πάρει θέση στο πλαίσιο του «διαλόγου» της Επιτροπής με τα κράτη-μέλη.

Ηδη έχουν παρέμβει με επιστολές τους προς την ελληνική κυβέρνηση καλώντας την να ζητήσει την αναστολή εφαρμογής των μέτρων που προβλέπουν οι Κατευθυντήριες Γραμμές και αφορούν τις ΑΠΕ και να μην ανατρέψει ξανά προς το χειρότερο, τις πρόσφατες ρυθμίσεις του New Deal, τουλάχιστον για μια περίοδο δυο ετών ώστε να αφομειωθούν οι αλλαγές που επέφερε το New Deal.

Πηγές της αγοράς επισημαίνουν ότι «σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, οι Κατευθυντήριες Γραμμές που προωθεί η Κομισιόν αφενός κινούνται εκτός του Δικαίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης και αφετέρου βάζουν βόμβα στα θεμέλια της ανάπτυξης της αγοράς των ΑΠΕ, όπου η Ε.Ε. βρισκόταν για χρόνια στην πρωτοπορία με σημαντικά οικονομικά, κοινωνικά και περιβαλλοντικά οφέλη. Κι όλα αυτά σε μια εποχή, όπου έχει φουντώσει η συζήτηση για την εξάρτηση της Ε.Ε. από το ρωσικό φυσικό αέριο».

Όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά, ειδικά για την Ελλάδα, όπου με την εξαίρεση των φωτοβολταϊκών όλοι οι άλλοι στόχοι που πρέπει να καλύψει η χώρα ως προς τη διείσδυση των τεχνολογιών ΑΠΕ βρίσκονται πολύ πίσω, οι Κατευθυντήριες Γραμμές της Κομισιόν ισοδυναμούν με καταστροφή, καθώς μεταξύ άλλων η Ελλάδα χάνει το ανταγωνιστικό πλεονέκτημα που της δίνει ο πλούτος της σε ΑΠΕ.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v