Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Από 1η Ιανουαρίου 2015 το νέο έντυπο δήλωσης ΦΠΑ

Νέο, πιο εύχρηστο και λειτουργικό έντυπο δήλωσης ΦΠΑ θα ισχύει από την 1η Ιανουαρίου 2015. Εγκρίθηκε η τελική του μορφή, με απόφαση της Γ.Γ. Δημοσίων Εσόδων. Τι αλλάζει σε σχέση με το ισχύον.

Από 1η Ιανουαρίου 2015 το νέο έντυπο δήλωσης ΦΠΑ

Η τελική μορφή του νέου εντύπου δήλωσης ΦΠΑ εγκρίθηκε σήμερα, με απόφαση της γενικής γραμματέως Δημοσίων Εσόδων Κατερίνας Σαββαΐδου.

Το νέο έντυπο, σε σύγκριση με το παλαιό που ισχύει από το 2011, είναι πιο εύχρηστο και λειτουργικό.

Σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών, από την 1η Ιανουαρίου και εφεξής, οι εισροές, δαπάνες και αγορές, θα αναγράφονται σε μόνο δύο κωδικούς (αξία και αναλογών ΦΠΑ) και όχι σε 12 κωδικούς, όπως απαιτεί το ισχύον έντυπο.

Με στόχο την ορθότερη δήλωση των συναλλαγών και κυρίως τη διασταύρωση αυτών από τη φορολογική διοίκηση, οι ειδικοί λογαριασμοί θα ενσωματωθούν αντίστοιχα στις εκροές και εισροές.

Και η αίτηση επιστροφής θα ενσωματωθεί, με την απλή συμπλήρωση ενός κωδικού για το ποσό και αντίστοιχων κωδικών για το λόγο της επιστροφής, και δεν θα απαιτείται πλέον κατάθεση ξεχωριστής αίτησης.

Επίσης, ενσωματώνεται η αίτηση συμψηφισμού του προς επιστροφή ποσού με μελλοντικές οφειλές ενώ θα αναγράφεται και ο αριθμός λογαριασμού για τυχόν κατάθεση επιστροφής.

Να σημειωθεί ότι σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών, το νέο έντυπο θα είναι ενιαίο, θα χρησιμοποιείται δηλαδή και από τις επιχειρήσεις για τον διακανονισμό παγίων και για τον προσδιορισμό της αναλογίας έκπτωσης (pro-rata).

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v