Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κερέ: Σημαντική η πρόοδος της Ελλάδας

Το μέλος της εκτελεστικής επιτροπής της ΕΚΤ επισημαίνει πως ανισορροπίες επιμέρους χωρών μπορούν να αποσταθεροποιήσουν το ευρώ.

Κερέ: Σημαντική η πρόοδος της Ελλάδας

«Η κυριότερη πρόκληση που θα αντιμετωπίσουμε τα επόμενα χρόνια θα είναι να αποτρέψουμε το να εμφανιστούν εκ νέου πλήθος ευπάθειες στη ζώνη του ευρώ, αξιοποιώντας τα διδάγματα που αποκομίσαμε από την Ελλάδα και άλλες χώρες της ζώνης του ευρώ», σημειώνει ο Μπενουά Κερέ, μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΕΚΤ σε άρθρο του στα ΝΕΑ

Όπως αναφέρει η κρίση μας έμαθε πως οι υπερβολικές ανισορροπίες και οι αναποτελεσματικές δομές επιμέρους χωρών μπορούν να αποσταθεροποιήσουν ολόκληρη τη νομισματική ένωση λόγω της στενής αλληλεξάρτησης των οικονομιών μας. Η κυριότερη πρόκληση των τελευταίων ετών είναι να αντιμετωπιστούν οι ευπάθειες και η μετάδοση αρνητικών επιδράσεων τόσο σε εθνικό, όσο και σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Δίνει εύσημα στην Ελλάδα λέγοντας ότι πολλά έχουν επιτευχθεί από τα μέσα του 2010 και μετά, ιδίως στις χώρες που υπάγονται σε προγράμματα δημοσιονομικής προσαρμογής.

Ορισμένα στοιχεία είναι αποκαλυπτικά. Το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών της Ελλάδας παρουσίασε βελτίωση από -14,9% του ΑΕΠ το 2008 σε +0,7% του ΑΕΠ το 2013. Το πρωτογενές δημοσιονομικό αποτέλεσμα (δηλαδή το δημοσιονομικό αποτέλεσμα χωρίς τους τόκους) αναμένεται να μεταβληθεί από έλλειμμα 10,5% του ΑΕΠ το 2009 σε πρωτογενές πλεόνασμα το 2014.

Η Ελλάδα αποδεικνύει ότι δεν υπάρχει προδιαγεγραμμένη πορεία, ότι τα σφάλματα οικονομικής πολιτικής του παρελθόντος μπορούν να διορθωθούν και ότι οι εθνικές μεταρρυθμίσεις σε συνδυασμό με την ευρωπαϊκή αλληλεγγύη μπορούν να οδηγήσουν σε ανάκαμψη της οικονομίας.

Είναι όμως σαφές ότι μένουν πολλά ακόμη να γίνουν: οι επενδύσεις παραμένουν υποτονικές, το ποσοστό ανεργίας είναι απαράδεκτα υψηλό, ενώ πάρα πολλοί Ελληνες βρίσκονται στο όριο της φτώχειας, τονίζει και ζητά προώθηση των μεταρρυθμίσεων.

Ο Κερέ επισημαίνει πως με τις πρόσφατες αποφάσεις νομισματικής πολιτικής που έλαβε, η ΕΚΤ εξασφάλισε μια ιδιαίτερα διευκολυντική κατεύθυνση της νομισματικής πολιτικής στη ζώνη του ευρώ, αποσυνδέοντάς την από την πολιτική που ακολουθούν οι άλλες βασικές οικονομικές περιοχές.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v