Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Χαρδούβελης σε τρόικα: Να αφήσουν την οικονομία να αναπτυχθεί

«Ελπίζω να τους έγινε μάθημα και δεν θα επιμείνουν τόσο πολύ στο δημοσιονομικό επίπεδο. Η ανάκαμψη της οικονομίας θα ανακοπεί από τυχόν νέους επαχθείς στόχους, τονίζει μεταξύ άλλων ο ΥΠΟΙΚ στους New York Times.

Χαρδούβελης σε τρόικα: Να αφήσουν την οικονομία να αναπτυχθεί
Τους New York Times, ένα έντυπο διεθνούς εμβέλειας και βαρύνουσας σημασίας επέλεξε ο Γκίκας Χαρδούβελης για να μιλήσει λίγες ημέρες πριν από τις κρίσιμες διαπραγματεύσεις στο Παρίσι.

Ο υπουργός Οικονομικών μιλώντας στην εφημερίδα, τονίζει ότι  προαναγγέλλει τη σκληρή στάση που θα τηρήσει η ελληνική πλευρά στο Παρίσι έναντι των εκπροσώπων των δανειστών. Το πρώτο μήνυμα που στέλνει προς την τρόικα έχει να κάνει με τα δημοσιονομiκά και την πιθανή πίεση των δανειστών στην επιβολή και επιπλέον μέτρων λιτότητας.

Ο υπουργός Οικονομικών σημειώνει, σύμφωνα με τους NY Times, ότι αυτό θα θέσει σε κίνδυνο όλη την πορεία ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας, ενώ μέμφεται τους εκπροσώπους των δανειστών για το γεγονός ότι δεν μπόρεσαν να προβλέψουν το επίτευγμα του πρωτογενούς πλεονάσματος. 

Όπως χαρακτηριστικά σημειώνει ο Γκίκας Χαρδούβελης: «Ελπίζω να τους έγινε μάθημα και δεν θα επιμείνουν τόσο πολύ στο δημοσιονομικό επίπεδο. Η ανάκαμψη της οικονομίας θα ανακοπεί από τυχόν νέους επαχθείς στόχους. Έχουν ένα κίνητρο να μας επιτρέψουν να αφήσουμε την οικονομία μας να αναπτυχθεί, γιατί έτσι θα μπορέσουμε καλύτερα να εξυπηρετήσουμε το χρέος μας.

«Η Ελλάδα έχει υλοποιήσει το μεγαλύτερο μέρος των μεταρρυθμίσεων. Η επόμενη φάση είναι να τις σταθεροποιήσουμε, να σιγουρέψουμε ότι δεν θα ανατραπούν. Νομίζω ότι θα το πετύχουμε με πιο αποδοτικό τρόπο στο μέλλον, ακριβώς επειδή η τρόικα δεν θα είναι στο σβέρκο μας. Θα παραμείνουν στο παρασκήνιο», υπογραμμίζει ο υπουργός.

Ο υπουργός Οικονομικών αναγνωρίζει τα φορολογικά βάρη που έχουν επωμισθεί οι Έλληνες πολίτες, επισημαίνει ωστόσο ότι πρώτα θα πρέπει να έλθει η ανάπτυξη και μετά οι φοροελαφρύνσεις. Ωστόσο, σημείωσε ότι ενδέχεται να υπάρξουν μέτρα ελάφρυνσης σε κάποιες περιπτώσεις όπως ο φόρος κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης. 

Αναφορικά με τις διαπραγματεύσεις για την ελάφρυνση του χρέους, σημειώνει ότι στόχος της Ελλάδας είναι να μειώσει το κόστος εξυπηρέτησης του χρέους, μέσω χαμηλότερων επιτοκίων ή μεγαλύτερης περιόδου πριν την ωρίμανση. "Το χρέος μας είναι μεγάλο αλλά ταυτόχρονα είναι μακροχρόνιο, οπότε μπορεί να εξυπηρετηθεί", υπογραμμίζει. Σημείωσε δε ότι η ελληνική κυβέρνηση σχεδιάζει να βγει για τρίτη φορά στις αγορές τις επόμενες εβδομάδες.  

Ο κ. Χαρδούβελης τέλος έκανε λόγο για "ωρίμανση" της κοινωνίας, σημειώνοντας ότι τα αδύναμα αποτελέσματα των αντιμνημονιακών κομμάτων στις ευρωεκλογές σηματοδοτούν την συνειδητοποίηση από τους πολίτερς ότι δεν υπάρχει άλλη εναλλακτική οδός για τη χώρα, από το να ζει με τα δικά της μέσα. "Οι Έλληνες δεν αγοράζουν πια υποσχέσεις. Γνωρίζουν ότι αυτοί θα πρέπει να τις χρηματοδοτήσουν'', τονίζει.

  

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v