Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τράπεζες: Παράταση για συμμετοχή στα TLTROs

Νέα προθεσμία έδωσε η ΕΚΤ στις εγχώριες τράπεζες για να παρουσιάσουν επιλέξιμα ενέχυρα. Το deadline της 1ης Μαρτίου για ομόλογα με εγγύηση Δημοσίου, η αδυναμία χρήσης στο πρόγραμμα TLTRO και η ανάγκη για υποκατάστατα.

Τράπεζες: Παράταση για συμμετοχή στα TLTROs

Παράταση μερικών ημερών πήραν οι ελληνικές τράπεζες για να παρουσιάσουν στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα στοιχεία ενεργητικού που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν ως ενέχυρα για τη συμμετοχή τους στο πρόγραμμα στοχευμένων συναλλαγών μακροχρόνιας αναχρηματοδότησης ( TLTRO).

H παράταση κρίθηκε αναγκαία καθώς η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα δεν δείχνει να κάνει πίσω στην πρόθεσή της να μην κάνει αποδεκτά ως ενέχυρα για τη συμμετοχή στο πρόγραμμα άντλησης φθηνής ρευστότητας, ομόλογα που έχουν εκδώσει οι τράπεζες με εγγύηση Δημοσίου.

Όπως έχει γράψει το Euro2day.gr, από 1ης Μαρτίου του 2015 δεν θα γίνονται αποδεκτά από την ΕΚΤ ομόλογα με κρατική εγγύηση. Οι εγχώριες τράπεζες στο τέλος του 2013 είχαν σε κυκλοφορία ομόλογα με εγγύηση Δημοσίου ύψους 49 δισ. ευρώ.

Το ποσό έχει έκτοτε μειωθεί σημαντικά (σ. σ ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες κάνουν λόγο για μείωση κατά 50%) παραμένει όμως ένα πολύτιμο asset στα χέρια των τραπεζών για άντληση ρευστότητας από την ΕΚΤ. Η ελληνική πλευρά έχει ζητήσει να δοθεί παράταση στην περίοδο αποδοχής των παραπάνω τίτλων από την ΕΚΤ.

Αν, όπως όλα δείχνουν, η ΕΚΤ επιμείνει στην απόφασή της να μην κάνει αποδεκτά ως ενέχυρα από το Μάρτιο του 2015 τα ομόλογα με εγγύηση Δημοσίου, οι τράπεζες δεν θα μπορέσουν να τα χρησιμοποιήσουν για τη συμμετοχή τους στο πρόγραμμα στοχευμένων συναλλαγών μακροχρόνιας (σ. σ τετραετούς διάρκειας) αναχρηματοδότησης.

Την ίδια στιγμή η αύξηση των μη εξυπηρετούμενων δανείων και ο περιορισμός του υπολοίπου χορηγήσεων προς εταιρείες με υψηλή πιστοληπτική διαβάθμιση μειώνει τη δεξαμενή των επιλέξιμων ενεχύρων για τις εγχώριες τράπεζες.

Προκειμένου να βρεθεί λύση στο θέμα και να μην περιορισθεί η πρόσβαση των τραπεζών στις πράξεις TLTROs η ΕΚΤ έδωσε προχθές παράταση μερικών ημερών στις τράπεζες για να παρουσιάσουν στοιχεία ενεργητικού που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν ως υποκατάστατα ενέχυρα.

Τράπεζα της Ελλάδος και τράπεζες καλούνται επομένως να υποβάλουν συγκεκριμένες προτάσεις για το πώς θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν τιτλοποιημένα δάνεια ή άλλα στοιχεία ενεργητικού ως εγγύηση για συμμετοχή στις πράξεις αναχρηματοδότησης.

Και κυρίως, να πείσουν την ΕΚΤ να συνεχίσει να κάνει αποδεκτά ως ενέχυρα στοιχεία ενεργητικού με πιστοληπτική διαβάθμιση χαμηλότερη από την ελάχιστα αποδεκτή σε περίπτωση που η Ελλάδα βγει από το πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής.

 

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v